Τ. Levkovich: Τεχνολογίας άνοδος μέχρι το 2004

Καλά θα κρατήσει μέχρι το α΄ εξάμηνο του 2004 η θετική τάση του κλάδου της υψηλής τεχνολογίας, εκτιμά ο κορυφαίος αναλυτής της Citigroup, κ. Tobias Levkovich. Ο ίδιος εμφανίστηκε καθησυχαστικός σχετικά με τις υψηλές αποτιμήσεις του κλάδου, που κάνουν τους επενδυτές να θυμούνται τις οδυνηρές στιγμές του 2000.

Τ. Levkovich: Τεχνολογίας άνοδος μέχρι το 2004
Μέχρι το α΄ εξάμηνο του 2004 εκτιμά ότι θα κρατήσει η θετική τάση του τεχνολογικού κλάδου στις ΗΠΑ ο κορυφαίος αναλυτής της Citigroup, Tobias Levkovich, σε έκθεσή του με τίτλο ”The Tech Train Continues to Barrel Forward” και με ημερομηνία 19 Σεπτεμβρίου.

”Οι επενδυτές εξακολουθούν να ανησυχούν για τις υψηλές αποτιμήσεις του τεχνολογικού τομέα. Ωστόσο υπάρχει πολύ μεγάλη διαφορά ανάμεσα στις υψηλές αποτιμήσεις του κλάδου, όταν παράλληλα παρατηρούνται και κέρδη-ρεκόρ για τις εταιρίες του (όπως στις αρχές του 2000), και στις υψηλές αποτιμήσεις όταν παρατηρείται κάμψη στην κερδοφορία των εταιριών”, επισημαίνει ο κ. Levkovich.

Ο ίδιος υποστηρίζει ωστόσο ότι ο κλάδος της υψηλής τεχνολογίας ”απόλαυσε” τη σταθερή ανοδική αναθεώρηση των προβλέψεων των αναλυτών, προσθέτοντας παράλληλα ότι είναι ίσως φυσιολογικό για τους επενδυτές να ανησυχούν όταν βλέπουν ότι ο δείκτης τιμών προς κέρδη (Ρ/Ε), π.χ. του Nasdaq 100, διαμορφώνεται στις 30 φορές τα προβλεπόμενα κέρδη του 2004, την ίδια στιγμή που ο αντίστοιχος δείκτης του S&P-500 (εξαιρουμένων όμως των τεχνολογικών μετοχών) κυμαίνεται σχεδόν στο ήμισυ.

Ωστόσο, ο κορυφαίος αναλυτής υπογραμμίζει ότι οι αποτιμήσεις είναι πολύ συχνά το τελικό αποτέλεσμα της διαδικασίας των αναλύσεων κι όχι το αρχικό. Οι τάσεις των επιχειρήσεων είναι πολύ πιο καθοριστικές για τις προσδοκίες που δημιουργούνται σχετικά με τα κέρδη των τεχνολογικών εταιριών και που έχουν αντίκτυπο και στις τιμές των μετοχών τους.

”Αν η τιμή μιας μετοχής διαμορφώνεται στα 30 δολάρια και οι προβλέψεις των αναλυτών κάνουν λόγο για κέρδη ανά μετοχή της τάξεως του ενός δολαρίου, τότε αυτή η μετοχή μπορεί να ”μοιάζει” ακριβή. Εν τούτοις, μπορεί να εκτιναχθεί στα 40 δολ. αντίστοιχα όταν οι προβλέψεις για τα κέρδη ανά μετοχή της ενισχυθούν στο 1,5 δολάριο ή και περισσότερο.

Τότε, μετά το επίπεδο αυτό, η τιμή μπορεί να προσεγγίσει τα 50 δολάρια και οι προβλέψεις για τα κέρδη ανά μετοχή να διαμορφωθούν στα 2 δολ. αντίστοιχα. Στην πραγματικότητα, ο δείκτης τιμών προς κέρδη της μετοχής (Ρ/Ε) μειώνεται την ίδια στιγμή που η μετοχή συνεχίζει να σημειώνει κέρδη. Συνεπώς ο παράγοντας της αποτίμησης της μετοχής μπορεί να είναι στη συγκεκριμένη περίπτωση παραπλανητικός”, δηλώνει ο κ. Levkovich.

Ας σημειωθεί ότι ο κλάδος της τεχνολογίας πληροφορικής ήταν εκείνος που δέχθηκε τα περισσότερα ”εύσημα” των αναλυτών, σχετικά με τις προοπτικές της κερδοφορίας των εταιριών του.

Η εξέλιξη αυτή δεν πρέπει να προκαλεί όμως έκπληξη, αν αναλογιστεί κανείς ότι ο κλάδος ήταν εκείνος που δέχθηκε το μεγαλύτερο πλήγμα στην κερδοφορία του από το 2000. Τα προγράμματα περικοπής κόστους που υιοθέτησαν πολλοί τεχνολογικοί όμιλοι ήταν λοιπόν λογικό να καθοδηγήσουν την ανάκαμψη της κερδοφορίας τους.

Ο κ. Levkovich υποστηρίζει ότι η βιομηχανία των μικροεπεξεργαστών είναι πολύ σημαντική, καθώς οι τιμές των μετοχών του κλάδου έχουν πολύ μεγάλη συσχέτιση (significant correlation) με το σύνολο της αγοράς, δεδομένου ότι έχουν επίσης μεγάλη συσχέτιση με τους δείκτες Nasdaq Composite και S&P-500.

Άρα ό,τι καλό νέο προέλθει από τον κλάδο, θα έχει εξίσου θετικό αντίκτυπο και στην πορεία της αμερικανικής αγοράς.

Επιμέλεια: Μαρία Πεκτέση

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v