Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Ο Nasdaq διασώζει την τιμή της Wall Street

Ανάκαμψη με «μπροστάρισσα» την τεχνολογία, εν αναμονή του ετήσιου συμποσίου της Fed. Υποχωρεί ο Dow. Στο 4,35% η απόδοση του 10ετούς, πιάνει υψηλό 16 ετών. Σε θετικό έδαφος χρυσός και αργό, υποχωρεί το δολάριο.

Ο Nasdaq διασώζει την τιμή της Wall Street

Τον δρόμο της ανάκαμψης αναζητά η Wall Street, μετά από ακόμη μία εβδομαδιαία πτώση, καταγράφοντας μεικτά πρόσημα.

Ο βιομηχανικός δείκτης Dow Jones υποχωρεί 0,48% στις 34.334 μονάδες, ενώ ο S&P 500 ενισχύεται οριακά 0,01% στις 4.370 μονάδες και ο Nasdaq «τρέχει» με 0,48% στις 13.354 μονάδες.

Αυτή την εβδομάδα αναμένονται οι εκθέσεις τριμηνιαίων οικονομικών αποτελεσμάτων από μεγάλους ομίλους λιανικών πωλήσεων, όπως οι Macy's, Nordstrom και Kohl’s, καθώς και, στον τεχνολογικό τομέα, από τον μεγάλο παίκτη της τεχνητής νοημοσύνης Nvidia και την εταιρεία cloud Snowflake.

Η μετοχή της Nvidia σκαρφαλώνει 4,5%, ενώ της Τesla 4,6%. Αλμα 12,7% σημειώνει η ηγέτιδα στην κυβερνοασφάλεια Palo Alto Networks, μετά την ανακοίνωση κερδοφόρων αποτελεσμάτων αργά την Παρασκευή που ξεπέρασαν τις εκτιμήσεις των αναλυτών. 

Η αγορά προσπαθεί να σηκώσει κεφάλι μετά από συνεχείς εβδομαδιαίες πτώσεις, εν μέσω καλοκαιρινής ύφεσης. Τα ισχυρά κέρδη των μετοχών φέτος τέθηκαν σε δοκιμασία τον Αύγουστο. Την προηγούμενη Παρασκευή ο Nasdaq έκλεισε σε αρνητική τροχιά για τρίτη συνεχόμενη εβδομάδα, για πρώτη φορά από τον Δεκέμβριο. Ο Dow σημείωσε το χειρότερο σερί του από τον Μάρτιο, ενώ ο S&P 500 είχε επίσης τρίτη συνεχόμενη εβδομάδα απωλειών, κάτι που δεν είχε συμβεί από τον Φεβρουάριο.

Επίσης, την προσεχή Παρασκευή οι επενδυτές αναμένουν την ομιλία του προέδρου της Fed Τζερόμ Πάουελ στο ετήσιο συμπόσιο των κεντρικών τραπεζιτών στο Τζάκσον Χολ του Ουαϊόμινγκ, περιμένοντας περαιτέρω ενδείξεις για τα επιτόκια.

«Δεν νομίζω ότι η αγορά αναζητά κάποια δήλωση ότι οι αυξήσεις των επιτοκίων έχουν τελειώσει. Αλλά οι επενδυτές αναζητούν οτιδήποτε μπορεί να ανατρέψει το βραχυπρόθεσμο αρνητικό κλίμα», δήλωσε ο Rick Meckler, συνεργάτης της Cherry Lane Investments.

Νέες ενδείξεις ευρωστίας της αμερικανικής οικονομίας έχουν ενισχύσει και πάλι τις προσδοκίες ότι η Fed θα μπορούσε να διατηρήσει τα επιτόκια υψηλότερα για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα, οδηγώντας την απόδοση του 10ετούς ομολόγου στο υψηλότερο επίπεδο από τον Οκτώβριο και τραβώντας τις μετοχές χαμηλότερα. 

Η απόδοση του 10ετούς αμερικανικού ομολόγου αυξάνεται στο 4,35%, σκαρφαλώνοντας κατά 9 μονάδες βάσης και καταγράφοντας υψηλό 16 ετών. 

Στην αγορά εμπορευμάτων, η τιμή του αργού σημειώνει άνοδο 0,57% στα 81,71 δολ. και η τιμή του χρυσού ενισχύεται 0,09% στα 1.918 δολ./ουγκιά.

Στην αγορά συναλλάγματος, το δολάριο υποχωρεί έναντι του ευρώ, του ιαπωνικού γεν και της βρετανικής λίρας. Η ισοτιμία του με το ευρωπαϊκό νόμισμα βρίσκεται στο 1,088 δολ./ευρώ.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v