Θα ”τεστάρει” τις 8.000 μονάδες ο Dow;

Με το φράγμα των 8.000 μονάδων αρχίζει να ”παίζει” ο Dow Jones, καθώς η επίδραση της αρνητικής προειδοποίησης από την JP Morgan είναι καταλυτική για τον χρηματοοικονομικό κλάδο. Μεγάλες απώλειες καταγράφουν και οι τεχνολογικές μετοχές, ύστερα από την απογοητευτική ανακοίνωση της Oracle.

Oracle και JP Morgan οδηγούν ολοταχώς τον Dow Jones στο ”φράγμα” των 8.000 μονάδων και τους υπόλοιπους αμερικανικούς δείκτες στη Wall Street, σε υψηλές απώλειες.

Αναλυτές εμφανίζονται πλέον ιδιαίτερα προβληματισμένοι, καθώς εκτιμούν εκφράζουν έντονες ανησυχίες σχετικά με το ότι η οικονομία δεν βρίσκεται εκεί όπου θα μπορούσε να στηρίξει μια ανάκαμψη στα εταιρικά κέρδη.

Οι ίδιοι μάλιστα προσθέτουν ότι ο αρχικός ενθουσιασμός αρχίζει να εγκαταλείπει τις αγορές καθώς επικρατεί η αντίληψη πως θα αργήσει πολύ ακόμη η μετάβαση από την ύφεση στην ανάπτυξη.

Η JP Morgan ανακοίνωσε ότι τα κέρδη του τρίτου τριμήνου θα είναι χαμηλότερα από τα αντίστοιχα της προηγούμενης οικονομικής περιόδου, χωρίς μάλιστα να αποκλείει και το ενδεχόμενο νέων απολύσεων.

Την ανακοίνωση αυτή της επενδυτικής μονάδας της Citigroup, ακολούθησε μπαράζ αρνητικών αναθεωρήσεων από αρκετές εταιρίες όπως η Credit Suisse First Boston, Merrill Lynch και Goldman Sachs, οι οποίες περιέκοψαν τις εκτιμήσεις της για τα κέρδη του 2002 και 2003.

Αντίθετα, η Bear Sterns ανακοίνωσε αύξηση κερδών κατά 22% στο τρίτο τρίμηνο, κατορθώνοντας μάλιστα να υπερβεί τις εκτιμήσεις των αναλυτών της Wall Street, χωρίς ωστόσο να δώσει ώθηση στις μετοχές της τράπεζας.

Άνοδο ωστόσο καταγράφει η μετοχή της Eastman Kodak, καθώς αναθεώρησε προς τα πάνω τις εκτιμήσεις της για τα κέρδη του τρίτου τριμήνου.

Έντονα πτωτικό είναι το κλίμα και στον τεχνολογικό κλάδο, καθώς η Oracle ανακοίνωσε έσοδα χαμηλότερα των προβλέψεων, καθώς και ότι τα αποτελέσματα του δευτέρου τριμήνου μετά βίας θα κατορθώσουν να πετύχουν τις εκτιμήσεις.

Merrill Lynch και Goldman Sachs έσπευσαν να αναθεωρήσουν προς τα κάτω τις εκτιμήσεις τους για τα κέρδη των επομένων ετών. Πτωτικά κινούνται και οι μετοχές της Microsoft, όπως και της Siebel Systems.

Καμία βοήθεια δεν κατόρθωσαν να παράσχουν τα μακροοικονομικά στοιχεία που ανακοινώθηκαν, και αφορούσαν στη συρρίκνωση του ελλείμματος του εμπορικού ισοζυγίου καθώς και στην οριακή άνοδο του πληθωρισμού.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v