”Πικρή” γεύση στη Wall από τη McDonald’s

Η απροσδόκητη πτώση της βιομηχανικής παραγωγής, η αρνητική ανακοίνωση της McDonald’s καθώς και μπαράζ αναλόγων εκτιμήσεων από επενδυτικούς οίκους για τεχνολογικές εταιρίες, συνέθεσαν το σκηνικό της σημερινής συνεδρίασης στη Wall Street, που έκλεισε με υψηλές απώλειες.

Χωρίς αντίκρισμα ήταν, όπως αποδείχτηκε τελικά, το αρχικό κλίμα ευφορίας που επικράτησε, καθώς σειρά αρνητικών εκτιμήσεων για τεχνολογικές εταιρίες αλλά και τα αρνητικά macro, αντέστρεψαν άμεσα το κλίμα στην αμερικανική αγορά, οδηγώντας την σε απώλειες.

Ύστερα από έντονες αμερικανικές και διεθνείς πιέσεις, το Ιράκ υπαναχώρησε και δέχτηκε την επιστροφή των επιθεωρητών του ΟΗΕ και μάλιστα χωρίς όρους. Την ίδια στιγμή η διοίκηση Μπους εμφανιζόταν προβληματισμένη από τη συμπεριφορά αυτή του καθεστώτος του Ιράκ, καθώς εκτιμάται ότι ήταν κίνηση τακτικής.

Υψηλές απώλειες κατέγραψαν οι μετοχές της αμερικανικής αλυσίδας εστιατορίων McDonald’s, καθώς περιέκοψε τις εκτιμήσεις της για το τρίτο τρίμηνο αλλά και το 2002, εξ αιτίας των χαμηλών πωλήσεων που περιμένει σε ΗΠΑ και Ευρώπη.

Ο δείκτης Dow Jones έκλεισε με απώλειες κατά 2,06% στις 8207,55 μονάδες, ενώ ακολούθησε και ο Nasdaq με πτώση 1,25% στις 1259,94 μονάδες. Ο S&P υποχώρησε κατά 1,97% στις 873,52 μονάδες.

Εξάλλου, η IBM δέχτηκε ισχυρό πλήγμα καθώς η Salomon Smith Barney αναθεώρησε προς τα κάτω τις εκτιμήσεις της για τα κέρδη και έσοδα του τρίτου τριμήνου αλλά και του 2003. Η εταιρία σχεδιάζει να συνεργαστεί με την Intel προκειμένου για την από κοινού ανάπτυξη και σχεδιασμό μια τεχνολογίας για μια νέα γενιά υπολογιστών, τα blade servers.

Ύστερα από τη λήξη της συνεδρίασης αναμένεται η ανακοίνωση των τριμηνιαίων αποτελεσμάτων της Oracle, τα οποία σύμφωνα με τις εκτιμήσεις, υπολογίζονται στα 7 σεντς ανά μετοχή, σε σχέση με το ποσό των 9 σεντς ανά μετοχή του προηγουμένου έτους.

Ωστόσο, η μετοχή της εταιρίας πληροφορικής υποχώρησε σε μεγάλο ποσοστό, καθώς οι αναλυτές φοβούνται για τα χειρότερα, κυρίως όσον αφορά στις προοπτικές της εταιρίας. Ο επενδυτικός οίκος UBS Warburg περιέκοψε τις εκτιμήσεις της για τα κέρδη της Oracle στα 36 από τα 40 σεντς ανά μετοχή για το 2003.

Η Micro Technology ανακοίνωσε πως τα κέρδη του δευτέρου τριμήνου αναμένεται να ξεπεράσουν τις εκτιμήσεις της, κυρίως εξ αιτίας της υψηλής ζήτησης στον καταναλωτικό τομέα.

Ωστόσο, η Credit Suisse First Boston εμφανίστηκε επιφυλακτική όσον αφορά στην Micro Technology, αναθεωρώντας αρνητικά τις εκτιμήσεις της για τα κέρδη και έσοδα του 2003 αλλά και τα έσοδα του 2004.

Εξάλλου, η ανακοίνωση των στοιχείων της βιομηχανικής παραγωγής του Αυγούστου απογοήτευσε την αγορά, η οποία περίμενε άνοδο κατά 0,2%. Χαρακτηριστικό είναι πως πρόκειται για την πρώτη υποχώρηση από την έναρξη του έτους.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v