Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Ελαφρά άνοδος στη Wall Street μετά το μήνυμα Πάουελ

Παρά τα σκαμπανεβάσματα, οι μετοχές παραμένουν σε θετικό έδαφος μετά την ομιλία του προέδρου της Fed στο Τζάκσον Χολ. Η επιτοκιακή πολιτική επισκιάζει τον θρίαμβο της Nvidia, προκαλώντας αμφίθυμες κινήσεις. Ανοδος για το αργό.

Ελαφρά άνοδος στη Wall Street μετά το μήνυμα Πάουελ

Εχασαν τα πρώτα κέρδη της συνεδρίασης οι αμερικανικές μετοχές, καθώς η ομιλία του προέδρου της Fed Τζερόμ Πάουελ, στο πλαίσιο του ετήσιου συμποσίου των κεντρικών τραπεζιτών στο Τζάκσον Χολ του Ουαϊόμινγκ, προκάλεσε μεταστροφή του επενδυτικού κλίματος. Ωστόσο η Wall Street παλεύει να διατηρηθεί σε θετικό έδαφος, ώστε να κλείσει με κέρδη την εβδομάδα.

Ο Τζέι Πάουελ προειδοποίησε ότι η Ομοσπονδιακή Τράπεζα των ΗΠΑ «δεν έχει ακόμη ολοκληρώσει τη δουλειά της» ως προς την καταπολέμηση του πληθωρισμού, διανοίγοντας την προοπτική πρόσθετων αυξήσεων επιτοκίων εάν συνεχιστούν οι πιέσεις στις τιμές ή η οικονομία των ΗΠΑ συνεχίσει να αποδεικνύεται πιο εύρωστη από το αναμενόμενο.

«Παρόλο που ο πληθωρισμός έχει υποχωρήσει από την κορύφωσή του - μια ευπρόσδεκτη εξέλιξη - παραμένει πολύ υψηλός», δήλωσε ο Πάουελ.

Ο Dow Jones ενισχύεται 0,53% στις 34.279 μονάδες, ο S&P 500 καταγράφει κέρδη 0,31% στις 4.389 μονάδες και o Nasdaq σημειώνει άνοδο 0,13% στις 13.481 μονάδες.

Οι μετοχές πάλεψαν για να βρουν κατεύθυνση αυτή την εβδομάδα, καθώς τα κέρδη της μιας μέρας εξανεμίζονταν την επομένη. Ο Dow χθες Πέμπτη σημείωσε τη χειρότερη μέρα του από τον Μάρτιο, καθώς η προσοχή γρήγορα μεταστράφηκε από τα θεαματικά κέρδη της Nvidia, που αποτελεί τεχνολογικό βαρόμετρο, στην τροχιά που θα λάβουν τα επιτόκια έπειτα από το πολυαναμενόμενο νέο σινιάλο της Fed. 

Οι μετοχές της Nvidia υποχωρούν 3,7%, έχοντας διαγράψει ήδη τα κέρδη μετά το ρεκόρ της προηγούμενης συνεδρίασης. 

Η απόδοση των πενταετών τίτλων ανήλθε στο υψηλότερο επίπεδο από το 2008, ξεπερνώντας το 2,26%, μετά τα σχόλια του προέδρου της Fed.

Η απόδοση του διετούς ομολόγου, που είναι πιο ευαίσθητο σε επικείμενες κινήσεις πολιτικής, διατηρήθηκε πάνω από το 5%.

«Θα μπορούσε να υπάρξει ακόμη μια φάση αβεβαιότητας και δεν αποκλείεται ένα ευρύ sell off, ανάλογα με το πόσο επιθετικό θα είναι το μήνυμα» στο Τζάκσον Χολ, δήλωσε ο Carlos von Hardenberg, διαχειριστής χαρτοφυλακίου στη Mobius Capital Partners. 

Μια σειρά ισχυρών οικονομικών δεδομένων, συμπεριλαμβανομένης της πτώσης των αιτήσεων για επίδομα ανεργίας στις ΗΠΑ, που δείχνει ισχυρή καταναλωτική ζήτηση και στενή αγορά εργασίας, μείωσε τις προσδοκίες ότι πλησιάζει το τέλος του κύκλου αύξησης των επιτοκίων.

Ο αντίκτυπος της επιτοκιακής πολιτικής επισκιάζει τον θόρυβο γύρω από την τεχνητή νοημοσύνη, κόβοντας τη φόρα των τεχνολογικών μετοχών, σύμφωνα με αναλυτές της Bank of America. Την Πέμπτη, ακόμη και το εκρηκτικό νέο guidance της Nvidia δεν ήταν αρκετό να ανακόψει την πτώση του Nasdaq, εν μέσω αύξησης των αποδόσεων των ομολόγων.

Παράλληλα, υποχώρησε η καταναλωτική εμπιστοσύνη στις ΗΠΑ τον Αύγουστο, σύμφωνα με το Πανεπιστήμιο του Μίσιγκαν, και εκφράζονται περισσότερες ανησυχίες για το μέλλον της οικονομίας.

Σε ελαφρά καθοδική τροχιά κατά μία μονάδα βάσης διατηρείται η απόδοση του αμερικανικού 10ετούς ομολόγου και διαμορφώνεται στο 4,23%.

Στην αγορά εμπορευμάτων, η τιμή του αργού WTI σημειώνει άνοδο 0,97% στα 79,82 δολ., ενώ η τιμή του χρυσού υποχωρεί 0,65% στα 1.934 δολ./ουγκιά.

Στην αγορά συναλλάγματος, το δολάριο ενισχύεται οριακά 0,3% έναντι του ευρώ, στο 1,0772 δολ.

 

 

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v