Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Πτωτικές τάσεις στη Wall Street

Οι τεχνολογικές μετοχές προσπαθούν να διατηρήσουν τον θετικό τόνο για δεύτερη μέρα. Ελαφρές απώλειες για τον Dow Jones, στραμμένα τα βλέμματα στη Nvidia της τεχνητής νοημοσύνης. Υψηλά το 10ετές, ενισχύεται το δολάριο.

Πτωτικές τάσεις στη Wall Street

Τάσεις υποχώρησης καταγράφουν οι αμερικανικές μετοχές στη συνεδρίαση της Τρίτης αν και ο Nasdaq προσπαθεί να σώσει την παρτίδα, με την προσδοκία να ενισχυθεί η δυναμική μετά τις θετικές συναλλαγές χθες Δευτέρα για τον τεχνολογικό δείκτη και τον S&P 500.

Ο βιομηχανικός δείκτης Dow Jones υποχωρεί 0,49% στις 34.294 μονάδες, ο S&P 500 γλιστρά 0,24% στις 4.389 μονάδες, ωστόσο ο Nasdaq ενισχύεται οριακά 0,05% στις 13.503 μονάδες.

Ο τεχνοβαρής Nasdaq κατέγραψε τη μεγαλύτερη άνοδο του μήνα στη συνεδρίαση της Δευτέρας, με ράλι 1,6%, ενώ αντίστοιχα ο S&P 500 ενισχύθηκε 0,7%. Κέρδη σημειώθηκαν ακόμη και όταν η απόδοση του 10ετούς ομολόγου έσπασε ρεκόρ 16ετίας, πιάνοντας το υψηλότερο επίπεδο από τον Νοέμβριο του 2007 και σημειώνοντας αύξηση κατά 9 μονάδες βάσης, στο 4,34%. Οι μετοχές της τεχνολογίας παλεύουν σ' ένα περιβάλλον υψηλών επιτοκίων.

«Βλέπουμε θετική απόδοση την οποία δεν είδαμε την περασμένη εβδομάδα. Πιστεύουμε ότι τα επιτόκια θα είναι υψηλότερα για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα και ίσως το χρηματιστήριο έχει συμφιλιωθεί μ' αυτό», δήλωσε στο CNBC η Kέιτι Καμίνσκι, επικεφαλής στρατηγικής της Alpha Simplex.

Ωστόσο, άλλοι δεν είναι σίγουροι ότι το ράλι μπορεί να συνεχιστεί για πολύ.

«Συνήθως, οι αιχμές στις αποδόσεις των ομολόγων εκθέτουν άλλους τομείς αδυναμίας. Η άνοδος των αποδόσεων θα καταστήσει ακόμη πιο επαχθή την αναχρηματοδότηση του χρέους», δήλωσε η Μέγκαν Χόρνμαν, επικεφαλής επενδύσεων της Verdence Capital Advisors. «Ένας άλλος λόγος που οι αποδόσεις αυξάνονται είναι ότι οι επενδυτές αρχίζουν να γίνονται ρεαλιστές στην πορεία της Fed, δηλαδή ότι μπορεί να έρθουν περισσότερες αυξήσεις επιτοκίων».

«Αυτός είναι ένας κίνδυνος για τις μετοχές τεχνολογίας και τις μετοχές με υψηλά P/E. Ως εκ τούτου, αναμένουμε επιπλέον πτώση στην αγορά μετοχών», συνέχισε.

Οι γίγαντες της λιανικής Lowe's και Macy's ανέφεραν τριμηνιαία κέρδη την Τρίτη. Παράλληλα, οι επενδυτές αναμένουν τα οικονομικά αποτελέσματα της εταιρείας τεχνολογίας Nvidia την Τετάρτη. Οι μετοχές της αυξήθηκαν περισσότερο από 8% τη Δευτέρα, καθιστώντας την έναν από τους μεγαλύτερους κερδισμένους του κλάδου. Σήμερα Τρίτη υποχωρεί 3%. Η εταιρεία θεωρείται ηγέτιδα στη διαμόρφωση επενδυτικού κλίματος γύρω από την τεχνητή νοημοσύνη (AI).

Στο μέτωπο των οικονομικών δεδομένων, η Wall Street στρέφει το βλέμμα τόσο στην έρευνα της Philadelphia Fed για τις μη μεταποιητικές δραστηριότητες όσο και στα αποτελέσματα της έρευνας της Richmond Fed για τη μεταποίηση. Αναμένονται επίσης τα στοιχεία πώλησης κατοικιών για τον Ιούλιο.

Οι traders αναμένουν, τέλος, τις δηλώσεις του προέδρου της Fed Τζερόμ Πάουελ στο ετήσιο συμπόσιο στο Τζάκσον Χολ την Παρασκευή, ώστε να αντλήσουν περισσότερες πληροφορίες σχετικά με τις προσδοκίες της κεντρικής τράπεζας για τον πληθωρισμό και την επιτοκιακή πολιτική.

Η απόδοση του αμερικανικού 10ετούς ομολόγου υποχωρεί κατά μία μονάδα βάσης, στο 4,32%.

Στην αγορά εμπορευμάτων, η τιμή του αργού WTI υποχωρεί 0,09% στα 80,65 δολ. ενώ η τιμή του χρυσού ενισχύεται 0,20% στα 1.926 δολ./ουγκιά.

Στην αγορά συναλλάγματος, το δολάριο ενισχύεται 0,3% έναντι του ευρώ, στο 1,085 δολ. Επίσης, το αμερικανικό νόμισμα σημειώνει κέρδη έναντι του γεν και της στερλίνας.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v