Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

"Στήριγμα" από Sears στη Wall Street

Μικτό κλείσιμο στην αμερικανική αγορά. Υποχώρησε ο Dow, άνοδος για S&P και Nasdaq. Οι εταιρίες λιανικής στο επίκεντρο με αρνητικό πρωταγωνιστή τη Wal-Mart και υψηλά κέρδη 23% για Sears.

Με απώλειες έκλεισε ο Dow Jones, εξαιτίας των δυσμενών μεγεθών που ανακοίνωσαν μεγάλες εταιρείες λιανικής, ενώ την εξαίρεση αποτέλεσε ο Nasdaq που «στηρίχτηκε» στην εντυπωσιακή άνοδο της μετοχής της Sears, αλλά και ο S&P που ανέκαμψε στο τέλος μιας ρευστής συνεδρίασης.

Ειδικότερα, η κάθετη πτώση στην καταναλωτική κίνηση στις ΗΠΑ, κυρίως κατά την εορταστική περίοδο ανάγκασε σε αρνητική αναπροσαρμογή των προβλέψεων κερδοφορίας τις εταιρίες λιανικής, με τη Wal-Μart (-7,5%) να αναδεικνύεται σε αρνητικό πρωταγωνιστή.

Η Wal-Mart, που είναι η μεγαλύτερη εταιρεία λιανικής στις ΗΠΑ, δήλωσε ότι οι πωλήσεις της αυξήθηκαν κατά 1,7% τον Δεκέμβριο σε σχέση με πέρυσι, ποσοστό ήταν χαμηλότερο των εκτιμήσεων που έκαναν λόγο για αύξηση 2,8%.

Επίσης, η Macy’s (-3%) ανακοίνωσε ότι θα προβεί στο κλείσιμο 11 καταστημάτων λόγω μειωμένου τζίρου.

Στον αντίποδα, εντυπωσιακή άνοδο της τάξης του 23% σημείωσε η μετοχή της Sears, ωθώντας το Nasdaq σε σαφώς θετικό έδαφος, αφού παρότι ανακοίνωσε πτώση πωλήσεων της τάξης του 7,3%, οι προβλέψεις κερδοφορίας της αποδείχτηκαν ανώτερες των εκτιμήσεων.

Εν τω μεταξύ μειώθηκαν κατά 24.000 οι αρχικές αιτήσεις για επίδομα ανεργίας την προηγούμενη εβδομάδα στις ΗΠΑ, με το συνολικό αριθμό των πρώτων αιτήσεων να διαμορφώνεται στις 467.000, παρά τις εκτιμήσεις των αναλυτών για 545.000.

Εντούτοις, ο αριθμός των ανέργων συνολικά διαμορφώνεται στα υψηλότερα επίπεδα 26 ετών.

Από τον πολιτικό στίβο, ο επενδυτικός κόσμος αναμένει την υλοποίηση των οικονομικών μέτρων που έχει εξαγγείλει η νέα κυβέρνηση, ενώ ο Barack Obama δήλωσε ότι η άμεση κυβερνητική παρέμβαση είναι απαραίτητη για την επανόρθωση της αμερικανικής οικονομίας και την αποφυγή μιας μακροχρόνιας ύφεσης.

Σε μια συνεδρίαση όπου επικράτησαν μικτές τάσεις, ο Dow Jones υποχώρησε 0,31% στις 8.742,62 μονάδες. Ο S&P, που ενδοσυνεδριακά κινήθηκε για μεγάλο διάστημα σε αρνητικό έδαφος, έκλεισε με οριακά κέρδη 0,34% στις 909,73 μονάδες, ενώ ο Nasdaq «διασώθηκε» με κέρδη 1,12% στις 1617,01 μονάδες.

Λίγα λεπτά πριν από τη λήξη της συνεδρίασης 670 εκατομμύρια τεμάχια είχαν αλλάξει χέρια στο NYSE και περίπου 1,28 δισεκατομμύρια τεμάχια στο Nasdaq.

Ισορροπημένη η τελική εικόνα, με τους αρνητικούς τίτλους να υπερτερούν ελαφρώς των θετικών στο NYSE, ενώ στο Νasdaq συνέβη το αντίστροφο.

Οι μετοχές με τη μεγαλύτερη κίνηση στο NYSE ήταν αυτές των Citigroup, Bank of America και Wal-Mart, ενώ στο Nasdaq αυτές των Intel, Microsoft και Thinkorswim.

Λίγα λεπτά πριν από το κλείσιμο το δικαίωμα της 3Ε υποχωρούσε 1,99% στα 15,80 δολάρια, ενώ κατέγραφε κέρδη 1,25% στα 4,06 δολάρια το δικαίωμα της Εθνικής. Πτώση 0,92% σημείωνε το δικαίωμα του ΟΤΕ στα 8,63 δολάρια.

Υποχώρησε 2,3% το πετρέλαιο που έκλεισε στα 41,65 δολάρια το βαρέλι.

Με αρνητικό πρόσημο έκλεισαν τα μεγάλα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια. Ο FTSE 100 έκλεισε με οριακή πτώση 0,05% στις 4.505,37 μονάδες, ενώ σημαντικές απώλειες ύψους 1,17% σημείωσε ο δείκτης DAX, στις 4.879,91 μονάδες. Στο Παρίσι ο δείκτης CAC 40 υποχώρησε 0,65% στις 3.324,33 μονάδες.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v