Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Απώλειες Wall λόγω εμπορευμάτων-μεταποίησης

Η χρηματιστηριακή διολίσθηση συνεχίζεται στην Wall και ο δείκτης MSCI World σημειώνει την μεγαλύτερη πτώση δύο μηνών, με απανωτές πιέσεις από εμπορεύματα, G8 και δείκτη μεταποίησης. Απώλειες και στις ευρωαγορές.

Η διολίσθηση των διεθνών αγορών παρατείνεται στην αμερικανική συνεδρίαση και ο παγκόσμιος δείκτης MSCI υφίσταται την μεγαλύτερη πτώση δύο μηνών, εξαιτίας αμφιβολιών για την βιωσιμότητα της χρηματιστηριακής ανάκαμψης.

Εντονες είναι οι πιέσεις στους κλάδους πετρελαίου και μετάλλων, όπου επικρατούν ρευστοποιήσεις μετά τα πρόσφατα μεγάλα κέρδη και επιπλέον πιέσεις από την ανάκαμψη του δολαρίου.

Η ανακοίνωση «βουτιάς» στον δείκτη μεταποίησης Empire επιτείνει τις πιέσεις στην Wall Street.

Ο δείκτης Dow Jones κινείται με πτώση 2,14% στις 8.610 μονάδες, ο S&P υποχωρεί 2,4% στις 923 μονάδες, ενώ ο Nasdaq 2,61% στις 1.810 μονάδες.

Ο δείκτης S&P 500 έχει ανακάμψει 40% από το χαμηλό 12 ετών στις αρχές Μαρτίου, αλλά πολλοί παρατηρητές αμφισβητούν την βιωσιμότητα αυτής της εύρωστης αντίδρασης.

Ο δείκτης MSCI World υποχωρεί 2,8% με την μεγαλύτερη πτώση από τον Απρίλιο.

Ο δείκτης μεταβλητότητας VIX σημειώνει την μεγαλύτερη άνοδο από τις 21 Μαΐου.

Η μετοχή της Exxon Mobil υποχωρεί 1,8% και της ConocoPhillips 3,6%. Η τιμή του πετρελαίου διολίσθησε έως 3,1% στην σημερινή συνεδρίαση, κάτω από τα 70 δολάρια ανά βαρέλι.

Ο τίτλος της Wal-Mart Stores υποχωρεί 2,4% κατόπιν υποβάθμισης της σύστασης της Goldman Sachs για την μετοχή της.

Η συνεδρίαση ξεκίνησε υπό το βάρος των δηλώσεων των G8 για «στρατηγικές εξόδου» από την κρίση, που υποδηλώνουν προσπάθεια λήξης των μέτρων δημοσιονομικής και χρηματοοικονομικής στήριξης.

Οι κορυφαίοι υπουργοί Οικονομικών του πλανήτη, δήλωσαν μετά το πέρας της συνόδου στην Ιταλία, ότι αναζητούν μεθόδους λήξης των πρωτοφανών μέτρων στήριξης, που έχουν πλέον κατορθώσει να φέρουν σταθεροποίηση στην διεθνή οικονομία.

Οι υπουργοί, στο περιθώριο της συνόδου, έκαναν καθησυχαστικά σχόλια για τις προοπτικές του δολαρίου και ο Ρώσος υπουργός δήλωσε ότι η χώρα του «εμπιστεύεται» το αμερικανικό νόμισμα. Η άνοδος του δολαρίου επέτεινε τις πιέσεις στις μετοχές εμπορευμάτων και μετάλλων.

Η ανακοίνωση μεγάλης πτώσης στον δείκτη Empire μεταποίησης, δυσχέρανε επιπλέον την επενδυτική ψυχολογία.

Στις ευρωπαϊκές και ασιατικές συναλλαγές επικράτησαν έντονα πτωτικές τάσεις, κυρίως εξαιτίας της έντονης διόρθωσης των μετοχών εμπορευμάτων.

Ο δείκτης FTSE έκλεισε με πτώση 2,49%, ο DAX 2,61%, ενώ ο CAC 3,2%.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v