Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Κερδοφόρος ο Μάιος για τη Wall Street

Σε θετικό έδαφος κρατήθηκε ο Dow Jones τον Μάιο παρά τις πιέσεις στη σημερινή συνεδρίαση. Επανήλθαν στο προσκήνιο οι ανησυχίες για τα επιτόκια. Καλά τα οικονομικά στοιχεία στις ΗΠΑ. Μηνιαίο «άλμα» 7% για το πετρέλαιο. "Βουτιά" 5,9% για τον χρυσό τον Μάιο.

Απώλειες κατέγραψε η Wall Street (Dow Jones, S&P) στην τελευταία συνεδρίαση του Μαίου μετά τις δηλώσεις της Janet Yellen για τα επιτόκια την Παρασκευή.

Η πρόεδρος της Fed υποστήριξε ότι είναι πιθανή η αύξηση των επιτοκίων στους επόμενους μήνες, θέτοντας όμως ως προϋπόθεση τις καλές μετρήσεις σε ανάπτυξη και απασχόληση.

Κινούμενος στην ίδια γραμμή, ο Κεντρικός Τραπεζίτης James Bullard δήλωσε τη Δευτέρα ότι "οι αγορές φαίνονται «αρκετά προετοιμασμένες» για μια αύξηση των επιτοκίων το καλοκαίρι".

Επιπλέον τα καλύτερα των αναμενόμενων οικονομικά στοιχεία στις ΗΠΑ, ενέτειναν τις ανησυχίες των επενδυτών για πιθανή αύξηση των επιτοκίων τον Ιούνιο και όχι αργότερα το καλοκαίρι.

Ειδικότερα, οι καταναλωτικές δαπάνες σημείωσαν τη μεγαλύτερη άνοδο των τελευταίων επτά ετών καθώς αυξήθηκαν κατά 1% τον Απρίλιο έναντι αύξησης 0,7% που ανέμεναν οι αναλυτές.

Παράλληλα, πτωτικά κινήθηκε η τιμή του πετρελαίου εν αναμονή της συνεδρίασης των χωρών μελών του ΟΠΕΚ την Πέμπτη. Σημειώνεται ότι πλέον είναι περιορισμένες οι προσδοκίες για πάγωμα της παραγωγής αργού λόγω της άρνησης χωρών όπως του Ιράν, της Σαουδικής Αραβίας, του Κουβέιτ και του Ιράκ. Σήμερα η τιμή του πετρελαίου υποχώρησε 0,5% στα 49,10 δολάρια ανά βαρέλι, καταγράφοντας ωστόσο μηνιαίο «άλμα» 7%.

Στο εταιρικό μέτωπο, καλά αποτελέσματα α' τριμήνου ανακοίνωσε η Medtronic. Ειδικότερα, τα προσαρμοσμένα κέρδη ανά μετοχή αυξήθηκαν στα 1,26 δολ. έναντι 1,16 δολ. το αντίστοιχο διάστημα του προηγούμενου έτους. Παράλληλα οι πωλήσεις ανήλθαν στα 7,6 δισ. δολ. από 7,5 δισ. που ανέμεναν οι αναλυτές.

Σήμερα, o Dow Jones έκλεισε με απώλειες 0,48% στις 17.787 μονάδες, ο S&P κατέγραψε πτώση 0,10% στις 2.096 μονάδες ενώ ο τεχνολογικός δείκτης Nasdaq κινήθηκε υψηλότερα 0,3% στις 4.948 μονάδες.

Τον Μάιο ο Dow Jones ενισχύθηκε μόλις 0,1%, ο S&P 1,5% και ο Nasdaq 3,6%.

Στην αγορά συναλλάγματος, το δολάριο κινήθηκε οριακά ανοδικά έναντι του ευρώ στο 1,1133 από 1,1139 την προηγούμενη μέρα.

Στην αγορά εμπορευμάτων, η τιμή του χρυσού ενισχύθηκε για πρώτη φορά μετά από οχτώ διαδοχικές πτώσεις και συγκεκριμένα κατά 0,1% στα 1.214 δολ./oz. Τον Μάιο το πολύτιμο μέταλλο «βούλιαξε» 5,9%.

Στην αγορά ομολόγων, η απόδοση του 10ετούς αμερικανικού ομολόγου σημείωσε πτώση δύο μονάδων βάσης στο 1,83%.

Γιάννης Μάρης [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v