Έντονα αρνητικό το κλίμα μέχρι τέλους στη Wall

Η πτώση του αμερικανικού νομίσματος που ήλθε ύστερα από τη συνάντηση της ομάδας των G7 στη διάρκεια του Σαββατοκύριακου, έστειλε σε κατακόρυφη πτώση την αγορά της Wall Street, εν μέσω ανησυχιών για την μειούμενη ελκυστικότητα των ΗΠΑ ως προορισμό ξένων κεφαλαίων. Μεγάλες οι απώλειες και για την Ευρώπη.

Κατακόρυφη ήταν η πτώση που κατέγραψαν οι δείκτες στην αμερικανική αγορά, αντίστοιχη με αυτή του δολαρίου έναντι του γεν αλλά και έναντι του ευρώ.

Ειδικότερα, το ευρωπαϊκό νόμισμα διαμορφώθηκε στα 1,1471 δολάρια έναντι του αμερικανικού νομίσματος το οποίο υποχώρησε δραματικά ύστερα από τις δηλώσεις της ομάδας των G7 στη διάρκεια του Σαββατοκύριακου, ότι η Ιαπωνία θα πρέπει να σταματήσει να παρεμβαίνει στη συναλλαγματική αγορά, στην προσπάθειά της να προστατέψει τους εξαγωγείς.

Η πτώση του δολαρίου από την έναρξη του έτους είχε αποτραπεί καθώς οι κυβερνήσεις των ασιατικών χωρών, κυρίως της Ιαπωνίας, παρενέβαιναν προκειμένου να εμποδίσουν μια πτώση του αμερικανικού νομίσματος, που θα καταστούσε ακριβά τα εγχώρια προϊόντα στις διεθνείς αγορές.

Ωστόσο, ενώ οι ευρωπαϊκές αγορές υποχωρούν προεξοφλώντας πίεση στις ευρωπαϊκές εξαγωγές, στην άλλη όχθη του Ατλαντικού η ανησυχία επικεντρώνεται στις μακροοικονομικές συνέπειες και ειδικότερα στα μεγάλα ελλείμματα της αμερικανικής οικονομίας, και στην μειούμενη ελκυστικότητα των ΗΠΑ ως προορισμό ξένων κεφαλαίων.

Εξάλλου, περί το 2,5% υποχώρησαν οι μετοχές των Microsoft και Intel, ενώ στο 3% ανήλθαν οι απώλειες για τις Alcoa και Hewlett-Packard.

Αντίθετα, περί το 9,3% ενισχύθηκε η μετοχή της Motorola, εν μέσω αισιοδοξίας ότι ο διάδοχος του πρώην διευθύνοντος συμβούλου, Κρίστοφερ Γκάλβιν, θα δώσει ώθηση στις πωλήσεις της εταιρίας.

Στην Ευρώπη το ενδιαφέρον επικεντρώθηκε κυρίως στις μετοχές εταιριών με σημαντική δραστηριότητα στις διεθνείς αγορές, με τη Siemens να υποχωρεί κατά 4,1% και την Philips να σημειώνει απώλειες 3,1%.

O Dow Jones υποχώρησε περί το 1,13% στις 9535,41 μονάδες, ενώ πτώση κατά 1,64% κατέγραψε ο Nasdaq στις 1874,47 μονάδες. Ο S&P σημείωσε απώλειες 1,31% στις 1022,76.

Η Εθνική έκλεισε με απώλειες 1,76% στα 3,91 δολάρια ενώ κατά 2,11% υποχώρησε η 3Ε στα 19,0 δολάρια. Κέρδη κατά 1,27% κατέγραψε ο ΟΤΕ στα 5,60 δολάρια.

Ο FTSE 100 στο Λονδίνο έκλεισε με απώλειες 0,68% στις 4228,2 μονάδες, ενώ αρκετά υψηλότερες ήταν οι απώλειες για το Παρίσι (2,69%) στις 3282,95 μονάδες και τη Φρανκφούρτη (3,42%) στις 3456,27 μονάδες.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v