Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Η αύξηση αποθεμάτων κατοικιών ”έριξε” τη Wall

Με απώλειες ολοκλήρωσε την πρώτη συνεδρίαση της εβδομάδας η αμερικανική αγορά, καθώς η εκτίναξη των αποθεμάτων απούλητων κατοικιών στις ΗΠΑ σε υψηλό 16 ετών και η ανακοίνωση της Home Depot ότι μειώνει το τίμημα πώλησης της μονάδας κατασκευών της αναζωπύρωσαν τους φόβους των επενδυτών για την αγορά στεγαστικών δανείων χαμηλής εξασφάλισης. Με κέρδη έκλεισε το Παρίσι, απώλειες στην Φρανκφούρτη. Αργία στο Λονδίνο.

Με απώλειες ολοκλήρωσε την πρώτη συνεδρίαση της εβδομάδας η αμερικανική αγορά, καθώς η εκτίναξη των αποθεμάτων απούλητων κατοικιών στις ΗΠΑ σε υψηλό 16 ετών και η ανακοίνωση της Home Depot ότι μειώνει το τίμημα πώλησης της μονάδας κατασκευών της αναζωπύρωσαν τους φόβους των επενδυτών για την αγορά στεγαστικών δανείων χαμηλής εξασφάλισης.

Ειδικότερα, κυρίαρχο χαρακτηριστικό της σημερινής συνεδρίασης ήταν η επιφυλακτικότητα των επενδυτών, παρά τα νέα επιχειρηματικά deals που ανακοινώθηκαν.

Το δημοσίευμα της Wall Street Journal ότι η Home Depot. συμφώνησε να μειώσει το τίμημα πώλησης της μονάδας κατασκευών της σε ομάδα private equity και η υποχώρηση κατά 0,2% στις μεταπωλήσεις νέων κατοικιών στις ΗΠΑ, οι οποίες τον Ιούλιο διαμορφώθηκαν στις 5.750.000, αν και μικρότερη των προβλέψεων οδήγησαν σε αρνητικό έδαφος του βασικούς δείκτες.

Το αρνητικό κλίμα ωστόσο, εντάθηκε στη συνέχεια καθώς η Ένωση Κτηματομεσιτών των ΗΠΑ ανακοίνωσε σημαντική αύξηση κατά 2,2% των αποθεμάτων απούλητων κατοικιών τον Ιούλιο, οι οποίες ανήλθαν στα 3,85 εκατομμύρια, ήτοι στο υψηλότερο επίπεδο των τελευταίων 16 ετών.

Η εξέλιξη αυτή αναζωπύρωσε τους φόβους των επενδυτών για την πορεία του κλάδου κατοικιών των ΗΠΑ και την αγορά στεγαστικών δανείων χαμηλής εξασφάλισης, οδηγώντας τους βασικούς δείκτες να κλείσουν κοντά στα χαμηλά ημέρας.

Ειδικότερα, ο Dow Jones ολοκλήρωσε τη συνεδρίαση στις 13.322,13 μονάδες, καταγράφοντας απώλειες 0,42%, ο Nasdaq υποχώρησε κατά 0,60% και έκλεισε στις 2.561,25 μονάδες, ενώ ο S&P 500 διαμορφώθηκε στις 1.466,79 μονάδες, ήτοι 0,85% χαμηλότερα.

Από τις επιμέρους μετοχές, σημαντικές απώλειες κατέγραψε ο τίτλος της Countrywide Financial, μετά την κίνηση της Lehman Brothers να μειώσει τις προβλέψεις της για την κερδοφορία της μεγαλύτερης αμερικανικής εταιρίας ενυπόθηκων δανείων. Υποχώρηση σημείωσαν επίσης οι μετοχές της Apple και της EMC Corp.

Αντίθετα, σημαντικά κέρδη κατέγραψε ο τίτλος της Gateway Inc., η οποία θα εξαγοραστεί από την ταϊβανέζικη Acer έναντι 710 εκατ. δολαρίων ή 1,90 δολάρια ανά μετοχή, ποσό κατά 57% υψηλότερο της τιμής κλεισίματος της μετοχής την Παρασκευή.

Ενισχυμένη έκλεισε επίσης η μετοχή της Home Depot., μετά το δημοσίευμα της Wall Street Journal ότι συμφώνησε να πουλήσει την μονάδα κατασκευών της HD Supply έναντι 8,5 εκατ. δολαρίων, ήτοι περίπου 18% χαμηλότερα της αρχικής τιμής.

Στο προσκήνιο βρέθηκαν επίσης η μετοχή της United States Steel Corp., η οποία προχωρά στην εξαγορά της καναδικής Stelco, έναντι 1,1 δισ. δολαρίων Καναδά, καθώς και ο τίτλος της Chicago Bridge & Iron Co., η οποία συμφώνησε να εξαγοράσει την Lummus Global από την ABB, αντί 950 εκατ. δολαρίων.

Εν τω μεταξύ, με κέρδη 1,2% έκλεισαν τα futures παράδοσης Οκτωβρίου για το αργό πετρέλαιο, στα 71,97 δολάρια το βαρέλι, αφού ενδοσυνεδριακά κινήθηκε έως και τα 72,05 δολάρια.

Το δικαίωμα της 3Ε εκτινάχθηκε κατά 3,07% στα 49,75 δολάρια, ενώ το δικαίωμα του ΟΤΕ ενισχύθηκε κατά 0,63%, στα 16,06 δολάρια. Απώλειες 0,51% για το δικαίωμα της Εθνικής, στα 11,62 δολάρια.

Εν τω μεταξύ, μικτά πρόσημα επικράτησαν στο κλείσιμο των κυριότερων ευρωπαϊκών χρηματαγορών. Στο Παρίσι, ο δείκτης CAC 40 έκλεισε στις 5.590,54 μονάδες, καταγράφοντας κέρδη 0,38%, ενώ στην Φρανκφούρτη ο δείκτης DAX 30 υποχώρησε κατά 0,28% και ολοκλήρωσε στις 7.485,99 μονάδες. Αργία στο χρηματιστήριο του Λονδίνου.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v