Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Θετική αντίδραση Wall ελέω "πακέτου" Obama

Ανακάμπτει η Wall Street μετά τη χθεσινή ισχυρή πτώση, καθώς η αγορά ελπίζει σε ένα νέο πακέτο τραπεζικής διάσωσης από τον Β. Obama. "Γύρισαν" θετικά και οι ευρωαγορές, παρά τις έντονες τραπεζικές πιέσεις.

Κέρδη αποκομίζουν οι τιμές των μετοχών στο αμερικανικό χρηματιστήριο και ο Standard & Poor’s 500 ανακάμπτει από τα χθεσινά χαμηλά δύο μηνών, καθώς η αγορά περιμένει ένα νέο πακέτο τραπεζικής διάσωσης από τον Πρόεδρο Barack Obama, που θα τονώσει τις χρηματοοικονομικές εταιρίες.

Ο δείκτης Dow Jones ενισχύεται 1,44% στις 8.063 μονάδες, ο S&P 1,44% στις 817 μονάδες και ο Nasdaq 2,09% στις 1.470 μονάδες.

Η Citigroup και η Bank of America, οι μεγαλύτερες αμερικανικές τράπεζες βάσει ενεργητικών, κερδίζουν 4% έκαστη.

Η μετοχή της International Business Machines ενισχύεται 4,2% κατόπιν της πρόβλεψης κερδοφορίας 2009, που ήταν καλύτερη της αναμενόμενης.

Οι αμερικανικές μετοχές εμφάνισαν έντονες απώλειες χθες, σημειώνταν την χειρότερη πτώση σε ημέρα ορκωμοσίας Αμερικανού Προέδρου. Ο δείκτης χρηματοοικονομικών μετοχών βούλιαξε 17% στα χαμηλότερα επίπεδα 14 ετών.  με την JPMorgan να υποχωρεί 21%, την Bank of America 30%, την Citigroup 19% και την Morgan Stanley 15%.

Η χρηματιστηριακή αξία των τραπεζικών-χρηματοπιστωτικών μετοχών στον δείκτη Standard & Poor's 500 έχει βυθιστεί 77% από τον Ιούνιο 2007, όταν η κεφαλαιοποίηση των χρηματοοικονομικών επιχειρήσεων ανερχόταν στα 2,92 τρισ. δολάρια, ενώ σήμερα διαμορφώνεται μόλις στα 671 δισ. δολ.

«Το αναμενόμενο σχέδιο του Obama λειτουργεί ως «πιπίλα» για την αγορά,» δηλώνει αναλυτής στο Bloomberg. «Η αισιοδοξία των Αμερικανών είναι ένα θετικό στοιχεία και υπάρχει η ευκαιρία να τεθεί υπό έλεγχο η κατάσταση, αλλά οφείλουμε να του δώσουμε μια πίστωση χρόνου.»

Στις ευρωπαϊκές συναλλαγές οι τάσεις ήταν μικτές κατά την διάρκεια της συνεδρίασης, αλλά μετά το αισθητά ανοδικό άνοιγμα του Χρηματιστηρίου της Νέας Υόρκης, καθιερώθηκαν τα θετικά πρόσημα και αυτή την ώρα, ο δείκτης FTSE ενισχύεται 0,22%, ο DAX κερδίζει 1,5% και ο CAC 0,563.

Εντονες παραμένουν οι πιέσεις στον τραπεζικό κλάδο, με την Barclays και την KBC Groep να «βουλιάζουν» 20% και πλέον, καθώς επικρατούν φόβοι εθνικοποίησης των οίκων. Η μετοχή της Barclays έχει «βουλιάξει» 62% μέχρι στιγμής στο έτος.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v