Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Τα μηνύματα Πάουελ δεν ανησύχησαν τη Wall Street

Ισχυρή άνοδος στο αμερικανικό χρηματιστήριο σε μια συνεδρίαση με έντονες διακυμάνσεις. Υψηλός ο πληθωρισμός λέει o Πάουελ. Στο 5,06% η απόδοση του 2ετούς ομολόγου. Δεύτερη σερί πτώση για τον χρυσό.

Τα μηνύματα Πάουελ δεν ανησύχησαν τη Wall Street

Κέρδη στη Wall Street κόντρα στα μηνύματα του επικεφαλής της Fed, Τζέρομ Πάουελ για τον πληθωρισμό.

Στο ετήσιο συνέδριο του Τζάκσον Χολ, ο Πάουελ προειδοποίησε ότι η Ομοσπονδιακή Τράπεζα των ΗΠΑ δεν έχει ακόμη ολοκληρώσει τη δουλειά της ως προς την καταπολέμηση του πληθωρισμού, αυξάνοντας την προοπτική πρόσθετων αυξήσεων των επιτοκίων εάν συνεχιστούν οι πιέσεις στις τιμές ή η οικονομία των ΗΠΑ συνεχίσει να αποδεικνύεται πιο εύρωστη από το αναμενόμενο.

«Παρόλο που ο πληθωρισμός έχει υποχωρήσει από την κορύφωσή του - μια ευπρόσδεκτη εξέλιξη - παραμένει πολύ υψηλός», δήλωσε ο Πάουελ.

«Είμαστε έτοιμοι να αυξήσουμε περαιτέρω τα επιτόκια εάν είναι απαραίτητο και σκοπεύουμε να διατηρήσουμε την πολιτική σε περιοριστικό επίπεδο μέχρι να είμαστε σίγουροι ότι ο πληθωρισμός κινείται σταθερά προς τα κάτω προς τον στόχο μας».

Ο Dow Jones ενισχύθηκε 0,73% ή 247 μονάδες στις 34.346, ο S&P 500 σημείωσε άνοδο 0,67% στις 4.405 μονάδες και o Nasdaq κινήθηκε υψηλότερα 0,94% στις 13.590 μονάδες.

Στο βιομηχανικό δείκτη, τη μεγαλύτερη άνοδο κατέγραψαν οι μετοχές των Salesforce (+2,4%) και Boeing (+2,3%) ενώ τη μεγαλύτερη πτώση σημείωσαν οι τίτλοι των Amgen (-0,1%) και Verizon (-0,1%).

Στο μεταξύ, κοντά σε υψηλό δύο ετών παρέμεινε τον Αύγουστο η καταναλωτική εμπιστοσύνη στις ΗΠΑ, ωστόσο οι Αμερικανοί εκφράζουν περισσότερες ανησυχίες για το μέλλον της οικονομίας.

Ο τελικός δείκτης του Πανεπιστημίου του Μίσιγκαν για το καταναλωτικό κλίμα τον Αύγουστο έπεσε στο 69,5 διορθώνοντας την αρχική ένδειξη 71,2. Ο δείκτης έφτασε σε υψηλό 22 μηνών τον Ιούλιο, στις 72,6 μονάδες.

Παράλληλα, μικτά κινήθηκαν οι αποδόσεις των αμερικανικών ομολόγων καθώς το 10ετές υποχώρησε κατά μία μονάδα βάσης στο 4,23% ενώ το 2ετές ενισχύθηκε κατά τέσσερις μονάδες βάσης στο 5,06%, σε υψηλό Μαρτίου.

Στην αγορά εμπορευμάτων, η τιμή του αργού WTI σημείωσε άνοδο 1,5% στα 80,26 δολ. ενώ η τιμή του χρυσού υποχώρησε για δεύτερη μέρα, τούτη τη φορά κατά 0,1% στα 1.946 δολ./oz.

Στην αγορά συναλλάγματος, το δολάριο κινήθηκε υψηλότερα 0,1% έναντι του ευρώ, στο 1,0809 δολ.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v