Υψηλές απώλειες στις διεθνείς αγορές

Καμία πρόθεση εγκατάλειψης του αρνητικού κλίματος δεν επιδεικνύουν οι δείκτες στην αμερικανική αγορά, ύστερα από την ενίσχυση του ευρώ έναντι του δολαρίου. Με υψηλές απώλειες έκλεισαν και οι ευρωπαϊκές αγορές, ”πληρώνοντας” το τίμημα για το ισχυρό ευρωπαϊκό νόμισμα.

Με υψηλές απώλειες συνεχίζουν τη συνεδρίαση οι αμερικανικές αγορές ύστερα από την αποδυνάμωση του δολαρίου έναντι του ευρώ, ενώ υψηλές ήταν οι απώλειες στο κλείσιμο για τις ευρωπαϊκές αγορές.

Ειδικότερα, το ευρωπαϊκό νόμισμα κυμαίνεται στα 1,1488 δολάρια έναντι του αμερικανικού νομίσματος το οποίο υποχωρεί δραματικά και έναντι του γεν, ύστερα από τις δηλώσεις της ομάδας των G7 στη διάρκεια του Σαββατοκύριακου, ότι η Ιαπωνία θα πρέπει να σταματήσει να παρεμβαίνει στη συναλλαγματική αγορά, στην προσπάθειά της να προστατέψει τους εξαγωγείς.

Η πτώση του δολαρίου από την έναρξη του έτους είχε αποτραπεί καθώς οι κυβερνήσεις των ασιατικών χωρών, κυρίως της Ιαπωνίας, παρενέβαιναν προκειμένου να εμποδίσουν μια πτώση του αμερικανικού νομίσματος, που θα καταστούσε ακριβά τα εγχώρια προϊόντα στις διεθνείς αγορές.

Ωστόσο, ενώ οι ευρωπαϊκές αγορές υποχωρούν προεξοφλώντας πίεση στις ευρωπαϊκές εξαγωγές, στην άλλη όχθη του Ατλαντικού η ανησυχία επικεντρώνεται στις μακροοικονομικές συνέπειες και ειδικότερα στα μεγάλα ελλείμματα της αμερικανικής οικονομίας, και στην μειούμενη ελκυστικότητα των ΗΠΑ ως προορισμό ξένων κεφαλαίων.

Εξάλλου, περί το 2,5% υποχωρούν οι μετοχές των Microsoft και Intel, ενώ στο 3% ανέρχονται οι απώλειες για τις Alcoa και Hewlett-Packard.

Αντίθετα, περί το 9,3% ενισχύεται η μετοχή της Motorola, εν μέσω αισιοδοξίας ότι ο διάδοχος του πρώην διευθύνοντος συμβούλου, Κρίστοφερ Γκάλβιν, θα δώσει ώθηση στις πωλήσεις της εταιρίας.

Στην Ευρώπη το ενδιαφέρον επικεντρώθηκε κυρίως στις μετοχές εταιριών με σημαντική δραστηριότητα στις διεθνείς αγορές, με τη Siemens να υποχωρεί κατά 4,1% και την Philips να σημειώνει απώλειες 3,1%.

O Dow Jones υποχωρεί περί το 1,43% στις 9506,99 μονάδες, ενώ πτώση κατά 1,97% καταγράφει ο Nasdaq στις 1868,14 μονάδες. Ο S&P σημειώνει απώλειες 1,70% στις 1018,71.

Ο FTSE 100 στο Λονδίνο έκλεισε με απώλειες 0,68% στις 4228,2 μονάδες, ενώ αρκετά υψηλότερες ήταν οι απώλειες για το Παρίσι (2,69%) στις 3282,95 μονάδες και τη Φρανκφούρτη (3,42%) στις 3456,27 μονάδες.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v