Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Τα περιθώρια της Wall και ο ”μπαλαντέρ” της Fed

Σε νέα υψηλά όλων των εποχών βρέθηκαν χθες οι δείκτες αναφοράς της αμερικανικής αγοράς, με αφορμή την ανακοίνωση των πρακτικών από τη συνεδρίαση της Fed στις 18 Σεπτεμβρίου, όπου αποφασίστηκε η μείωση των επιτοκίων κατά 50 μονάδες βάσης. Όμως τι ξημερώνει την επόμενη ημέρα στη Wall Street και τι περιμένουν οι αναλυτές στο μέτωπο των επιτοκίων;

Τα περιθώρια της Wall και ο ”μπαλαντέρ” της Fed
Σε νέα υψηλά όλων των εποχών βρέθηκαν χθες οι δείκτες αναφοράς της αμερικανικής αγοράς, με αφορμή την ανακοίνωση των πρακτικών από τη συνεδρίαση της Fed στις 18 Σεπτεμβρίου, όπου αποφασίστηκε η μείωση των επιτοκίων κατά 50 μονάδες βάσης.

Σημειωτέον ότι η ανοδική κίνηση στην αμερικανική αγορά έκλεισε αισίως πέντε χρόνια, ούσα η τέταρτη μεγαλύτερη σε διάρκεια ”bull” αγορά στην ιστορία, σύμφωνα με πρόσφατη έκθεση της Standard and Poor’s.

Η τριετής ύφεση στη Wall βρήκε το κατώτατο σημείο της τον Οκτώβριο του 2002. Στις 9 Οκτωβρίου του 2002 ο S&P 500 είχε κλείσει στις 776,76 μονάδες, ενώ έκτοτε έχει καταγράψει κέρδη μεγαλύτερα του 100%.

Χθες ο Dow Jones έκλεισε σε νέο ιστορικό υψηλό στις 14.163,39 μονάδες με άνοδο 0,85%, ενώ ο S&P 500 στις 1.565,12 μονάδες εμφάνισε επίσης υψηλό όλων των εποχών.

Αξίζει να επισημανθεί ότι από τα χαμηλά του Αυγούστου, σε μόλις επτά εβδομάδες ο Dow Jones έχει κερδίσει 1.526 μονάδες ή 12,2%, ο Nasdaq έχει ενισχυθεί κατά 16,8% ή 401 μονάδες και ο S&P 500 έχει αποδώσει 13,3% με άνοδο 182 μονάδων.

Η χθεσινή ανοδική κίνηση στη Wall οφείλεται στην ανακοίνωση των πρακτικών από τη συνεδρίαση της κεντρικής τράπεζας της χώρας στις 18 Σεπτεμβρίου, οπότε και αποφασίστηκε η μείωση επιτοκίων κατά 50 μονάδες βάσης, όμως οι αναλυτές λένε ότι η αγορά είχε ήδη την πρόθεση να κινηθεί υψηλότερα και τα πρακτικά δεν περιείχαν τίποτα για την αποτρέψουν.

Χαρακτηριστικό του καλού κλίματος που επικρατεί στη Wall είναι ότι η αγορά κινήθηκε υψηλότερα, τη στιγμή που οι απόψεις για την επόμενη κίνηση της Fed διίστανται. Για παράδειγμα, ο κ. Tony Crescenzi της Μiller Tabak, όπως και οι περισσότεροι αναλυτές της Wall, είδε στα πρακτικά την πρόθεση της κεντρικής τράπεζας να προχωρήσει σε νέα μείωση επιτοκίων.

Στον αντίποδα, οι αναλυτές του Reuters εκτιμούν ότι τα πρακτικά μειώνουν το ενδεχόμενο νέας μείωσης επιτοκίων, καθώς η Fed επισημαίνει ότι όλα θα εξαρτηθούν από την πορεία της οικονομίας και τα πρόσφατα στοιχεία δείχνουν ότι δεν υπάρχει τέτοια ανάγκη. Σύμφωνα με το Reuters, το ράλι πυροδοτήθηκε από ένα αίσθημα αισιοδοξίας ότι η οικονομία είναι σε καλή κατάσταση, δεν οδεύει σε ύφεση και ως εκ τούτου δεν απαιτείται νέα μείωση επιτοκίων.

Το θετικό είναι ότι παρά την αβεβαιότητα αναφορικά με τις επόμενες κινήσεις της κεντρικής τράπεζας υπάρχει καλό κλίμα στην αγορά, τουλάχιστον βραχυπρόθεσμα. Ο κ. Paul Mendelsohn, πρόεδρος της Windham Financial Services, επισημαίνει ότι τα νέα ιστορικά υψηλά στους δύο δείκτες θα δώσουν στη χρηματιστηριακή αγορά περισσότερα ”πυρομαχικά” σε βραχυπρόθεσμη βάση, υπό την προϋπόθεση ότι δεν θα εμφανιστούν στοιχεία στις ανακοινώσεις αποτελεσμάτων, που ξεκίνησαν χθες με την Alcoa, τα οποία θα είναι ικανά να εκτροχιάσουν την αγορά από την ανοδική κίνηση.

Σύμφωνα με τον κ. Mendelsohn, οι επενδυτές γνωρίζουν ήδη ότι η αύξηση κερδοφορίας στο τρίτο τρίμηνο θα εμφανίσει σημαντική επιβράδυνση. Ωστόσο, όπως αναφέρει, εκτός του χρηματοοικονομικού κλάδου και του κλάδου των κατασκευαστών σπιτιών, υπάρχουν προσδοκίες για υψηλότερα κέρδη, ιδίως από πολυεθνικές εταιρίες που ενδέχεται να επωφεληθούν από το αδύναμο δολάριο.

Τεχνικά, η πρώτη στήριξη για τον S&P 500 παρουσιάζεται στις 1.550 μονάδες, για τον Dow Jones εντοπίζεται στις 13.692 μονάδες, ενώ για τον Nasdaq εμφανίζεται στις 2.750 μονάδες και η πρώτη ουσιαστική στήριξη βρίσκεται στις 2.724 μονάδες.

Γιώργος Φλώκας

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v