Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Η «βουτιά» του πετρελαίου προβλημάτισε τη Wall Street

Με οριακή πτώση έκλεισαν οι Dow Jones και S&P εξαιτίας της «βουτιάς» σχεδόν 5% της τιμής του πετρελαίου. Άνοδος για τον Nasdaq. Καλά τα macro στις ΗΠΑ. Στο επίκεντρο τα στοιχεία απασχόλησης της Παρασκευής. Πτώση για τον χρυσό. Πιέσεις σε στερλίνα και ευρώ.

Μικρές απώλειες κατέγραψαν οι Dow Jones και S&P παρά τα καλύτερα των αναμενόμενων οικονομικά στοιχεία στις ΗΠΑ και την ανάκαμψη των ευρωπαϊκών τραπεζικών μετοχών.

Ειδικότερα, οι αιτήσεις επιδομάτων ανεργίας την προηγούμενη εβδομάδα στις ΗΠΑ μειώθηκαν κατά 16.000 στις 254.000 αιτήσεις. Σημειώνεται ότι οι αναλυτές ανέμεναν μικρότερη μείωση στις 265.000 αιτήσεις.

Αντίστοιχα, στον ιδιωτικό τομέα στις ΗΠΑ δημιουργήθηκαν 172.000 θέσεις εργασίας έναντι 168.000 τον προηγούμενο μήνα και 159.000 που προέβλεπαν οι αναλυτές.

Υπενθυμίζεται ότι την Παρασκευή θα ανακοινωθούν τα στοιχεία απασχόλησης του Ιουνίου στις ΗΠΑ.

Στο μεταξύ, η άνοδος των τραπεζικών μετοχών στην Ευρώπη μετά από τα χθεσινά ιστορικά χαμηλά (Credit Suisse, Commerzbank), καθησύχασε προσωρινά τις ανησυχίες των επενδυτών για τον ευρωπαϊκό τραπεζικό κλάδο και κατ' επέκταση τους φόβους για επιβράδυνση της παγκόσμιας ανάπτυξης.

Παράλληλα, θετικός ήταν ο αντίχτυπος και από τα πρακτικά της τελευταίας συνεδρίασης της Fed, όπου μεταξύ άλλων οι αξιωματούχοι δεν εμφανίστηκαν πρόθυμοι να προχωρήσουν σε αύξηση των επιτοκίων σύντομα.

Ωστόσο, οι ισχυρές πιέσεις που ασκήθηκαν στην τιμή του πετρελαίου μετά την μικρότερη της αναμενόμενης μείωσης στα αμερικανικά αποθέματα, γύρισαν σε αρνητικό έδαφος τη Wall Street. Σημειώνεται ότι ο μαύρος χρυσός «βούλιαξε» σε χαμηλό δύο μηνών, υποχωρώντας 4,8% στα 45,14 δολάρια ανά βαρέλι.

Στο εταιρικό μέτωπο, η γαλλική Danone ανακοίνωσε την εξαγορά της αμερικανικής WhiteWave Foods έναντι σχεδόν 10 δισ. δολαρίων.

Στη Wall Street, ο Dow Jones έκλεισε με απώλειες 0,13% στις 17.895 μονάδες, ο S&P κατέγραψε πτώση 0,09% στις 2.097 μονάδες ενώ ο τεχνολογικός δείκτης Nasdaq κινήθηκε υψηλότερα 0,36% στις 4.876 μονάδες.

Στον βιομηχανικό δείκτη, τη μεγαλύτερη άνοδο σημείωσαν οι μετοχές των Intel (+0,9%) και Goldman Sachs (+0,8%) ενώ τη μεγαλύτερη πτώση κατέγραψαν οι τίτλοι των Verizon (-1,7%) και Chevron (-1,5%).

Στην αγορά συναλλάγματος, η βρετανική λίρα δεν κατάφερε να ανακάμψει ούτε σήμερα έναντι του δολαρίου καθώς υποχώρησε 0,2% στο 1,2902 από 1,2931 την προηγούμενη μέρα. Παράλληλα και το ευρώ κινήθηκε χαμηλότερα 0,4% στο 1,1062 δολ.

Στην αγορά εμπορευμάτων, η τιμή του χρυσού σημείωσε πτώση 0,4% στα 1.362 δολ./oz.

Στην αγορά ομολόγων, η απόδοση του 10ετούς αμερικανικού ομολόγου ενισχύθηκε κατά τρεις μονάδες βάσης στο 1,4%.

Γιάννης Μάρης [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v