Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Κέρδη στη Wall Street με το βλέμμα στα επιτόκια

Άνοδος στη Wall Street με τον Dow Jones να κερδίζει 178 μονάδες. Τα απογοητευτικά macro δυσκολεύουν την αύξηση των επιτοκίων τον Σεπτέμβριο, λένε οι αναλυτές. Τέταρτη σερί άνοδος για τη μετοχή της Apple (+3,5%). "Άλμα" 5,1% για τη βενζίνη. Πτώση για τον χρυσό.

Με αξιόλογα κέρδη έκλεισε η Wall Street εν αναμονή της διήμερης συνεδρίασης της Fed την επόμενη εβδομάδα.

Σημειώνεται ότι η πλειοψηφία των αναλυτών (σύμφωνα με έρευνες) εκτιμά ότι η Κεντρική Τράπεζα δεν θα προχωρήσει σε αύξηση των επιτοκίων τον Σεπτέμβριο, ιδιαίτερα μετά την πτώση των λιανικών πωλήσεων, τη μεγαλύτερη της αναμενόμενης μείωσης της βιομηχανικής παραγωγής και της νέας –έστω οριακής- αύξησης στις αιτήσεις επιδομάτων ανεργίας στις ΗΠΑ.

Ειδικότερα, οι λιανικές πωλήσεις τον Αύγουστο σημείωσαν πτώση 0,3%. Αυτή ήταν η πρώτη πτώση των λιανικών πωλήσεων από τον Μάρτιο. Επίσης η βιομηχανική παραγωγή τον Αύγουστο μειώθηκε κατά 0,4%, μετά από άνοδο 0,6% τον προηγούμενο μήνα ενώ η αναλυτές ανέμεναν μικρότερη μείωση στο 0,3%. Αντίστοιχα οι αιτήσεις επιδομάτων ανεργίας αυξήθηκαν στις 260.000 αιτήσεις από 259.000 την προηγούμενη εβδομάδα.

Όπως επισημαίνει ο αναλυτής της Accendo Markets, Mike Van Dulken, «Οι αναποφάσιστες Κεντρικές Τράπεζες επιβαρύνουν την ψυχολογία των επενδυτών που ζητούν περισσότερα κίνητρα για χαλαρή νομισματική πολιτική ή τουλάχιστον ενδείξεις ότι θα καθυστερήσει η εφαρμογή σφικτής οικονομικής πολιτικής».

Ωστόσο, εντύπωση προκάλεσε η επίθεση του γνωστού οικονομολόγου Mohamed El-Erian κατά της οικονομικής πολιτικής που ακολουθούν οι Κεντρικές Τράπεζες. Όπως ανέφερε στο CNBC, «τα εξαιρετικά χαμηλά επιτόκια έχουν στρεβλώσει το σύστημα (και) έχουν ενθαρρύνει το υπερβολικό ρίσκο». Επιπλέον επισήμανε ότι «οι κεντρικές τράπεζες δεν μπορούν να είναι η μοναδική λύση. Δεν μπορούν να αντικαταστήσουν άλλους φορείς χάραξης πολιτικής. Υπάρχουν πολύ καλύτερα εργαλεία από τη δημοσιονομική πλευρά και από την πλευρά των διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων».

Παράλληλα, ανοδικά κινήθηκε η τιμή του πετρελαίου παρά την αύξηση της παραγωγής την προηγούμενη εβδομάδα στις ΗΠΑ. Ειδικότερα, ο μαύρος χρυσός ενισχύθηκε 0,8% στα 43,91 δολάρια ανά βαρέλι και η βενζίνη "εκτοξεύτηκε" 5,1% στο 1,43 δολ. το γαλόνι.

Στη Wall Street, ο Dow Jones έκλεισε με κέρδη 0,99% ή 178 μονάδων στις 18.212, ο S&P σημείωσε άνοδο 1,01% στις 2.147 μονάδες και ο τεχνολογικός δείκτης Nasdaq κινήθηκε υψηλότερα 1,47% στις 5.249 μονάδες.

Πρωταγωνιστή της ανόδου ήταν η μετοχή της Apple η οποία ενισχύθηκε για τέταρτη διαδοχική ημέρα, τούτη τη φορά κατά 3,5% στα 115,62 δολ.

Στην αγορά συναλλάγματος, το δολάριο κινήθηκε οριακά υψηλότερα 0,1% έναντι του ευρώ στο 1,1244 από 1,1250 την προηγούμενη μέρα.

Στην αγορά εμπορευμάτων, η τιμή του χρυσού υποχώρησε 0,6% στα 1.318 δολ./oz.

Στην αγορά ομολόγων, η απόδοση του αμερικανικού 10ετούς παρέμεινε αμετάβλητη στο 1,7%.

Γιάννης Μάρης [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v