Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Εβδομαδιαία κέρδη 2,1% στη Wall Street

Τη μεγαλύτερη εβδομαδιαία άνοδο από τις 18 Μαρτίου σημείωσε ο Dow Jones παρά το συγκρατημένο αγοραστικό ενδιαφέρον των επενδυτών στην τελευταία συνεδρίαση της εβδομάδας. Σε υψηλό δύο μηνών το δολάριο. Δεύτερη διαδοχική πτώση για το πετρέλαιο. Σε χαμηλό τριών μηνών ο χρυσός. Κλειστή η Wall Street τη Δευτέρα.

Με κέρδη ολοκλήρωσε τη συνεδρίαση η Wall Street κόντρα στην ομιλία της Janet Yellen, που αρχικά προβλημάτισε τους επενδυτές.

Η πρόεδρος της Fed υποστήριξε ότι είναι πιθανή η αύξηση των επιτοκίων στους επόμενους μήνες, θέτοντας όμως ως προϋπόθεση τις καλές μετρήσεις σε ανάπτυξη και απασχόληση.

Συγκεκριμένα ανέφερε πως αν η αμερικανική οικονομία συνεχίσει να ανεβάζει στροφές και η αγορά συνεχίσει να βελτιώνεται, τότε η αύξηση των επιτοκίων θα είναι ενδεχομένως η ενδεδειγμένη κίνηση στους επόμενους μήνες.

Οι συγκεκριμένες δηλώσεις συγκράτησαν το αγοραστικό ενδιαφέρον των επενδυτών στη Wall Street.

Νωρίτερα θετικός ήταν ο αντίχτυπος από τα καλά οικονομικά στοιχεία στις ΗΠΑ.

Ειδικότερα, η ανάπτυξη στο α' τρίμηνο στις ΗΠΑ αναθεωρήθηκε προς τα πάνω και συγκεκριμένα στο 0,8% από 0,5% προηγουμένως.

Αντίστοιχα, η καταναλωτική εμπιστοσύνη τον Μάιο ανήλθε στις 94,7 μονάδες έναντι 89 τον προηγούμενο μήνα. Σημειώνεται ότι η προκαταρκτική μέτρηση ήταν στις 95,8 μονάδες.

Όπως επισημαίνουν αναλυτές, τα macro ήταν μεν καλά αλλά όχι τόσο καλά ώστε να επαναφέρουν στο προσκήνιο τις ανησυχίες για αύξηση των επιτοκίων τον Ιούνιο.

Στον αντίποδα, πιέσεις ασκήθηκαν στην τιμή του πετρελαίου στον απόηχο των αποφάσεων χωρών μελών του ΟΠΕΚ, όπως Ιράν, Ιράκ, Κουβέιτ και Σαουδικής Αραβίας να αυξήσουν την εγχώρια παραγωγή στο επόμενο διάστημα. Υπενθυμίζεται ότι χθες ο μαύρος χρυσός είχε φτάσει να διαπραγματεύεται –για πρώτη φορά τους τελευταίους οχτώ μήνες- πάνω από τα 50 δολάρια. Σήμερα το πετρέλαιο υποχώρησε 0,3% στα 49,33 δολάρια ανά βαρέλι ενώ στην εβδομάδα ενισχύθηκε 1,9%.

Στο εταιρικό μέτωπο, καλά αποτελέσματα α' τριμήνου ανακοίνωσε η Big Lots (+13,5%). Ειδικότερα, τα κέρδη ανά μετοχή αυξήθηκαν στα 79 σεντς έναντι 60 σεντς το αντίστοιχο διάστημα του προηγούμενου έτους. Αντίστοιχα οι πωλήσεις ανήλθαν στα 1,31 δισ. δολ. από 1,28 δισ. πέρυσι.

Σήμερα, o Dow Jones έκλεισε με κέρδη 0,24% στις 17.871 μονάδες, ο S&P κατέγραψε άνοδο 0,42% στις 2.098 μονάδες και ο τεχνολογικός δείκτης Nasdaq κινήθηκε υψηλότερα 0,65% στις 4.933 μονάδες. Σημειώνεται ότι η Wall Street θα παραμείνει κλειστή την Δευτέρα λόγω της αργίας της Memorial Day.

Στην εβδομάδα o Dow Jones ενισχύθηκε 2,1%, ο S&P 2,2% και ο Nasdaq 3,3%.

Στον βιομηχανικό δείκτη, τη μεγαλύτερη άνοδο σημείωσαν οι μετοχές των Verizon (+0,9%) και UnitedHealth Group (+0,7%) ενώ τη μεγαλύτερη πτώση κατέγραψαν οι τίτλοι των McDonald's (-0,4%) και Apple (-0,3%).

Στην αγορά συναλλάγματος, το δολάριο έπιασε υψηλό δύο μηνών έναντι του ευρώ καθώς το αμερικανικό νόμισμα ενισχύθηκε 0,6% στο 1,1126 από 1,1195 την προηγούμενη μέρα.

Στην αγορά εμπορευμάτων, η τιμή του χρυσού υποχώρησε 0,5% στα 1.213 δολ./oz, σε χαμηλό τριών μηνών. Στην εβδομάδα το πολύτιμο μέταλλο «βούλιαξε» 3,1%.

Στην αγορά ομολόγων, η απόδοση του 10ετούς αμερικανικού ομολόγου σημείωσε άνοδο δύο μονάδων βάσης στο 1,85%.

Γιάννης Μάρης [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v