Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Δολάριο: Η αγορά αναμένει συντονισμένη παρέμβαση

Για πρώτη φορά έπειτα από 13 χρόνια οι traders στις αγορές συναλλάγματος επισημαίνουν ότι η δυνατότητα των αγορών να καθορίσουν τις ισοτιμίες αρχίζει να φθίνει. Οι πιθανότητες συντονισμένης παρέμβασης ενισχύονται.

Δολάριο: Η αγορά αναμένει συντονισμένη παρέμβαση
Για πρώτη φορά έπειτα από 13 χρόνια οι traders στις αγορές συναλλάγματος επισημαίνουν ότι η δυνατότητα των ίδιων των αγορών να καθορίσουν τις ισοτιμίες αρχίζει να φθίνει.

Η πιστωτική κρίση καθιστά όλο και πιο πιθανή μια συντονισμένη παρέμβαση από τους G7, δεδομένων της υποχώρησης της αμερικανικής οικονομίας, του πλέον «αδύναμου» δολαρίου από το 1971 και των ιδιαίτερα έντονων διακυμάνσεων στις ισοτιμίες, που είναι οι σημαντικότερες εδώ και μία δεκαετία.

«Ο κίνδυνος της συντονισμένης παρέμβασης θα ενισχυθεί ακόμη περισσότερο στο β΄ τρίμηνο, καθώς είναι βέβαιο ότι το δολάριο θα υποχωρήσει ακόμη περισσότερο», σημειώνει ο κ. Mitul Kotecha, επικεφαλής της μονάδας συναλλαγματικών ισοτιμιών της Calyon (μονάδα της Credit Suisse).

Ακόμη και μετά την πρόσφατη ανάκαμψη του δολαρίου έναντι του ευρώ, στρατηγικοί αναλυτές της Deutsche Bank θεωρούν ότι το ευρώ μπορεί να φτάσει έως και το 1,60 δολάριο. Από την πλευρά τους οι αναλυτές της Royal Bank of Scotland θεωρούν βέβαιη την παρέμβαση μόλις το ευρώ «σπάσει το φράγμα» του 1,60 δολαρίου.

«Η ισχύς την οποία εμφανίζει το ράλι του ευρώ, πραγματικά, εξέπληξε αρκετούς και ταυτόχρονα ενισχύει τις προοπτικές συντονισμένης παρέμβασης», σημειώνει με τη σειρά του ο κ. Hans-Guenter Redeker, επικεφαλής των διεθνών μονάδων συναλλαγματικών αγορών της BNP Paribas.

Σύμφωνα δε με ορισμένους αναλυτές, η συντονισμένη παρέμβαση μπορεί να πραγματοποιηθεί στην προγραμματισμένη σύνοδο των G7 στην Ουάσιγκτον στις 12 και 13 Απριλίου.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v