Wall Street: Μεικτά πρόσημα εν αναμονή της πρώτης μείωσης της τετραετίας

Προσγειωμένα τα κέρδη καθώς επικρατεί αβεβαιότητα σχετικά με το πόσο τολμηρή θα είναι η κίνηση της Fed. Σε αρνητικό έδαφος το πετρέλαιο, σε θετικό ο χρυσός. Στο 3,68% η απόδοση του 10ετούς ομολόγου.

Wall Street: Μεικτά πρόσημα εν αναμονή της πρώτης μείωσης της τετραετίας

Αντιφατικές κινήσεις στις αμερικανικές μετοχές, εν αναμονή της πρώτης μείωσης επιτοκίων από τη Fed την τελευταία τετραετία. Τα κέρδη παραμένoυν, ωστόσο, προσγειωμένα, καθώς κυριαρχεί η αβεβαιότητα σχετικά με το πόσο μεγάλη θα είναι η χαλάρωση από την κεντρική τράπεζα.

Ο Dow Jones υποχωρεί 0,15% στις 41.542 μονάδες, ο S&P 500 κινείται 0,08% υψηλότερα στις 5.639 μονάδες και ο Nasdaq καταγράφει κέρδη 0,23% στις 17.668 μονάδες. 

Η Fed αναμένεται να μειώσει τα επιτόκια κατά τουλάχιστον ένα τέταρτο της εκατοστιαίας μονάδας, αλλά οι εκτιμήσεις διίστανται σχετικά με το πόσο μεγάλη θα είναι η μείωση. Οι επενδυτές δίνουν πιθανότητες 65% στην περικοπή κατά μισή μονάδα (50 μονάδες βάσης) και 35% στη χαλάρωση κατά 25 μονάδες βάσης.

Είναι ασυνήθιστο να υπάρχει τόση αβεβαιότητα ενώπιον μιας απόφασης της Fed, καθώς η κεντρική τράπεζα συνήθως προσπαθεί να τηλεγραφεί την επόμενη κίνησή της στις αγορές. 

«Θα πρέπει να πάμε πάνω από 15 χρόνια πίσω για να βρούμε μια τόσο αβέβαιη κατάσταση λίγο πριν τις ανακοινώσεις», έγραψε ο Τζιμ Ριντ, επικεφαλής ερευνών της Deutsche Bank για την παγκόσμια οικονομία.

Οι επενδυτές περιμένουν από τη Fed να χαλαρώσει αρκετά την πολιτική, ώστε να ανταποκριθεί στις πρόσφατες ενδείξεις αδυναμίας της οικονομίας, επιτυγχάνοντας μια ήπια προσγείωση, χωρίς όμως να προκληθούν ανησυχίες ότι οι συνθήκες είναι χειρότερες από τις εικαζόμενες.

Νέες τριμηνιαίες προβλέψεις θα δημοσιευθούν στο τέλος της διήμερης συνεδρίασης της κεντρικής τράπεζας, προσφέροντας περαιτέρω πληροφορίες για την πορεία που θα ακολουθηθεί σχετικά με το κόστος δανεισμού και την οικονομία. Ο πρόεδρος Τζερόμ Πάουελ θα δώσει συνέντευξη τύπου.

Η έναρξη του κύκλου περικοπών αναμένεται να στηρίξει τη στάσιμη οικονομία και να τονώσει περαιτέρω μια ήδη ισχυρή αγορά. Η ιστορία δείχνει ότι ο δείκτης S&P, που έχει κάνει ήδη άνοδο 18% φέτος, κερδίζει κατά μέσο όρο περίπου 16% στο 12μηνο μετά την πρώτη μείωση επιτοκίων της Fed, σύμφωνα με στοιχεία της Canaccord Genuity.

Παράλληλα, οι ενάρξεις κατοικιών και οι νέες οικοδομικές άδειες στις ΗΠΑ αυξήθηκαν με ταχύτερο από τον αναμενόμενο ρυθμό τον Αύγουστο, σύμφωνα με τα στοιχεία που ανακοινώθηκαν.

Στα εμπορεύματα, το αργό πετρέλαιο Brent υποχωρεί 0,81% στα 73,10 δολάρια το βαρέλι, ενώ ο χρυσός ενισχύεται 0,43% στα 2.603 δολάρια ανά ουγκιά.

Στην αγορά συναλλάγματος, το δολάριο υποχωρεί 0,2% έναντι του ευρώ και 0,6% έναντι της βρετανικής λίρας, ενώ ενισχύεται 0,4% έναντι του ιαπωνικού γεν. Η ισοτιμία με το ευρωπαϊκό νόμισμα διαμορφώνεται στο επίπεδο του 1,113 δολ./ευρώ.

Στα ομόλογα, η απόδοση του αμερικανικού 10ετούς ενισχύεται κατά δύο μονάδες βάσης και διαμορφώνεται στο 3,68%.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v