Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Apple και πετρέλαιο δίχασαν τη Wall Street

Με απώλειες έκλεισαν οι Dow Jones και S&P ενώ σε θετικό έδαφος κρατήθηκε ο Nasdaq. Προβλημάτισε η νέα πτώση του πετρελαίου (-2,9%). Κέρδισε τις εντυπώσεις η μετοχή της Apple (+3,7%). Τερμάτισε πτωτικό σερί πέντε ημερών για τον χρυσό.

Μικτά πρόσημα στη Wall Street με τα επιτόκια, το πετρέλαιο και τη μετοχή της Apple να καθορίζουν τις επενδυτικές διαθέσεις.

Ειδικότερα, η μετοχή της Apple έπιασε υψηλό πέντε μηνών καθώς ενισχύθηκε για τρίτη διαδοχική συνεδρίαση, τούτη τη φορά κατά 3,7% στα 111,65 δολ. Συνολικά τις τελευταίες τρεις συνεδριάσεις η Apple έχει κερδίσει σχεδόν 8%. Τη σημερινή άνοδο του τεχνολογικού κολοσσού στήριξε η επιχειρηματολογία της RBC Capital Markets υπέρ της σύστασης «buy» για τον τίτλο.

Παράλληλα, στο επίκεντρο του επενδυτικού ενδιαφέροντος παραμένει η διήμερη συνεδρίαση της Fed στις 20 - 21 Σεπτεμβρίου. Η πλειοψηφία των αναλυτών εκτιμά ότι Κεντρική Τράπεζα δεν θα προχωρήσει τον Σεπτέμβριο σε αύξηση των επιτοκίων αλλά θα περιμένει έως τον Δεκέμβριο. Υπενθυμίζεται ότι η Goldman Sachs δίνει πιθανότητα μόλις 25% στην αύξηση των επιτοκίων τον Σεπτέμβριο.

«Με την Κεντρική Τράπεζα να βρίσκεται σε blackout (απαγορεύονται οι δηλώσεις από τους αξιωματούχους) εν όψει της απόφασης την επόμενη Τετάρτη, πλέον είναι περιορισμένα τα κίνητρα που θα μπορούσαν να δώσουν ώθηση στην αγορά», επισημαίνει ο αναλυτής της CMC Markets,Michael Hewson.

Επιπλέον, την Παρασκευή θα επιστρέψει στην εκλογική μάχη η Χίλαρι Κλίντον αφού θα έχει αναρρώσει από την ήπια πνευμονία που διαγνώστηκε. Τις προηγούμενες μέρες, οι φήμες οργίαζαν αναφορικά με την ασθένεια της Κλίντον ενώ δημοσιεύματα έκαναν λόγο ακόμα και για οριστική απόσυρση της από την προεδρική κούρσα.

Στο εταιρικό μέτωπο, όλα τα μάτια είναι στραμμένα στην εξαγορά της Monsanto από την φαρμακευτική Bayer (αναμένεται η έγκριση από τις ρυθμιστικές αρχές) έναντι 66 δισ. δολαρίων. Όπως σημειώνουν οι αναλυτές, αυτό θα είναι το μεγαλύτερο εταιρικό deal για το 2016.

Στο μεταξύ, αρνητικός ήταν ο αντίχτυπος από την πτώση της τιμής του πετρελαίου μετά την αναπάντεχη μείωση στα αποθέματα αργού στις ΗΠΑ, αλλά και την αύξηση της εγχώριας παραγωγής. Υπενθυμίζεται ότι χθες ασκήθηκαν ισχυρές πιέσεις στο πετρέλαιο εξαιτίας των εκτιμήσεων της ΙΕΑ ότι η υπερπροσφορά αργού θα συνεχιστεί μέχρι το α' εξάμηνο του 2017. Ο μαύρος χρυσός υποχώρησε 2,9% στα 43,58 δολάρια ανά βαρέλι.

Στη Wall Street, ο Dow Jones έκλεισε με απώλειες 0,18% στις 18.034 μονάδες, ο S&P σημείωσε πτώση μόλις 0,06% στις 2.125 μονάδες ενώ ο τεχνολογικός δείκτης Nasdaq κινήθηκε υψηλότερα 0,36% στις 5.173 μονάδες.

Στον βιομηχανικό δείκτη, τη μεγαλύτερη άνοδο σημείωσαν οι μετοχές των Apple (+3,7%) και Caterpillar (+0,9%) ενώ τη μεγαλύτερη πτώση κατέγραψαν οι τίτλοι των American Express (-1,4%) και IBM (-1,2%).

Στην αγορά συναλλάγματος, το δολάριο κινήθηκε χαμηλότερα 0,3% έναντι του ευρώ στο 1,1247 από 1,1221 την προηγούμενη μέρα.

Στην αγορά εμπορευμάτων, πτωτικό σερί πέντε ημερών τερμάτισε για τον χρυσό καθώς ενισχύθηκε 0,2% στα 1.326 δολ./oz.

Στην αγορά ομολόγων, η απόδοση του αμερικανικού 10ετούς έχασε τέσσερις μονάδες βάσης στο 1,69%.

Γιάννης Μάρης [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v