Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Επιτόκια και πετρέλαιο έριξαν τη Wall Street

Πτώση στη Wall Street με το βλέμμα στη Fed. Εβδομαδιαία κέρδη για τους δείκτες. Παραμένει ο προβληματισμός για τα επιτόκια. Τερμάτισε το ανοδικό σερί της Apple (-0,5%). Σε χαμηλό τριών μηνών ο χρυσός. Εβδομαδιαία «βουτιά» 6,2% για το πετρέλαιο.

Απώλειες κατέγραψε η Wall Street, με τους επενδυτές να εστιάζουν το ενδιαφέρον τους στα macro και στις διακυμάνσεις της τιμής του πετρελαίου, εν αναμονή της διήμερης συνεδρίασης της Fed την επόμενη εβδομάδα.

Όπως επισημαίνουν οι αναλυτές, τα χθεσινά απογοητευτικά οικονομικά στοιχεία σε λιανικές πωλήσεις και βιομηχανική παραγωγή στις ΗΠΑ περιόρισαν τις πιθανότητες για αύξηση των επιτοκίων τον Σεπτέμβριο.

Επιπλέον σήμερα ανακοινώθηκαν τα στοιχεία πληθωρισμού στις ΗΠΑ. Ειδικότερα ο δείκτης τιμών καταναλωτή ενισχύθηκε στο 0,2% και σε ετήσια βάση ανήλθε στο 1,1%. Υπενθυμίζεται ότι η Fed θέλει τον πληθωρισμό κοντά στο 2% για να προχωρήσει σε αύξηση των επιτοκίων.

Παράλληλα, αμετάβλητη παρέμεινε η καταναλωτική εμπιστοσύνη τον Σεπτέμβριο στις ΗΠΑ και συγκεκριμένα στις 89,8 μονάδες έναντι 90,8 που ανέμεναν οι αναλυτές.

Στο μεταξύ, αρνητικός ήταν ο αντίχτυπος από την πτώση της τιμής του πετρελαίου καθώς Λιβύη και Νιγηρία αναμένεται να αυξήσουν την παραγωγή τους. Υπενθυμίζεται ότι η αύξηση της παραγωγής την προηγούμενη εβδομάδα στις ΗΠΑ προκάλεσε ισχυρές πιέσεις στην τιμή πετρελαίου τις προηγούμενες μέρες. Σήμερα ο μαύρος χρυσός υποχώρησε 2% στα 43,03 δολάρια ανά βαρέλι. Στην εβδομάδα το πετρέλαιο «βούλιαξε» 6,2%.

Από πλευράς τίτλων, η μετοχή της Apple υποχώρησε από το υψηλό έτους, σημειώνοντας απώλειες 0,5% στα 115,05 δολ. Αυτή ήταν η πρώτη πτώση για την μετοχή μετά από τέσσερις ανοδικές συνεδριάσεις.

Επιπλέον ισχυρές πιέσεις ασκήθηκαν στη μετοχή της Deutsche Bank (-9,4%) -διαπραγματεύεται στη Wall- μετά την απόφαση της διοίκησης να μην καταβάλει τα 14 δισ. δολάρια αποζημίωση που ζητά το αμερικανικό Υπουργείο Δικαιοσύνης.

Στη Wall Street, ο Dow Jones έκλεισε με απώλειες 0,49% στις 18.123 μονάδες, ο S&P κατέγραψε πτώση 0,38% στις 2.139 μονάδες και ο τεχνολογικός δείκτης Nasdaq κινήθηκε χαμηλότερα μόλις 0,1% στις 5.244 μονάδες.

Στην εβδομάδα ο Dow Jones ενισχύθηκε 0,2%, ο S&P 0,5% και ο Nasdaq 2,3%.

Στην αγορά συναλλάγματος, το δολάριο κινήθηκε υψηλότερα 0,8% έναντι του ευρώ στο 1,1159 από 1,1244 την προηγούμενη μέρα.

Στην αγορά εμπορευμάτων, η τιμή του χρυσού έπιασε χαμηλό αντίστοιχο του Ιουνίου καθώς υποχώρησε 0,6% στα 1.310 δολ./oz. Στην εβδομάδα το πολύτιμο μέταλλο έχασε 1,8%.

Στην αγορά ομολόγων, η απόδοση του αμερικανικού 10ετούς υποχώρησε κατά μία μονάδα βάσης, στο 1,69%.

Γιάννης Μάρης [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v