Απώλειες στη Wall Street παρά στην «έκπληξη» της Fed

Πτώση στο αμερικανικό χρηματιστήριο κόντρα στην γενναία μείωση των επιτοκίων κατά 50 μονάδες βάσης από τη Fed. Στο 3,67% η απόδοση του 10ετούς ομολόγου. Πιέσεις στο πετρέλαιο. Υποχώρησε το δολάριο.

Απώλειες στη Wall Street παρά στην «έκπληξη» της Fed

Τελικά δεν κατάφερε να κρατηθεί σε θετικό έδαφος η Wall Street καθώς «έσβησε» γρήγορα ο αρχικός ενθουσιασμός των επενδυτών από την μείωση των επιτοκίων κατά 50 μονάδες βάσης.

«Η επιτροπή έχει αποκτήσει μεγαλύτερη εμπιστοσύνη ότι ο πληθωρισμός κινείται σταθερά προς το 2% και κρίνει ότι οι κίνδυνοι για την επίτευξη των στόχων της για την απασχόληση και τον πληθωρισμό είναι περίπου ισορροπημένοι», ανέφεραν στην δήλωσή τους οι υπεύθυνοι χάραξης πολιτικής στην επιτροπή καθορισμού των επιτοκίων της Κεντρικής Τράπεζας των ΗΠΑ. Επ αυτού υπήρξε διαφωνία από την κυβερνήτη Μισέλ Μπάουμαν, η οποία τάχθηκε υπέρ της περικοπής μόνο κατά ένα τέταρτο της εκατοστιαίας μονάδας.

«Οι αξιωματούχοι της Fed έχουν γίνει πιο σίγουροι ότι προσαρμόζοντας την πολιτική, μπορούν να διατηρήσουν τη δύναμη της αγοράς εργασίας με μέτρια οικονομική ανάπτυξη και τον πληθωρισμό να συνεχίζει να μειώνεται», δήλωσε ο Τζο Πάουελ μετά την ανακοίνωση της μείωσης των επιτοκίων της Fed κατά 50 μονάδες βάσης.

O Dow Jones υποχώρησε 0,25% ή 103 μονάδες στις 41.503, ο S&P 500 σημείωσε πτώση 0,29% στις 5.618 μονάδες και o Nasdaq κινήθηκε χαμηλότερα 0,31% στις 17.573 μονάδες. Νωρίτερα οι Dow Jones και S&P 500 είχαν πιάσει νέα ιστορικά υψηλά στις 41.981 και στις 5.689 μονάδες, αντίστοιχα.

Στο βιομηχανικό δείκτη, τη μεγαλύτερη άνοδο σημείωσαν οι μετοχές των Apple (+1,4%) και Caterpillar (+1,1%) ενώ τη μεγαλύτερη πτώση κατέγραψαν οι τίτλοι των Intel (-2,7%) και Honeywell (-1,4%).

Στο μεταξύ, η κατασκευή νέων κατοικιών κινήθηκε υψηλότερα τον Αύγουστο, ξεπερνώντας τις προβλέψεις των αναλυτών.

Όπως μεταδίδει το Reuters, οι ενάρξεις κατοικιών πραγματοποίησαν άνοδο 9,6% τον περασμένο μήνα, στο 1,36 εκατ. από 1,24 εκατ. τον Ιούλιο.

Ο αριθμός δηλώνει πόσα σπίτια θα χτίζονταν σε έναν ολόκληρο χρόνο, αν η κατασκευή γινόταν με τον ίδιο ρυθμό κάθε μήνα, όπως τον Αύγουστο. Οι αναλυτές προέβλεπαν άνοδο στο 1,31 εκατ.

Παράλληλα, μικτά κινήθηκαν οι αποδόσεις των αμερικανικών ομολόγων καθώς το 10ετές ενισχύθηκε κατά δύο μονάδες βάσης στο 3,67% ενώ το 2ετές σημείωσε πτώση κατά μία μονάδα βάσης στο 3,60%.

Στις αγορές εμπορευμάτων, η τιμή του πετρελαίου Brent υποχώρησε 0,4% στα 73,42 δολ. ανά βαρέλι και η τιμή του αργού WTI σημείωσε πτώση 0,7% στα 70,71 δολάρια. Στον αντίποδα, η τιμή του χρυσού ενισχύεται 1% στα 2.617 δολ./oz.

Στην αγορά συναλλάγματος, το δολάριο σημείωσε πτώση 0,3% έναντι του ευρώ, στο 1,1155 δολ.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v