Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Πετρέλαιο και επιτόκια προβλημάτισαν τη Wall Street

Οριακές απώλειες κατέγραψαν οι Dow Jones και S&P ενώ ανοδικά κινήθηκε ο Nasdaq. Ισχυρά τα οικονομικά στοιχεία στις ΗΠΑ. Στο επίκεντρο τα επιτόκια. Πτώση για το πετρέλαιο αλλά με υψηλό ημέρας πάνω από τα 50 δολ. Πιέσεις για δεύτερη μέρα στο δολάριο. Σε χαμηλό επτά εβδομάδων ο χρυσός.

Με μικτά πρόσημα έκλεισε η Wall Street καθώς η τιμή του πετρελαίου δεν κατάφερε να κρατηθεί πάνω από τα 50 δολάρια ενώ τα καλά οικονομικά στοιχεία στις ΗΠΑ, επανέφεραν στο προσκήνιο τις ανησυχίες για αύξηση των επιτοκίων τον Ιούνιο.

Ειδικότερα, η τιμή του πετρελαίου υποχώρησε 0,2% στα 49,50 δολάρια ανά βαρέλι αν και νωρίτερα ο μαύρος χρυσός είχε φτάσει να διαπραγματεύεται έως τα 50,21 δολ., σε υψηλό οχτώ μηνών.

Αντίστοιχα, μάλλον προβλημάτισαν παρά ικανοποίησαν τα ισχυρά –κατά τα άλλα- μακροοικονομικά στοιχεία που ανακοινώθηκαν σήμερα στις ΗΠΑ. Συγκεκριμένα, οι αιτήσεις επιδομάτων ανεργίας, την προηγούμενη εβδομάδα μειώθηκαν κατά 10.000 στις 268.000 αιτήσεις. 

Παράλληλα οι παραγγελίες διαρκών αγαθών τον Απρίλιο εκτοξεύτηκε 3,4% εξαιτίας της ισχυρής ζήτησης για νέα αυτοκίνητα και εμπορικά αεροπλάνα.

Ωστόσο, όπως αναφέρουν αναλυτές, τα ισχυρά οικονομικά στοιχεία στις ΗΠΑ προβληματίζουν τους επενδυτές καθώς δημιουργούν τις προϋποθέσεις για αύξηση των επιτοκίων τον Ιούνιο.

Στο εταιρικό μέτωπο, μικτά αποτελέσματα α' τριμήνου ανακοίνωσε η Costco Wholesale Corp. (+3,3%) καθώς μπορεί τα καθαρά κέρδη να αυξήθηκαν στα 545 εκατ. δολάρια έναντι 516 εκατ. το αντίστοιχο τρίμηνο του 2015 ωστόσο οι πωλήσεις ανήλθαν στα 26,77 δισ. δολ. έναντι 27,07 δισ. που ανέμεναν οι αναλυτές. Αξίζει να αναφερθεί ότι μόνο φέτος η μετοχή έχει υποχωρήσει σχεδόν 11%.

Σήμερα, o Dow Jones έκλεισε με απώλειες 0,13% στις 17.828 μονάδες, ο S&P κατέγραψε πτώση μόλις 0,02% στις 2.090 μονάδες ενώ ο τεχνολογικός δείκτης Nasdaq κινήθηκε υψηλότερα 0,14% στις 4.901 μονάδες.

Στον βιομηχανικό δείκτη, τη μεγαλύτερη άνοδο σημείωσαν οι μετοχές των Apple (+0,8%) και Coca Cola (+0,7%) ενώ τη μεγαλύτερη πτώση κατέγραψαν οι τίτλοι των DuPont (-1,9%) και Goldman Sachs (-1,3%).

Στην αγορά συναλλάγματος, το δολάριο έχασε 0,3% έναντι του ευρώ στο 1,1193 από 1,1155 την προηγούμενη μέρα.

Στην αγορά εμπορευμάτων, η τιμή του χρυσού κινήθηκε σε χαμηλό επτά εβδομάδων. Συγκεκριμένα το πολύτιμο μέταλλο υποχώρησε 0,3% στα 1.220 δολ./oz.

Στην αγορά ομολόγων, η απόδοση του 10ετούς αμερικανικού ομολόγου σημείωσε πτώση τεσσάρων μονάδων βάσης στο 1,83%.

Γιάννης Μάρης [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v