Wall Street: Κλίμα ευφορίας και ρεκόρ για τον S&P

Καλπάζουν οι μετοχές, στον απόηχο της ιστορικής απόφασης να μειωθούν -κατά πολύ- τα επιτόκια στις ΗΠΑ. Σε επίπεδα-ρεκόρ ο S&P, από κοντά ο Dow, και ράλι για τις τεχνολογικές μετοχές. Σε άνοδο το πετρέλαιο και οι αποδόσεις των ομολόγων.

Wall Street: Κλίμα ευφορίας και ρεκόρ για τον S&P

Σημαντικά κέρδη καταγράφουν οι αμερικανικές μετοχές, στον απόηχο της απόφασης της Fed να μειώσει τα επιτόκια κατά μισή ποσοστιαία μονάδα.

Ο Dow Jones ενισχύεται 0,91% στις 41.881 μονάδες, ο S&P 500 κινείται 1,49% υψηλότερα στις 5.701 μονάδες και ο Nasdaq κάνει άλμα 2,36% στις 17.987 μονάδες. Οι Dow Jones και S&P 500 κινούνται σε νέα ιστορικά υψηλά.

Σε μια επικύρωση των σχεδιασμών της Fed για ήπια προσγείωση της οικονομίας, οι εβδομαδιαίες αιτήσεις για επίδομα ανεργίας κατέγραψαν μείωση κατά 12.000, φτάνοντας τις 219.000, πολύ κάτω από τις εκτιμήσεις.

Οι τεχνολογικές μετοχές κάνουν ράλι καθώς η μείωση επιτοκίων ώθησε την επενδυτική διάθεση για ανάληψη κινδύνου, ενισχύοντας τις προσδοκίες για ανθεκτική ανάπτυξη και χαμηλότερο κόστος δανεισμού. Nvidia και Tesla κερδίζουν πάνω από 4%, ενώ Meta και Alphabet ανηφορίζουν πάνω από 2%.

Η Fed μείωσε το επιτόκιο στο εύρος 4,75% έως 5% από 5,25% σε 5,5% χθες Τετάρτη, μέγεθος που προκάλεσε έκπληξη σε ορισμένους επενδυτές. Πρόκειται για την πρώτη μείωση επιτοκίων από τη Fed εδώ και τέσσερα χρόνια.

«Αυτά ήταν τα καλύτερα νέα που έχω ακούσει από τη Fed εδώ και χρόνια», είπε στο CNBC ο Jeremy Siegel, ομότιμος καθηγητής στο Wharton School of Business του Πανεπιστημίου της Πενσιλβάνια. «Σπουδαία νέα και για την αγορά και για την οικονομία».

«Τα περιουσιακά στοιχεία κινδύνου προχωρούν δυναμικά, καθώς η Fed δείχνει πεπεισμένη πως τα πάντα είναι υπό τον έλεγχό της, διασφαλίζοντας ήπια προσγείωση στην οικονομία», δήλωσε στο Bloomberg ο Jon Bell, διαχειριστής χαρτοφυλακίου στη Newton Investment Management.

Στα εμπορεύματα, το αργό πετρέλαιο Brent ενισχύεται 0,81% στα 74,25 δολάρια το βαρέλι, ενώ ο χρυσός ενισχύεται 0,26% στα 2.605 δολάρια ανά ουγκιά.

Στην αγορά συναλλάγματος, το δολάριο υποχωρεί 0,1% έναντι του ευρώ, 0,2% έναντι της βρετανικής λίρας και 0,4% έναντι του ιαπωνικού γεν. Η ισοτιμία με το ευρωπαϊκό νόμισμα διαμορφώνεται στο επίπεδο του 1,113 δολ./ευρώ. 

Σε υψηλό δυόμισι ετών βρέθηκε η στερλίνα, μετά την ανακοίνωση της απόφασης της Τράπεζας της Αγγλίας να διατηρήσει αμετάβλητα τα επιτόκια.

Στα ομόλογα, η απόδοση του αμερικανικού 10ετούς ενισχύεται κατά δύo μονάδες βάσης, στο 3,73%.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v