Wall Street: Σε νέο ιστορικό υψηλό ο Dow Jones

Νέο ρεκόρ για τον βιομηχανικό δείκτη και έκτη ανοδική συνεδρίαση για τον S&P 500. Πιέσεις στον Nasdaq. Στο 3,62% η απόδοση του 10ετούς ομολόγου. Ανέκαμψε το πετρέλαιο. Υποχώρησε το δολάριο.

Wall Street: Σε νέο ιστορικό υψηλό ο Dow Jones

Μικτά πρόσημα στη Wall Street εν αναμονή της διήμερης συνεδρίασης της Fed που ξεκινά την Τρίτη.

Οι επενδυτές αναμένουν από την Κεντρική Τράπεζα να προχωρήσει στην πρώτη μείωση των επιτοκίων από τον Μάρτιο του 2022- όταν και ξεκίνησαν οι διαδοχικές αυξήσεις επιτοκίων προκειμένου να αποκλιμακωθούν οι πληθωριστικές πιέσεις στην αμερικανική οικονομία. Μια μείωση αυτή την εβδομάδα θεωρείται κομβική καθώς θα μειώσει το κόστος δανεισμού για τις επιχειρήσεις και θα δώσει ώθηση στον ρυθμό ανάπτυξης του ΑΕΠ, σύμφωνα με αναλυτές. Ερώτημα παραμένει αν η Fed θα προχωρήσει σε μείωση επιτοκίων κατά 25 μονάδες βάσης (θεωρείται σχεδόν βέβαιη) ή 50 μονάδες βάσης (το maximum των προσδοκιών των επενδυτών).

O Dow Jones έπιασε νέο ιστορικό υψηλό καθώς ενισχύθηκε 0,55% ή 228 μονάδες στις 41.622, ο S&P 500 σημείωσε άνοδο 0,13% στις 5.633 μονάδες ενώ o Nasdaq κινήθηκε χαμηλότερα 0,52% στις 17.592 μονάδες.

Στο βιομηχανικό δείκτη, τη μεγαλύτερη άνοδο σημείωσαν οι μετοχές των Intel (+6,6%) και Merck & Co (+2,3%) ενώ τη μεγαλύτερη πτώση κατέγραψαν οι τίτλοι των Apple (-2,8%) και Amazon (-0,8%).

Ισχυρές πιέσεις ασκήθηκαν στην μετοχή της Apple μετά από προβλέψεις οίκων, όπως η BofA και η JP Morgan ότι το νέο μοντέλο iPhone 16 Pro θα έχει μικρότερη ζήτηση σε σχέση με προηγούμενα μοντέλα.

Στο μακροοικονομικό μέτωπο, η μεταποιητική δραστηριότητα στην περιοχή της Νέας Υόρκης γύρισε θετική τον Σεπτέμβριο για πρώτη φορά από τον περασμένο Νοέμβριο, σύμφωνα με στοιχεία της Fed που δόθηκαν στη δημοσιότητα.

Η έρευνα Empire State Manufacturing Survey της Fed Νέας Υόρκης δημοσίευσε μέτρηση 11,5, που αντιπροσωπεύει τη διαφορά μεταξύ των εταιρειών που ανέφεραν επέκταση και συρρίκνωση. Το σκορ ήταν -4,7 τον Αύγουστο και πολύ καλύτερο από την εκτίμηση -5 του Dow Jones.

Παράλληλα, καθοδική τροχιά ακολούθησαν οι αποδόσεις των αμερικανικών ομολόγων καθώς το 10ετές υποχώρησε κατά τρεις μονάδες βάσης στο 3,62% και το 2ετές κινήθηκε χαμηλότερα κατά τέσσερις μονάδες βάσης στο 3,55%.

Στις αγορές εμπορευμάτων, η τιμή του πετρελαίου Brent ενισχύθηκε 1,7% στα 72,83 δολ. ανά βαρέλι και η τιμή του αργού WTI σημείωσε άνοδο 2,2% στα 70,14 δολάρια. Στον αντίποδα, η τιμή του χρυσού υποχώρησε οριακά στα 2.609 δολ./oz.

Στην αγορά συναλλάγματος, το δολάριο σημείωσε πτώση 0,4% έναντι του ευρώ, στο 1,1121 δολ.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v