Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Eναλλαγή προσήμων στη Wall Street με το βλέμμα στα μάκρο

Μεταξύ κερδών και απωλειών κινούνται οι δείκτες στη Wall Street, μετά τα στοιχεία για την μεταποίηση και την Beige Book της Fed. Περιορίζει την πτώση το αργό. Διστακτική ανάκαμψη για τον χρυσό. Βουτιά 1,5% έναντι του γεν για το δολάριο.

Μεταξύ «πράσινου» και «κόκκινου» κινούνται οι αμερικανικές μετοχές στην πρώτη συνεδρίαση του Ιουνίου, καθώς τα θετικά στοιχεία για τη μεταποίηση στις ΗΠΑ αντισταθμίζουν τις ανησυχίες για την παγκόσμια οικονομία.

Ο Dow Jones υποχωρεί 0,02% στις 17.782 μονάδες, ο Nasdaq κινείται 0,19% υψηλότερα στις 4.955 μονάδες, ενώ ο S&P 500 ενισχύεται 0,03% στις 2.097 μονάδες.

H μεταποίηση στην Κίνα και την ευρωζώνη εμφάνισε ήπια επέκταση, υπενθυμίζοντας στους επενδυτές ότι τα ρίσκα από το εξωτερικό μπορεί να επηρεάσουν την οικονομία. Ο δείκτης μεταποίησης PMI στην Κίνα παρέμεινε σταθερός τον Μάιο στις 50,1 μονάδες. Στην ευρωζώνη ο δείκτης μεταποίησης PMI της Markit υποχώρησε τον Μάιο στις 51,5 μονάδες, επίπεδο που είναι το χαμηλότερο των τελευταίων τριών μηνών. 

Εν τω μεταξύ, ο ΟΟΣΑ μείωσε τις προβλέψεις για την ανάπτυξη στην Ιαπωνία και στις ΗΠΑ, ενώ προειδοποίησε ότι η παγκόσμια οικονομία κινδυνεύει να πέσει σε μια «παγίδα χαμηλής ανάπτυξης».

Στις ΗΠΑ,  δείκτης μεταποίησης του ινστιτούτου ISM σκαρφάλωσε στις 51,3 μονάδες τον προηγούμενο μήνα, από 50,8 μονάδες τον Απρίλιο.

Οι αναλυτές προέβλεπαν ότι ο δείκτης θα υποχωρήσει στις 50,3 μονάδες. Σημειώνεται πως οποιαδήποτε μέτρηση πάνω από τις 50 μονάδες δείχνει ανάπτυξη του κλάδου.

Εν τω μεταξύ, η κατασκευαστική δαπάνη διαμορφώθηκε χαμηλότερα κατά 1,8% τον Απρίλιο, μετά από άνοδο 1,5% το Μάρτιο. Οι αναλυτές προέβλεπαν ότι θα αυξηθεί κατά 0,6%.

Σύμφωνα με έκθεση Beige Book της Fed, ο πληθωρισμός εμφάνισε ήπιες ανοδικές πιέσεις στις περισσότερες πολιτείες των ΗΠΑ την περίοδο από τις αρχές Απριλίου ως τα μέσα Μαίου. Με βάση τα στοιχεία της έκθεσης η αγορά απασχόλησης φαίνεται να έχει βελτιωθεί περαιτέρω παρά την «μέτρια» οικονομική ανάπτυξη. 

Στα εμπορεύματα, το αργό πετρέλαιο καταγράφει πτώση 0,5% στα 48,5 δολάρια το βαρέλι, περιορίζοντας τις απώλειες μετά τις δηλώσεις στελεχών του ΟΠΕΚ για ενδεχόμενη εξέταση ενός ανώτατου ορίου στην παραγωγή.  

Ο χρυσός ενισχύεται 0,13% στα 1.219 δολάρια ανά ουγκιά.

Στην αγορά συναλλάγματος, το δολάριο διολισθαίνει έναντι του ευρώ, του γεν και της βρετανικής λίρας. Το αμερικανικό νόμισμα υποχωρεί 1,5% έναντι του γεν, με την ισοτιμία να διαμορφώνεται στα 109,13 γεν το δολάριο.

Στο ταμπλό, απώλειες πάνω από 3% καταγράφουν οι μετοχές των General Motors και Ford μετά την ανακοίνωση ότι υποχώρησαν οι πωλήσεις αυτοκινήτων το Μάιο.

Άνοδο 5,5% σημειώνει η μετοχή του Michael Kors, μετά την ανακοίνωση αποτελεσμάτων που ήταν υψηλότερα από τις προβλέψεις των αναλυτών. 

 

Αλέξανδρος Μανωλάτος [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v