Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Ράλι στη Wall με "οδηγό" την Bear Stearns

Ισχυρά κέρδη κατέγραψε η Wall Street, χάρη στη νέα αυξημένη προσφορά της JP Morgan για την Bear Stearns και τα αισιόδοξα στοιχεία για την αγορά κατοικιών στις ΗΠΑ. Κλειστές οι ευρωαγορές λόγω του Πάσχα των καθολικών.

Ισχυρά κέρδη κατέγραψε η Wall Street στην πρώτη συνεδρίαση της εβδομάδας, ωθούμενη από τη νέα αυξημένη προσφορά της JP Morgan για την εξαγορά της Bear Stearns, αλλά και τα θετικά μακροοικονομικά στοιχεία για την αγορά κατοικιών στις ΗΠΑ.

Ειδικότερα, τη σημερινή ανοδική αντίδραση τροφοδότησε αρχικά η ανακοίνωση της JP Morgan ότι βελτιώνει την προσφορά της για την εξαγορά της Bear Stearns, από τα 2 δολάρια ανά μετοχή στα 10 δολάρια ανά μετοχή, προκειμένου να κάμψει τις αντιδράσεις των μετόχων της δεύτερης που θεωρούσαν πολύ χαμηλό το αρχικά προσφερόμενο τίμημα.

Η εξέλιξη η οποία σε συνδυασμό με την άποψη μερίδας επενδυτών ότι τα χειρότερα για την αγορά έχει περάσει, οδήγησε σε τοποθετήσεις στις μετοχικές αξίες και ειδικότερα σε τίτλους του χρηματοοικονομικού κλάδου.

Το αγοραστικό ενδιαφέρον τονώθηκε περαιτέρω μετά την ανακοίνωση των στοιχείων για απρόσμενη άνοδο των μεταπωλήσεων και ταυτόχρονα μείωση των αποθεμάτων κατοικιών στις ΗΠΑ το Φεβρουάριο, τα οποία οι επενδυτές εξέλαβαν ως στοιχεία σταθεροποίησης της αμερικανική αγοράς κατοικιών.

Υπενθυμίζεται ότι σύμφωνα με τα στοιχεία που ανακοινώθηκαν οι μεταπωλήσεις κατοικιών ενισχύθηκαν το Φεβρουάριο - για πρώτη φορά τους τελευταίους επτά μήνες - κατά 2,9%, ξεπερνώντας τις εκτιμήσεις των αναλυτών, ενώ το ίδιο διάστημα τα αποθέματα σημείωσαν πτώση της τάξης του 3% και διαμορφώθηκαν 4,03 εκατ. κατοικίες.

Εν μέσω αυτού του θετικού κλίματος λοιπόν, ο Dow Jones που καθ’ όλη τη διάρκεια της συνεδρίασης κινήθηκε ανοδικά, ολοκλήρωσε την πρώτη συνεδρίαση της εβδομάδας 187 μονάδες υψηλότερα και συγκεκριμένα στις 12.548,64 μονάδες, καταγράφοντας κέρδη 1,52%.

Ανάλογη άνοδο (+1,53%) εμφάνισε και ο S&P 500, ο οποίος έκλεισε στις 1.349,88 μονάδες. Την καλύτερη επίδοση παρουσίασε ο Nasdaq, ο οποίος διαμορφώθηκε στις 2.326,75 μονάδες, σημειώνοντας άνοδο της τάξης του 3,04%.

Όσον αφορά στον όγκο συναλλαγών, στο NYSE άλλαξαν χέρια περίπου 920 εκατ. τεμάχια, με την αναλογία ανοδικών – πτωτικών μετοχών να διαμορφώνεται στο 5 προς 1. Στο επίκεντρο του αγοραστικού ενδιαφέροντος βρέθηκαν οι τίτλοι των Bear Stearns, Citigroup, iShares:Russ 2000, JPMorgan, Washington Mutual και Bank Of America.

Στο Nasdaq ο όγκος συναλλαγών έφτασε το 1,35 δισ. τεμάχια, με τις ανοδικές μετοχές να υπερτερούν των πτωτικών σε αναλογία 3 προς 1. Οι υψηλότερες συναλλαγές καταγράφηκαν στους τίτλους των Sirius Satellite Radio, PowerShares QQQ, Cisco και Intel.

Από τις επιμέρους μετοχές, τα ισχυρότατα κέρδη (+89%) της Bear Stearns μετά το πενταπλασιασμό του προσφερόμενου τιμήματος για την εξαγορά της από την JP Morgan, ώθησαν υψηλότερα και τους υπόλοιπους τίτλους του χρηματοοικονομικού κλάδου.

Τα θετικά στοιχεία για την αγορά κατοικίας «χάρισαν» κέρδη και σε αρκετούς τίτλους επιχειρήσεων του χώρου.

Σημαντικά κέρδη κατέγραψε επίσης ο τίτλος της Tiffany & Co., η οποία εμφάνισε αποτελέσματα δ’ τριμήνου καλύτερα των προσδοκιών, ενώ αύξηση και τις προβλέψεις της για τα μεγέθη της τρέχουσας χρήσης.

Το δικαίωμα της 3Ε ενισχύθηκε κατά 2,64% στα 46,29 δολάρια, ενώ το δικαίωμα της Εθνικής σημείωσε άνοδο 2,87%, στα 10,38 δολάρια. Κέρδη 0,29% για το δικαίωματα του ΟΤΕ, στα 14,04 δολάρια, ενώ άνοδο 7,69% στα 0,14 σεντς σημείωσε το δικαίωμα της TOUSA.

Εν τω μεταξύ, με απώλειες ολοκλήρωσε τη σημερινή συνεδρίαση το πετρέλαιο, με το Light crude oil να κλείνει στα 100,62 δολάρια το βαρέλι, σημειώνοντας πτώση 1,20%. Σταθεροποιητικά κινήθηκε ο χρυσός, ο οποίος υποχώρησε οριακά κατά 0,14% και έκλεισε στα 918,7 δολάρια η ουγκιά.

Υπενθυμίζεται ότι οι ευρωπαϊκές χρηματαγορές παρέμειναν και σήμερα κλειστές λόγω του εορτασμού του Πάσχα των καθολικών.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v