Wall Street: Φρένο στα κέρδη ενόψει Fed

Κόλλησαν οι δείκτες μετά τα θετικά στοιχεία για τις λιανικές πωλήσεις και αφού χτύπησε υψηλό ρεκόρ ο S&P. Τα βλέμματα στο μέγεθος της επικείμενης μείωσης επιτοκίων. Ράλι για το πετρέλαιο, στο 3,64% η απόδοση του 10ετούς ομολόγου.

Wall Street: Φρένο στα κέρδη ενόψει Fed

Μεικτά πρόσημα καταγράφουν οι αμερικανικές μετοχές, μετά τα αρχικά κέρδη τους που τροφοδοτήθηκαν από τα καλύτερα στοιχεία λιανικών πωλήσεων σε σχέση με τις εκτιμήσεις, και εν αναμονή της απόφασης της Fed για το πόσο θα μειώσει τα επιτόκια.

Ο Dow Jones υποχωρεί 0,13% στις 41.566 μονάδες, ο S&P 500 κινείται 0,09% χαμηλότερα στις 5.627 μονάδες και ο Nasdaq καταγράφει κέρδη 0,06% στις 17.603 μονάδες. Ο S&P νωρίτερα άγγιξε νέο ρεκόρ, στις 5.670 μονάδες.

Τα τελευταία στοιχεία λιανικών πωλήσεων έδειξαν καταναλωτική ανθεκτικότητα ενόψει της συνεδρίασης Fed που ξεκινά σήμερα Τρίτη. Οι λιανικές πωλήσεις αυξήθηκαν 0,1% τον Αύγουστο έναντι εκτιμήσεων για πτώση 0,3%. 

Η Wall Street αναμένει εδώ και καιρό την πολυπόθητη μείωση επιτοκίων, κίνηση που θα μπορούσε να συμβάλει στην αύξηση κερδών για τις εταιρείες, μετά μια περίοδο ακριβού δανεισμού και υψηλού πληθωρισμού. Η Fed ξεκίνησε την επιθετική πολιτική της τον Μάρτιο του 2022.

Ωστόσο, η αγορά διχάζεται ως προς το μέγεθος της επικείμενης μείωσης. Επί του παρόντος, οι traders τιμολογούν με πιθανότητα 67% τη χαλάρωση κατά 50 μονάδες βάσης, έναντι 47% που έδιναν την Παρασκευή.

«Η απόφαση περιπλέκεται από αντικρουόμενα σημάδια σταθερής οικονομικής δραστηριότητας, αλλά αποδυνάμωσης της αγοράς εργασίας», δήλωσε η Seema Shah της Principal Asset Management. «Σπάνια οι προσδοκίες της αγοράς ήταν τόσο διχασμένες, τόσο κοντά σε συνεδρίαση».

Αν και μια μείωση κατά 50 μονάδες βάσης δεν αποκλείεται, η αναλύτρια πιστεύει ότι η Fed θα πρέπει να υιοθετήσει μια πιο προσεκτική προσέγγιση, χαλαρώνοντας τα επιτόκια κατά 25 μονάδες βάσης. Προβλέπει επιπλέον περικοπές κατά 25 μονάδες βάσης τον Νοέμβριο και τον Δεκέμβριο. 

«Υπάρχουν λόγοι να ανησυχούμε για την αγορά εργασίας και, αν και ο καταναλωτής δείχνει να αντέχει, δεν σημαίνει απαραίτητα ότι ευημερεί», είπε από την άλλη ο Bret Kenwell της eToro.

Η Wall Street έρχεται από μικτή συνεδρίαση. Ο Dow έκλεισε τη Δευτέρα σε υψηλό ρεκόρ, ενώ ο Nasdaq είχε απώλειες με βαρίδι την Apple.

Στο ταμπλό, ο τεχνολογικός γίγαντας Microsoft σημειώνει άνοδο 1%, αφού αύξησε το τριμηνιαίο μέρισμά του κατά 10,7%, ενώ επίσης ενέκρινε πρόγραμμα επαναγοράς μετοχών, ύψους 60 δισ. δολαρίων.

Οι μετοχές της Intel σημειώνουν άνοδο 3%, αφού η εταιρεία ανακοίνωσε νέα σχέδια μετά τις επιδοτήσεις έως και 3 δισ. δολαρίων από την κυβέρνηση Μπάιντεν μέσω του νόμου για τα μικροτσίπ.

Στα εμπορεύματα, το αργό πετρέλαιο Brent ενισχύεται 1,92% στα 74,15 δολάρια το βαρέλι, ενώ ο χρυσός διολισθαίνει 0,77% στα 2.588 δολάρια ανά ουγκιά.

Στην αγορά συναλλάγματος, το δολάριο ενισχύεται 0,1% έναντι του ευρώ και 0,4% έναντι της βρετανικής λίρας, ενώ υποχωρεί 0,8% έναντι του ιαπωνικού γεν. Η ισοτιμία με το ευρωπαϊκό νόμισμα διαμορφώνεται στο επίπεδο του 1,111 δολ./ευρώ. 

Στα ομόλογα, η απόδοση του αμερικανικού 10ετούς ενισχύεται κατά δύο μονάδες βάσης και διαμορφώνεται στο 3,64%. 

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v