”Νομισματικές” πιέσεις σε Ευρώπη και Wall (update)

Στο επίκεντρο του ενδιαφέροντος των κεφαλαιαγορών βρίσκεται σήμερα η ισοτιμία των δύο βασικών νομισμάτων του κόσμου, καθώς η εξασθένιση του δολαρίου πιέζει τη Wall Street, ενώ η νέα ισχυροποίηση του ευρώ γίνεται αφορμή για εκτεταμένες ρευστοποιήσεις στις ευρωαγορές. Νέα ώθηση για το χρυσό.

Στο επίκεντρο του ενδιαφέροντος των κεφαλαιαγορών βρίσκεται σήμερα η ισοτιμία των δύο βασικών νομισμάτων του κόσμου, καθώς η εξασθένιση του δολαρίου πιέζει τη Wall Street, ενώ η νέα ισχυροποίηση του ευρώ γίνεται αφορμή για εκτεταμένες ρευστοποιήσεις στις ευρωαγορές.

Αναλυτές σχολιάζουν ότι η αμερικανική αγορά δεν εμφανίζεται καθόλου ελκυστική στους ευρωπαίους επενδυτές τις τελευταίες ημέρες, κυρίως λόγω της πτώσης του δολαρίου.

Το αμερικανικό νόμισμα είχε την μεγαλύτερη ημερησία πτώση έναντι του γεν στη διάρκεια του έτους, καθώς η ομάδα των επτά ισχυροτέρων κρατών στον κόσμο (G7) επισήμανε σε συνάντησή της ότι η Ιαπωνία θα πρέπει να σταματήσει να παρεμβαίνει στη συναλλαγματική αγορά, στην προσπάθειά της να προστατέψει τους εξαγωγείς.

Ωστόσο, θετικά κινείται η μετοχή της Motorola εν μέσω αισιοδοξίας ότι ο διάδοχος του πρώην διευθύνοντος συμβούλου, Κρίστοφερ Γκάλβιν, θα δώσει ώθηση στις πωλήσεις της εταιρίας.

Στο ενδιαφέρον των επενδυτών βρίσκεται και η Wal-Mart Stores, ύστερα από δημοσίευμα της Sunday Telegraph που αναφέρει ότι η μεγαλύτερη εταιρία λιανικής παγκοσμίως ετοιμάζεται να ασκήσει έφεση σε πιθανή απόφαση της βρετανικής κυβέρνησης να την αποτρέψει από την εξαγορά της Safeway Plc.

Στην Ευρώπη το ενδιαφέρον επικεντρώνεται κυρίως στις μετοχές εταιριών με σημαντική δραστηριοτήτα στις διεθνείς αγορές, με τη Siemens να υποχωρεί κατά 4,1% και την Philips να σημειώνει απώλειες 3,1%.

O Dow Jones υποχωρεί περί το 1,06% στις 9542,43 μονάδες, ενώ πτώση κατά 1,64% καταγράφει ο Nasdaq στις 1874,37 μονάδες. Ο S&P σημειώνει απώλειες 1,35% στις 1022,34.

Ο FTSE 100 στο Λονδίνο σημειώνει πτώση 1,21% στις 4203,3 μονάδες, ενώ αρκετά υψηλότερες είναι οι απώλειες για το Παρίσι (2,74%) στις 3281,21 μονάδες και τη Φρανκφούρτη (2,99%) στις 3471,67 μονάδες.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v