Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Εβδομαδιαία άνοδος 1,8% για Dow Jones και Nasdaq

Ισχυρά εβδομαδιαία κέρδη κατέγραψε η Wall Street παρά τη σημερινή πτώση. Απογοήτευσαν τα macro στις ΗΠΑ. Καλύτερα των αναμενόμενων τα εταιρικά αποτελέσματα. Πτώση 2% για τη μετοχή της Apple. Κάτω από τα 41 δολ. το πετρέλαιο. Άνοδος για τον χρυσό.

Τα καλύτερα των αναμενόμενων εταιρικά αποτελέσματα που ανακοινώθηκαν στις ΗΠΑ μετρίασαν τον προβληματισμό των επενδυτών από τα απογοητευτικά macro και τη νέα πτώση της τιμής του πετρελαίου.

Ειδικότερα, μπορεί τα καθαρά κέρδη της Citigroup να μειώθηκαν στο α' τρίμηνο ωστόσο διαμορφώθηκαν πολύ πάνω από τις προβλέψεις των αναλυτών. Όπως αναφέρεται σε σχετική ανακοίνωση τα καθαρά κέρδη του τραπεζικού ομίλου ανήλθαν στα 3,5 δισ. δολ. ή 1,10 δολ. ανά μετοχή έναντι 4,77 δισ. ή 1,51 δολαρίων το αντίστοιχο διάστημα του προηγούμενου έτους. Οι αναλυτές ανέμεναν τα κέρδη στο 1,03 δολ. ανά μετοχή.

Επιπλέον, αυξημένα κέρδη και έσοδα ανακοίνωσε στο α' τρίμηνο η Charles Schwab. Συγκεκριμένα, τα καθαρά κέρδη διαμορφώθηκαν στα 412 εκατ. δολ. έναντι 302 εκατ. πέρυσι. Αντίστοιχα τα έσοδα αυξήθηκαν κατά 16% στο 1,76 δισ. δολ.

Σημειώνεται ότι την πρώτη εβδομάδα οι περισσότερες εισηγμένες (JP Morgan και Wells Fargo) έχουν ανακοινώσει καλύτερα των αναμενόμενων αποτελέσματα, παρόλο που οι αναλυτές αναμένουν το χειρότερο εταιρικό τρίμηνο από το 2009.

Στον αντίποδα, απογοήτευσαν τα μακροοικονομικά στοιχεία που ανακοινώθηκαν στις ΗΠΑ καθώς η βιομηχανική παραγωγή τον Μάρτιο μειώθηκε 0,6% και η καταναλωτική εμπιστοσύνη τον Απρίλιο διολίσθησε στις 89,7 μονάδες έναντι 91 τον προηγούμενο μήνα.

Παράλληλα, αρνητικός ήταν ο αντίχτυπος από τις πιέσεις που ασκήθηκαν στην τιμή του πετρελαίου εν αναμονή της κρίσιμης συνεδρίασης των χωρών του ΟΠΕΚ και της Ρωσίας στη Ντόχα του Κατάρ. Σύμφωνα με τους αναλυτές οι πιθανότητες για συμφωνία είναι ιδιαίτερα περιορισμένες καθώς ήδη Ιράν και Σαουδική Αραβία έχουν εκφράσει τη διαφωνία τους στην πρόταση της Ρωσίας για πάγωμα της παραγωγής στα επίπεδα του Ιανουαρίου. Σήμερα ο μαύρος χρυσός υποχώρησε 2,8% στα 40,36 δολάρια ανά βαρέλι, ενώ στην εβδομάδα ο μαύρος χρυσός ενισχύθηκε 1,6%.

Στη Wall Street, o Dow Jones έκλεισε με απώλειες 0,16% στις 17.897 μονάδες, ο S&P κατέγραψε πτώση 0,1% στις 2.080 μονάδες και ο τεχνολογικός δείκτης Nasdaq κινήθηκε χαμηλότερα 0,16% στις 4.938 μονάδες.

Στην εβδομάδα, οι Dow Jones και Nasdaq ενισχύθηκαν 1,8% και ο S&P 1,6%.

Στον βιομηχανικό δείκτη, τη μεγαλύτερη πτώση σημείωσαν οι μετοχές των Apple (-2%) και Cisco Systems (-1,4%) ενώ τη μεγαλύτερη άνοδο κατέγραψαν οι τίτλοι των Travelers (+0,7%) και Coca Cola (+0,5%).

Στην αγορά συναλλάγματος, το δολάριο υποχώρησε 0,2% έναντι του ευρώ στο 1,1288 από 1,1269 την προηγούμενη μέρα. Αντίστοιχα, το αμερικανικό νόμισμα κινήθηκε χαμηλότερα 0,6% σε σχέση με το γεν στα 108,71.

Στην αγορά εμπορευμάτων, η τιμή του χρυσού ενισχύθηκε 0,7% στα 1.234 δολ./oz.

Στην αγορά ομολόγων, η απόδοση του 10ετούς αμερικανικού ομολόγου σημείωσε πτώση τεσσάρων μονάδων βάσης στο 1,75%.

Γιάννης Μάρης [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v