Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Άνεμος αισιοδοξίας ώθησε τη Wall Street

Με υψηλά κέρδη έκλεισε η Wall, καθώς οι επενδυτές εισέπραξαν θετικά τις δηλώσεις του υποψήφιου υπουργού οικονομικών Tim Geithner για νέο σχέδιο διάσωσης των τραπεζών, που ανέκαμψαν σημαντικά.

Με υψηλά κέρδη έκλεισε η αμερικανική αγορά, καθώς οι επενδυτές εισέπραξαν θετικά τις δηλώσεις του υποψήφιου υπουργού οικονομικών Tim Geithner για νέο σχέδιο διάσωσης των τραπεζών, που ανέκαμψαν σημαντικά.

Ειδικότερα, ο Timothy Geithner, μεγάλο «φαβορί» για την ανάλήψη του υπουργείου Οικονομικών, στην ακρόασή του στο Καπιτώλιο, άφησε να εννοηθεί σαφώς ότι πέρα από το πρόγραμμα Trouble Asset Relief Program ύψους 700 δισ. δολ. που είχε εκπονήσει η προηγούμενη κυβέρνηση, το νέο επιτελείο θα εξετάσει και νέους τρόπους στήριξης του τραπεζικού κλάδου, χωρίς ωστόσο να διευκρινίσει ποιοι θα είναι αυτοί.

Μάλιστα, ορισμένοι αναλυτές, δίνοντας έναν αισιόδοξο τόνο, συγκρίνουν τον Barack Obama με τον Πρόεδρο Roosevelt που ανέλαβε καθήκοντα εν μέσω της Μεγάλης Ύφεσης, το 1932, και έβγαλε τη χώρα από την κρίση.

Από το επιχειρηματικό μέτωπο σημαντικά κέρδη σημείωσε η ΙΒΜ (+11%), που ανακοίνωσε αύξηση κερδών 12% κατά το δ’ τρίμηνο του 2008, ωθώντας στο «πράσινο» το σύνολο του τεχνολογικού κλάδου.

Ανάκαμψη και για τον τραπεζικό κλάδο, μετά τη «σφαλιάρα» της χθεσινής συνεδρίασης και της διαμόρφωσης των κεφαλαιοποιήσεων των εταιρειών του κλάδου σε πρωτοφανή χαμηλά επίπεδα.

Ενδεικτικά, η Bank of America ενισχύθηκε 30%, ενώ η Citigroup κατέγραψε κέρδη άνω του 26%.

Επίσης, ενισχύθηκαν οι εταιρείες ενέργειας κατόπιν της ανόδου της τιμής του πετρελαίου στην περιοχή των 44 δολαρίων το βαρέλι, ενώ σημαντικές απώλειες σημείωσε η General Motors (-5%), που έχασε την πρώτη θέση στις παγκόσμιες πωλήσεις αυτοκινήτων από την Toyota.

Ο δείκτης Dow Jones ενισχύθηκε 3,51% στις 8.228,10 μονάδες, ο S&P 4,35% στις 840,24 μονάδες και ο Nasdaq 4,60% στις 1.507,07 μονάδες.

Λίγα λεπτά πριν το καμπανάκι της λήξης της συνεδρίασης 1,17 δισεκατομμύρια τεμάχια είχαν αλλάξει χέρια στο NYSE και περίπου 1,65 δισεκατομμύρια τεμάχια στο Nasdaq.

Θετική η τελική εικόνα, με τους θετικούς τίτλους να υπερτερούν των αρνητικών στο NYSE σε αναλογία 3 προς 1, ενώ στο Νasdaq η αναλογία αρνητικών-θετικών κυμάνθηκε στο 2 προς 1.

Οι μετοχές με τη μεγαλύτερη κίνηση στο NYSE ήταν αυτές των Citigroup, Bank of America και Wells Fargo, ενώ στο Nasdaq αυτές των Microsoft, Oracle και Cisco.

Λίγα λεπτά πριν από το κλείσιμο το δικαίωμα της 3Ε ενισχυόταν 6,17% στα 14,80 δολάρια, ενώ κατέγραφε κέρδη 8,05% στα 3,22 δολάρια το δικαίωμα της Εθνικής. Ανοδικά 5,60% κινήθηκε το δικαίωμα του ΟΤΕ στα 7,35 δολάρια.

Μικτές τάσεις επικράτησαν στις μεγάλες ευρωπαϊκές αγορές. Στο Λονδίνο ο FTSE 100 υποχώρησε 0,77% στις 4.059,88 μονάδες, ενώ ο CAC 40 έκλεισε με απώλειες 0,67% στις 2.905.57 μονάδες. Αντίθετα, ο DAX σημείωσε κέρδη ύψους 0,50% στις 4.261,15 μονάδες.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v