Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Factset: Οι μετοχές των ΗΠΑ και η πιθανή ύφεση

Καλύτερα προστατευμένες σε σχέση με ανάλογες περιπτώσεις στο παρελθόν είναι οι αμερικανικές μετοχές, μπροστά στο ενδεχόμενο οικονομικής ύφεσης, ενώ οι τιμές τους ενδέχεται να συνεχίσουν να κινούνται προς υψηλότερα επίπεδα, επισημαίνει η Factset. Ιδιαίτερα κρίσιμη η επιλογή κλάδου στις μεσοπρόθεσμες επενδύσεις, προειδοποιεί.

Factset: Οι μετοχές των ΗΠΑ και  η πιθανή ύφεση
Καλύτερα προστατευμένες σε σχέση με ανάλογες περιπτώσεις στο παρελθόν είναι οι αμερικανικές μετοχές, μπροστά στο ενδεχόμενο οικονομικής ύφεσης, ενώ οι τιμές τους ενδέχεται να συνεχίσουν να κινούνται προς υψηλότερα επίπεδα, επισημαίνει η Factset.

Μετά από την εξέταση του τι συνέβη στο δείκτη S&P 500 πριν και μετά τις επτά οικονομικές υφέσεις στις ΗΠΑ από το 1960, η Factset διαπιστώνει ότι ο δείκτης παραδοσιακά δεν απέχει περισσότερο από 3-4% από το υψηλό του, τρεις μήνες πριν την εκδήλωση της ύφεσης. Η μέση απόσταση μεταξύ του ανώτατου και του κατώτατου σημείου στην κυκλική κίνηση του δείκτη διαμορφώνεται στο 20,5%.

Επίσης, ο οίκος παρατηρεί ότι η επενδυτική εμπιστοσύνη εμφανίζεται περισσότερο κλυδωνισμένη στην αρχή της ύφεσης παρά στη συνέχεια.

Σε γενικές γραμμές, καταλήγει η Factset, παρά την κοινή πεποίθηση, η χρηματιστηριακή αγορά δεν είναι καλός δείκτης μιας επερχόμενης ύφεσης, καθώς ποτέ στην ιστορία των ΗΠΑ δεν εκδηλώθηκε διψήφια υποχώρηση του S&P 500 πριν από μια οικονομική ύφεση.

Στην παρούσα φάση, η κρίση στην αμερικανική αγορά real estate έλαβε χώρα σε μια χρονική στιγμή που οι μετοχές είναι φθηνές και οι τιμές των υπόλοιπων επενδυτικών κατηγοριών -ομόλογα, ακίνητα, εμπορεύματα- είναι κοντά στα ιστορικά τους υψηλά.

Στις προηγούμενες κρίσεις, οι μετοχές έτειναν να ξεκινούν από επίπεδα που θεωρούνται ακριβά. Με βάση τα μοντέλα αποτίμησης της Fed, ο οίκος συμπεραίνει ότι οι μετοχές είχαν ακριβές αποτιμήσεις πριν την κρίση του 1987, πριν την εισβολή στο Κουβέιτ το 1990, πριν την κατάρρευση της LTCM το 1998 και πριν την φούσκα της TMT το 2000.

Δεδομένων των επιπέδων στα οποία διαπραγματεύονται οι μετοχές στην παρούσα φάση, σημειώνει η Factset, φαίνονται καλύτερα προστατευμένες σε σχέση με το παρελθόν. Θα μπορούσαν ακόμη και να συνεχίσουν να ενισχύονται.

Εάν η έντονη δραστηριότητα στην Ασία συνεχίσει να τροφοδοτεί την παγκόσμια ανάπτυξη, όπως αναμένεται, ή εάν οι ΗΠΑ καταφέρουν να αποτρέψουν την ύφεση, τα τεράστια αποθέματα ρευστού θα εισέλθουν στην πιο φθηνή επενδυτική κατηγορία, τις μετοχές, τονίζει η Factset.

Ο οίκος επισημαίνει όμως ότι η επιλογή κλάδου είναι ιδιαίτερα σημαντική στις επενδύσεις. Οι μεγάλοι δείκτες αναφοράς ενδέχεται να αποκομίσουν μέτριες αποδόσεις το 2008, αλλά κάποιοι κλάδοι αναμένεται να υπεραποδόσουν. Οι μετοχές του ευρύτερου χρηματοοικονομικού κλάδου και αυτές που συνδέονται με την αγορά ακινήτων ενδέχεται να ”μείνουν πίσω”, ενώ οι μετοχές υψηλής κεφαλαιοποίησης που μπορούν να αποκομίσουν σημαντικά κέρδη από την παγκόσμια ανάπτυξη αναμένεται να υπεραποδόσουν.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v