Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Κέρδη στο νήμα για τη Wall Street

Σε θετικό έδαφος έκλεισε η Wall Street με τον Dow Jones να σημειώνει άνοδο μόλις δύο μονάδων. Μέτρια ανάπτυξη βλέπει η Fed. Μικτά τα οικονομικά στοιχεία στις ΗΠΑ. Κρατήθηκε πάνω από τα 49 δολ. το πετρέλαιο. Πιέσεις στο δολάριο.

Κέρδη κατέγραψε η Wall Street στον απόηχο της δημοσιοποίησης της Beige Book, των μικτών οικονομικών στοιχείων και των καλών εταιρικών αποτελεσμάτων.

Σύμφωνα με την έκθεση της Fed, o πληθωρισμός εμφάνισε ήπιες ανοδικές πιέσεις στις περισσότερες πολιτείες των ΗΠΑ ενώ η αγορά απασχόλησης βελτιώθηκε περαιτέρω παρά την «μέτρια» οικονομική ανάπτυξη.

Από πλευράς μακροοικονομικών ανακοινώσεων, ο δείκτης μεταποίησης ISM σκαρφάλωσε στις 51,3 μονάδες τον Μάιο έναντι 50,8 τον προηγούμενο μήνα. Σημειώνεται ότι οι αναλυτές ανέμεναν πτώση στις 50,3 μονάδες.

Στον αντίποδα οι κατασκευαστικές δαπάνες μειώθηκαν 1,8% τον Απρίλιο, την ώρα που οι αναλυτές προέβλεπαν αύξηση 0,7%.

Παράλληλα, ο ΟΑΣΑ αναθεώρησε προς τα κάτω τις προβλέψεις ΑΕΠ για το 2016 στις ΗΠΑ και συγκεκριμένα στο 1,8% από 2% προηγουμένως.

Επιπλέον, πτωτικά κινήθηκε η τιμή του πετρελαίου εν αναμονή της συνεδρίασης των χωρών μελών του ΟΠΕΚ την Πέμπτη. Οι αναλυτές έχουν θέσει χαμηλά τον πήχη των προσδοκιών λόγω της άρνησης χωρών όπως του Ιράν, της Σαουδικής Αραβίας, του Κουβέιτ και του Ιράκ να δεχθούν μείωση ή "πάγωμα" της παραγωγής αργού. Σήμερα ο μαύρος χρυσός υποχώρησε 0,2% στα 49,01 δολάρια ανά βαρέλι.

Στο εταιρικό μέτωπο, καλύτερα των αναμενόμενων αποτελέσματα δ' τριμήνου ανακοίνωσε η Michael Kors (+6,6%). Ειδικότερα, τα κέρδη ανά μετοχή αυξήθηκαν στα 98 σεντς έναντι 90 σεντς το αντίστοιχο διάστημα του προηγούμενου έτους. Παράλληλα οι πωλήσεις ανήλθαν στα 1,2 δισ. δολ. έναντι 1,1 δισ. προηγουμένως και 1,1 δισ. που ανέμεναν οι αναλυτές.

Σήμερα, o Dow Jones έκλεισε με κέρδη 0,01% ή δύο μονάδων στις 17.789, ο S&P κατέγραψε άνοδο 0,11% στις 2.099 μονάδες και ο τεχνολογικός δείκτης Nasdaq κινήθηκε υψηλότερα 0,09% στις 4.952 μονάδες.

Στον βιομηχανικό δείκτη, τη μεγαλύτερη άνοδο σημείωσαν οι μετοχές των DuPont (+1,4%) και Procter & Gamble (+0,9%) ενώ τη μεγαλύτερη πτώση κατέγραψαν οι τίτλοι των Apple (-1,4%) και Verizon (-0,9%).

Στην αγορά συναλλάγματος, το δολάριο υποχώρησε 0,3% έναντι του ευρώ στο 1,1168 από 1,1131 την προηγούμενη μέρα.

Στην αγορά εμπορευμάτων, η τιμή του χρυσού κινήθηκε χαμηλότερα 0,2% στα 1.210 δολ./oz.

Στην αγορά ομολόγων, η απόδοση του 10ετούς αμερικανικού ομολόγου παρέμεινε αμετάβλητη στο 1,85%.

Γιάννης Μάρης [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v