Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Ήπια πτώση στη Wall - Με +3,9% στο μήνα ο Dow

Με απώλειες ολοκλήρωσε την τελευταία συνεδρίαση της εβδομάδας η αμερικανική αγορά, εν μέσω της νευρικότητας που προκάλεσαν οι δηλώσεις του κ. Alan Greenspan για ενδεχόμενη ύφεση της οικονομίας των ΗΠΑ. Ωστόσο με σημαντικά κέρδη έκλεισαν το μήνα οι δείκτες. Κέρδη στη Φρανφκούρτη, απώλειες σε Λονδίνο, Παρίσι.

Με απώλειες ολοκλήρωσε την τελευταία συνεδρίαση της εβδομάδας η αμερικανική αγορά, εν μέσω της νευρικότητας που προκάλεσαν οι δηλώσεις του κ. Alan Greenspan για ενδεχόμενη ύφεση της οικονομίας των ΗΠΑ. Ωστόσο με σημαντικά κέρδη έκλεισαν το μήνα οι δείκτες.

Ειδικότερα, κύριο χαρακτηριστικό της σημερινής συνεδρίασης ήταν η νευρικότητα των επενδυτών, κυρίως λόγω των δηλώσεων του κ. Alan Greenspan, σε συνέντευξή του στο BBC, όπου ο πρώην επικεφαλής της Federal Reserve επεσήμανε ότι τα προβλήματα στην αγορά ακινήτων έχουν αυξήσει τις πιθανότητες να σημειώσει ύφεση η αμερικανική οικονομία.

Το γεγονός αυτό αναζωπύρωσε τους φόβους των επενδυτών, οι οποίοι δεν βρήκαν ”στήριξη” ούτε στα μακροοικονομικά στοιχεία που ανακοινώθηκαν κατά τη διάρκεια της ημέρας.

Πιο συγκεκριμένα, υψηλότερα των προβλέψεων διαμορφώθηκαν οι προσωπικές δαπάνες στις ΗΠΑ τον Αύγουστο καθώς ενισχύθηκαν κατά 0,6%, έναντι εκτιμήσεων για άνοδο 0,4%, ωστόσο τον ίδιο μήνα τα προσωπικά εισοδήματα ”έτρεξαν” με ρυθμό 0,3% με τους αναλυτές να προβλέπουν ότι θα ενισχυθούν κατά 0,4%.

Επιπλέον, ο δομικός αποπληθωριστής προσωπικής κατανάλωσης διαμορφώθηκε στο 1,8% τον Αύγουστο και σε ετήσια βάση, ήτοι στο χαμηλότερο επίπεδο από το 2004, ενώ μικρή υποχώρηση εμφάνισε και ο δείκτης καταναλωτικής εμπιστοσύνης του πανεπιστημίου Michigan, ο οποίος διαμορφώθηκε στο 83,4 από 83,8 που ήταν η προηγούμενη μέτρηση.

Εν τω μεταξύ, τη νευρικότητα των επενδυτών ενέτεινε περαιτέρω η δήλωση του αξιωματούχου της Fed, Dennis Lockhart, ο οποίος επεσήμανε ότι η αγορά ακινήτων μπορεί να μην παρουσιάσει ανάκαμψη πριν από το δεύτερο μισό του 2008.

Εν μέσω αυτού του κλίματος, οι βασικοί δείκτες της αγοράς κινήθηκαν καθ’ όλη τη διάρκεια της συνεδρίασης σε αρνητικό έδαφος και έκλεισαν τελικά με απώλειες.

Ειδικότερα, ο Dow Jones υποχώρησε κατά 0,12% και διαμορφώθηκε στις 13.895,63 μονάδες. Σε μηνιαία βάση ωστόσο, ο δείκτης κατέγραψε κέρδη 3,9%, με αποτέλεσμα τα κέρδη του στο τρίμηνο να διαμορφωθούν στο 3,5% και από την αρχή του χρόνου στο 11,3%.

Ο Nasdaq σημείωσε πτώση 0,30%, στις 2.701,50 μονάδες, αλλά έκλεισε το μήνα με κέρδη 4%, ενώ ο S&P 500 υποχώρησε επίσης κατά 0,30% και έκλεισε στις 1.526,75 μονάδες, με τη μηνιαία μεταβολή του να διαμορφώνεται στο 3,6%.

Πτωτικά κινήθηκε και η τιμή του αργού, με το συμβόλαιο παράδοσης Νοεμβρίου να κλείνει στα 81,66 δολάρια το βαρέλι, σημειώνοντας απώλειες 1,47%.

Το δικαίωμα του ΟΤΕ εκτινάχθηκε κατά 3,58%, στα 18,79 δολάρια, ενώ το δικαίωμα της 3E κέρδισε 3,93%, στα 58,50 δολάρια. Οριακή άνοδος 0,08% για το δικαίωμα της Εθνικής, στα 12,91 δολάρια.

Με μικτά πρόσημα ολοκλήρωσαν την τελευταία συνεδρίαση της εβδομάδας οι κυριότεροι ευρωπαϊκοί δείκτες. Ειδικότερα, στο Λονδίνο ο FTSE 100 έκλεισε στις 6.466,80 μονάδες, με απώλειες 0,30%, στο Παρίσι ο CAC 40 διαμορφώθηκε επίσης 0,31% χαμηλότερα, στις 5.715,69 μονάδες, ενώ αντίθετα στην Φρανκφούρτη ο DAX 30 ολοκλήρωσε τη συνεδρίαση στις 7.861,51 μονάδες, καταγράφοντας κέρδη 0,10%.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v