Wall Street: Μεικτά πρόσημα με το βλέμμα στη Fed

Όλοι οι δρόμοι οδηγούν στη Fed, που σφυρίζει έναρξη του κύκλου νομισματικής χαλάρωσης -ερώτημα πόσο θα μειώσει τα επιτόκια. Βουτιά για την Apple. Ράλι για το πετρέλαιο, αδύναμο το δολάριο.

Wall Street: Μεικτά πρόσημα με το βλέμμα στη Fed

Εναλλάσσονται μεταξύ κερδών και απωλειών οι αμερικανικοί δείκτες, καθώς οι επενδυτές έχουν στραμμένη την προσοχή τους στην πολυαναμενόμενη συνεδρίαση της Fed, αύριο Τρίτη και μεθαύριο Τετάρτη, κατά την οποία οι κεντρικοί τραπεζίτες αναμένεται να μειώσουν τα επιτόκια για πρώτη φορά από το 2020.

Ο Dow Jones ενισχύεται 0,50% στις 41.600 μονάδες, ο S&P 500 κινείται 0,07% χαμηλότερα στις 5.622 μονάδες και ο Nasdaq καταγράφει απώλειες 0,82% στις 17.539 μονάδες.

Η κακή επίδοση του τεχνολογικού γίγαντα Apple βαραίνει τον τεχνολογικό δείκτη Nasdaq. Οι μετοχές υποχωρούν 2,8%, αφού αναλυτές οίκων όπως οι Bank of America και JPMorgan προβλέπουν μικρότερη ζήτηση για το νέο μοντέλο iPhone 16 Pro, σε σχέση με το προηγούμενο έτος.

Ο S&P 500, που απέχει λιγότερο από 1% από το ρεκόρ του Ιουλίου, θα μπορούσε να σημειώσει νέο υψηλό όλων των εποχών αυτή την εβδομάδα. Μετά από το σκληρό ξεκίνημα του ιστορικά αδύναμου Σεπτεμβρίου, οι τρεις κύριοι δείκτες ολοκλήρωσαν την περασμένη εβδομάδα στο πράσινο, με τους S&P 500 και Nasdaq να κλείνουν την καλύτερη  εβδομάδα τους για το 2024.

Εν τω μεταξύ, η μεταποιητική δραστηριότητα στην περιοχή της Νέας Υόρκης γύρισε θετική τον Σεπτέμβριο για πρώτη φορά από τον περασμένο Νοέμβριο, σύμφωνα με στοιχεία της Fed που δόθηκαν στη δημοσιότητα.

Η έρευνα Empire State Manufacturing Survey της Fed Νέας Υόρκης δημοσίευσε μέτρηση 11,5, που αντιπροσωπεύει τη διαφορά μεταξύ των εταιρειών που ανέφεραν επέκταση και συρρίκνωση. Το σκορ ήταν -4,7 τον Αύγουστο και πολύ καλύτερο από την εκτίμηση -5 του Dow Jones.

Η Fed αναμένεται να κάνει την πρώτη μείωση επιτοκίων από την εποχή που ξεκίνησε ο κύκλος σύσφιξης. Πρόκειται για κομβική κίνηση, καθώς πολλοί επενδυτές ελπίζουν ότι η απόφαση θα μειώσει το κόστος δανεισμού για τις εταιρείες, βελτιώνοντας τη συνολική αύξηση κερδών και ενισχύοντας την ανάπτυξη.

Το βασικό επιτόκιο δανεισμού βρίσκεται σήμερα στο 5,25% με 5,5%. Οι traders διχάζονται ως προς το αν η κεντρική τράπεζα θα μειώσει τα επιτόκια κατά 25 ή 50 μονάδες βάσης.

Οι μετοχές συνήθως σημειώνουν ισχυρά κέρδη όταν οι αρχικές μειώσεις επιτοκίων μπορούν να διατηρήσουν την οικονομική επέκταση, δήλωσε ο Brian Belski, επικεφαλής επενδυτικής στρατηγικής της BMO Capital.

«Εφόσον τίποτα δεν σπάει στην οικονομία, οι μετοχές παραμένουν σταθερά σε ανοδική αγορά. Αλλά, με δεδομένες τις ισχυρές επιδόσεις του έτους ενόψει ακριβώς αυτής της αρχικής μείωσης, τα μελλοντικά κέρδη είναι πιθανό να φανούν πιο συγκρατημένα».

Στα εμπορεύματα, το αργό πετρέλαιο Brent ενισχύεται 1,91% στα 72,98 δολάρια το βαρέλι, ενώ ο χρυσός κινείται ανοδικά 0,07%  στα 2.612 δολάρια ανά ουγκιά, φλερτάροντας με νέα επίπεδα-ρεκόρ.

Στην αγορά συναλλάγματος, το δολάριο βουτά 0,48% έναντι του ευρώ και 0,60% της βρετανικής λίρας. Η ισοτιμία με το ευρωπαϊκό νόμισμα διαμορφώνεται στο επίπεδο του 1,112 δολ./ευρώ. Παράλληλα, το αμερικανικό νόμισμα σημειώνει μικρά κέρδη έναντι του γεν, αφού είχε αποδυναμωθεί φτάνοντας σε χαμηλό 15 μηνών απέναντι στο ιαπωνικό νόμισμα. 

Στα ομόλογα, η απόδοση του αμερικανικού 10ετούς διαμορφώνεται στο 3,65%. H απόδοση του πολιτικά πιο ευμετάβλητου διετούς έπεσε στο 3,55%, στο χαμηλότερο επίπεδο από τον Σεπτέμβριο του 2022.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v