Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

"Δεύτερες σκέψεις" για το ράλι στη Wall Street

Με αρνητικό πρόσημο ξεκίνησε η εβδομάδα τόσο για την Wall όσο και για τις ευρωαγορές και την Ασία, καθώς εκτιμάται ότι το πρόσφατο ράλι ήταν υπερβολικό και οι τιμές των μετοχών δεν ανταποκρίνονται στις προοπτικές κερδοφορίας.

Με απώλειες ξεκινά η πρώτη συνεδρίαση της εβδομάδας για τους βασικούς δείκτες της Wall Street, με τις μετοχές του χρηματοοικονομικού κλάδου να πιέζονται σημαντικά εν αναμονή των σχολίων από τις ρυθμιστικές αρχές σχετικά με τις υποχρεωτικές αυξήσεις κεφαλαίου και τις κατευθυντήριες γραμμές όσον αφορά την αποπληρωμή των κρατικών ενισχύσεων.

Την ίδια ώρα, οι εκφράζονται ανησυχίες ότι η άνοδος των προηγούμενων συνεδριάσεων ήταν υπερβολικά υψηλή, έστω και αν υπάρχουν ενδείξεις ότι η οικονομία βρίσκεται πιο κοντά στην ανάκαμψη.

Ο δείκτης Dow Jones υποχωρεί κατά 1,27% στις 8.653 μονάδες ενώ απώλειες 1,37% καταγράφει ο δείκτης Nasdaq στις 1.824 μονάδες. Πτώση 0,97% για τον δείκτη S&P 500, που διαμορφώνεται στις 931 μονάδες.

Αρνητικά πρόσημα επικράτησαν στις ευρωπαϊκές αγορές, καθώς οι επενδυτές εκτιμούν πως οι τιμές των μετοχών έχουν ξεπεράσει τις προοπτικές αύξησης της εταιρικής κερδοφορίας μετά από ένα ράλι τριών μηνών.

Τις μεγαλύτερες πιέσεις δέχθηκαν οι μετοχές του χρηματοοικονομικού κλάδου, καθώς και τα εμπορεύματα. Απώλειες για τις αεροπορικές εταιρείες, μετά και τις δυσοίωνες εκτιμήσεις τις ΙΑΤΑ για ζημιές 9 δισ. δολαρίων φέτος .

Ο δείκτης FTSE του Λονδίνου έκλεισε με απώλειες 0,75% στις 4.405 μονάδες, ενώ πτώση 1,44% κατέγραψε ο δείκτης DAX της Φρανκφούρτης, στις 5.005 μονάδες. Απώλειες 1,48% για τον CAC του Παρισιού, στις 3.290 μονάδες.

Με απώλειες έκλεισαν και οι ασιατικές αγορές, καθώς εκφράζονται ανησυχίες ότι το πρόσφατο ράλι έχει καταστήσει τις μετοχές ακριβές σε σχέση με τις προοπτικές κερδοφορίας. Το Τόκιο πάντως κινήθηκε «αντίθετα στο ρεύμα», καθώς η υποχώρηση του γεν ενίσχυσε τις προοπτικές των εταιρικών κερδών.

Ο δείκτης MSCI Ασίας-Ειρηνικού υποχώρησε κατά 1% στις 102,34 μονάδες, ενώ αντιθέτως κέρδη 1% κατέγραψε ο δείκτης Nikkei στις 9.865,63 μονάδες. Πτώση της τάξης του 2,28% για τον δείκτη Hang Seng, στις 18.253,39 μονάδες και 0,1% για τον δείκτη Kospi, στις 1.393,3 μονάδες.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v