Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Αναταράξεις Wall από το οικονομικό "στίγμα" Obama

Η δήλωση του υποψηφίου υπουργού Οικονομικών ότι η νέα κυβέρνηση Obama μελετά ένα εντελώς «νέο σχέδιο» διάσωσης των τραπεζών, προκάλεσε πρόσκαιρη αναταραχή στην Wall, η οποία όμως επιστρέφει σε ανοδική πορεία.

Η δήλωση του υποψηφίου υπουργού Οικονομικών ότι η νέα κυβέρνηση Obama μελετά ένα εντελώς «νέο σχέδιο» διάσωσης των τραπεζών, προκάλεσε πρόσκαιρη αναταραχή στην Wall, η οποία πάντως τώρα επιστρέφει σε ανοδική πορεία.

Οι επενδυτές προσπαθούν να αποτιμήσουν τις δηλώσεις του Timothy Geithner στο Καπιτώλιο και οι βασικοί δείκτες κινούνται σταθεροποιητικά, ενώ ξεκίνησαν την συνεδρίαση έντονα ανοδικά, ως αντίδραση στην «βουτιά» της προηγούμενης συνεδρίασης.

Ο δείκτης Dow Jones ενισχύεται 0,09% στις 7.956 μονάδες, ο S&P 0,19% στις 806 μονάδες και ο Nasdaq 0,53% στις 1.448 μονάδες.

Οι αμερικανικές μετοχές εμφάνισαν έντονες απώλειες χθες, σημειώνοντας την χειρότερη πτώση σε ημέρα ορκωμοσίας Αμερικανού Προέδρου. Ο δείκτης χρηματοοικονομικών μετοχών βούλιαξε 17% στα χαμηλότερα επίπεδα 14 ετών. με την JPMorgan να υποχωρεί 21%, την Bank of America 30%, την Citigroup 19% και την Morgan Stanley 15%.

Η χρηματιστηριακή αξία των τραπεζικών-χρηματοπιστωτικών μετοχών στον δείκτη Standard & Poor's 500 έχει βυθιστεί 77% από τον Ιούνιο 2007, όταν η κεφαλαιοποίηση των χρηματοοικονομικών επιχειρήσεων ανερχόταν στα 2,92 τρισ. δολάρια, ενώ σήμερα διαμορφώνεται μόλις στα 671 δισ. δολ.

Η σημερινή συνεδρίαση ξεκίνησε με εύρωστα κέρδη της τάξης του 1,5%-2% στο αμερικανικό χρηματιστήριο, καθώς η αγορά περιμένει το νέο πακέτο τραπεζικής διάσωσης του Προέδρου Barack Obama, με την ελπίδα ότι θα τονώσει τις χρηματοοικονομικές εταιρίες.

Η Citigroup και η Bank of America, οι μεγαλύτερες αμερικανικές τράπεζες βάσει ενεργητικών, ενισχύθηκαν 4% έκαστη.

Η μετοχή της International Business Machines κέρδισε 4,2% κατόπιν της πρόβλεψης κερδοφορίας 2009, που ήταν καλύτερη της αναμενόμενης.

Στις ευρωπαϊκές συναλλαγές οι τάσεις ήταν μικτές κατά την διάρκεια της συνεδρίασης, αλλά μετά το αισθητά ανοδικό άνοιγμα του Χρηματιστηρίου της Νέας Υόρκης, καθιερώθηκαν τα θετικά πρόσημα.

Ωστόσο, μετά το πτωτικό «γύρισμα» της Wall, οι ευρωαγορές επέστρεψαν εκ νέου σε αρνητικά επίπεδα και ο δείκτης FTSE υποχωρεί 1,12%, ο DAX 0,1% και ο CAC 1,22%.

Εντονες παραμένουν οι πιέσεις στον τραπεζικό κλάδο, με την Barclays και την KBC Groep να «βουλιάζουν» 20% και πλέον, καθώς επικρατούν φόβοι εθνικοποίησης των οίκων. Η μετοχή της Barclays έχει «βουλιάξει» 62% μέχρι στιγμής στο έτος

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v