Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Ξαφνική ”ναυτία” στη Wall Street

Με απώλειες ολοκληρώθηκε η συνεδρίαση στην αμερικανική αγορά, με ξαφνικό γύρισμα της τάσης στις τελευταίες ώρες συναλλαγών, και αφού προηγουμένως Dow Jones και S&P 500 αναρριχήθηκαν σε νέα υψηλά όλων των εποχών, σε μια εξέλιξη που οι αναλυτές αποδίδουν σε αποκόμιση κερδών. Με σημαντικά κέρδη έκλεισαν οι ευρωαγορές.

Με απώλειες ολοκληρώθηκε η συνεδρίαση στην αμερικανική αγορά, με ξαφνικό γύρισμα της τάσης στις τελευταίες ώρες συναλλαγών, και αφού προηγουμένως Dow Jones και S&P 500 αναρριχήθηκαν σε νέα υψηλά όλων των εποχών, σε μια εξέλιξη που οι αναλυτές αποδίδουν σε αποκόμιση κερδών.

Ο Dow Jones υποχώρησε κατά 0,46%, στις 14.013,74 μονάδες, έχοντας προηγουμένως σημειώσει ενδοσυνεδριακό ιστορικό υψηλό στις 14.198,1 μονάδες, ενώ ο Nasdaq κατέγραψε τις ισχυρότερες απώλειες 1,40% στις 2.772,2 μονάδες, φθάνοντας να εμφανίσει ενδοσυνεδριακά πτώση έως και 1,75% από κέρδη 0,75%. Απώλειες 0,52% και για τον S&P, στις 1.554,37 μονάδες, μετά από υψηλό όλων των εποχών νωρίτερα, στις 1.576,09 μονάδες.

Η αγορά κινήθηκε σημαντικά υψηλότερα από την αρχή της συνεδρίασης, βοηθούμενη τόσο από τη διαμόρφωση του εμπορικού ελλείμματος χαμηλότερα των προσδοκιών, στα 57,6 δισ. δολάρια τον Αύγουστο στις ΗΠΑ, όσο και από τις ανοδικές τάσεις στις διεθνείς αγορές αλλά και την αναβάθμιση των προβλέψεων της Wal Mart για τα αποτελέσματα γ’ τριμήνου.

Ωστόσο, στις τελευταίες ώρες της συνεδρίασης οι δείκτες αναφοράς, αφού δοκίμασαν νέα ιστορικά υψηλά, κινήθηκαν χαμηλότερα, σε μια ξαφνική κίνηση που οδήγησε τον Dow σε απώλεια 100 μονάδων εντός 10 λεπτών.

Πολλοί αναλυτές μιλούν για αποκόμιση κερδών, ενώ άλλοι σημείωσαν ότι αφορμή για την ξαφνική υποχώρηση έδωσαν τα αρνητικά σχόλια της JP Morgan για την κινεζική μετοχή internet Baidu, που οδήγησαν τον Nasdaq σε σημαντική υποχώρηση.

”Είδαμε ένα γνωστό ΕTF να προχωρά σε μαζικές πωλήσεις και η αγορά άρχισε να γυρίζει. Προφανώς, υπάρχει νευρικότητα λόγω των ιστορικών υψηλών επιπέδων της αγοράς, αλλά και ανησυχίες για τα μακροοικονομικά στοιχεία”, σχολίασε ο Art Hogan της Jefferies.

Στη σημερινή συνεδρίαση, στο επίκεντρο βρέθηκαν οι μετοχές λιανικού εμπορίου μετά την ανακοίνωση ισχυρών πωλήσεων Σεπτεμβρίου.

Άνοδος άνω του 3% για τον τίτλο της Wal Mart μετά την αύξηση στις προβλέψεις για τα κέρδη ανά μετοχή του γ’ τριμήνου κατά 4 σεντς ανά μετοχή, μια εξέλιξη που οδήγησε σε βελτίωση της αίσθησης των αναλυτών για την οικονομική ανάπτυξη των ΗΠΑ, η οποία βασίζεται στις καταναλωτικές δαπάνες.

Εκτίναξη 5,2% για τον τίτλο της General Motors μετά την ανακοίνωση συμφωνίας με τα συνδικάτα για νέα συλλογική σύμβαση.

Το δικαίωμα του ΟΤΕ ενισχύθηκε κατά 0,77%, στα 18,31 δολάρια, ενώ το δικαίωμα της Εθνικής απώλεσε 0,23%, στα 12,99 δολάρια. Απώλειες 1,89% στα 57,09 δολάρια εμφάνισε το δικαίωμα της 3Ε.

Στο Λονδίνο ο FTSE 100 έκλεισε με άνοδο 1,38%, στις 6.724,5 μονάδες, ενώ στο Παρίσι ο CAC 40 κατέγραψε κέρδη 0,42%, στις 5.862,83 μονάδες. Κέρδη 0,59% για τον DAX 30 στις 8.033,69 μονάδες.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v