Τη μεγαλύτερη πτώση των τελευταίων τεσσάρων ετών σημείωσε η Wall Street με τον Dow Jones να χάνει τις 16.000 μονάδες και ο S&P τις 1.900 μονάδες σε μια συνεδρίαση με έντονες διακυμάνσεις, στη σκιά της κατάρρευσης των χρηματιστηρίων σε Ασία και Ευρώπη.
Συγκεκριμένα, τη Δευτέρα οι αγορές στην Ασία έχασαν όλα τα κέρδη του 2015 καθώς οι επενδυτές περίμεναν νέα παρέμβαση από την Κεντρική Τράπεζα της Κίνα που θα τόνωνε την εγχώρια οικονομική δραστηριότητα. Τελικά οι προσδοκίες διαψεύστηκαν και το χρηματιστήριο της Σαγκάης βούλιαξε 8,5%.
Μετά τις ασιατικές αγορές τη σκυτάλη πήραν τα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια τα οποία έκλεισαν με απώλειες ακόμα και άνω του 5% λόγω της μεγάλης έκθεσης ευρωπαϊκών ομίλων στην κινεζική αγορά. Ενδεικτικά τα χρηματιστήρια του Λονδίνου και της Φρανκφούρτης «βούλιαξαν» 4,6% και 4,7% αντίστοιχα.
Στη Wall Street ο πανικός ρευστοποιήσεων στην έναρξη της συνεδρίασης φάνηκε να ξεπερνιέται όταν ο Dow Jones περιόρισε την πτώση του μόλις στις 200 μονάδες από 1000 μονάδες νωρίτερα. Ωστόσο προς το τέλος της συνεδρίασης οι πωλητές επανήλθαν δυναμικά και οδήγησαν τους δείκτες σε απώλειες ακόμα και άνω του 4%.
Σημειώνεται ότι ο δείκτης "φόβου" Vix εκτινάχθηκε σήμερα στα υψηλότερα επίπεδα σχεδόν επτά ετών, στις 53,29 μονάδες.
Επιπλέον στο επίκεντρο του επενδυτικού ενδιαφέροντος παραμένει και ο χρόνος αύξησης των επιτοκίων από τη Fed. Ωστόσο πλέον οι επενδυτές δίνουν 25% πιθανότητα η Fed να προχωρήσει σε αύξηση των επιτοκίων τον Σεπτέμβριο από 48% πριν την υποτίμηση του γουάν.
Στη Wall Street, ο Dow Jones έκλεισε με πτώση 3,58% στις 15.871 μονάδες, ο S&P κατέγραψε απώλειες 3,94% στις 1.893 μονάδες και ο τεχνολογικός δείκτης Nasdaq κινήθηκε χαμηλότερα 3,82% στις 4.526 μονάδες.
Θα πρέπει να αναφερθεί ότι ο S&P εισήλθε σε επίπεδα διόρθωσης καθώς πλέον έχει υποχωρήσει περισσότερο από 10% από το υψηλό στις 21 Μαίου.
Στο δείκτη Dow Jones τις μεγαλύτερες απώλειες σημείωσαν οι τίτλοι των JP Morgan (-5,3%) και UnitedHealth (-5%).
Ισχυρές πιέσεις ασκήθηκαν και στον ενεργειακό κλάδο μετά την πτώση της τιμής του πετρελαίου κάτω από τα 38 δολάρια ανά βαρέλι. Ενδεικτικά οι μετοχές των Chevron και Exxon Mobil υποχώρησαν 4,8% και 4,7%.
Η μετοχή της Apple στο ξέσπασμα των ρευστοποιήσεων είχε φτάσει να υποχωρεί έως 13%. Ωστόσο αργότερα ανέκαμψε και ολοκλήρωσε τη συνεδρίαση με πτώση 2,5%.
Στην αγορά εμπορευμάτων η τιμή του πετρελαίου «βούλιαξε» σε χαμηλό Φεβρουαρίου 2009 καθώς υποχώρησε 6% στα 37,9 δολάρια ανά βαρέλι,. Αντίστοιχα χαμηλότερα 0,6% κινήθηκε και η τιμή του χρυσού στα 1153 δολ./oz.
"Βουτιά" στα ευρωπαικά χρηματιστήρια
Τη μεγαλύτερη «βουτιά» από τον Οκτώβριο του 2008 κατέγραψε ο ευρωπαϊκός δείκτης Stoxx 600, μετά τη μεγαλύτερη εβδομαδιαία πτώση των τελευταίων τεσσάρων ετών.
«Το νέο ισχυρό ξεπούλημα στην Ασία σπέρνει για μία ακόμα φορά τον φόβο σε όλες τις χρηματαγορές στην αρχή της εβδομάδας, εντείνοντας τις πιέσεις προς την Κεντρική Τράπεζα της Κίνας να προχωρήσει σε νέες ενέσεις ρευστότητας προκειμένου να σταματήσει την κατρακύλα των αγορών», σχολιάζει ο αναλυτής της OANDA, Craig Erlam.
Αντίστοιχα, ο αναλυτής της Lampe Asset Management GmbH, Michael Woischneck, σημειώνει "Σήμερα υπήρξε πανικός, δεν υπήρξε καμία λογική επιλογή, καμία λογική αντίδραση». Και συμπλήρωσε: « O γερμανικός DAX θα είναι ανάμεσα στους χρηματιστηριακούς δείκτες που θα δεχτούν το ισχυρότερο πλήγμα λόγω της μεγάλης έκθεσής της Γερμανίας στην Κινεζική οικονομία».
Ο ευρωπαϊκός δείκτης Stoxx 600 «βούλιαξε» 5,34% στις 342 μονάδες. Αυτή ήταν η μεγαλύτερη πτώση του δείκτη από τον Οκτώβριο του 2008. Σημειώνεται πως η Abengoa ήταν η μόνη μετοχή που κατάφερε να κρατηθεί με θετικό έδαφος.
Αντίστοιχα, σε χαμηλό 2012 και κάτω από τις 6000 μονάδες έκλεισε ο δείκτης FTSE 100 στο Λονδίνο. Συγκεκριμένα ο δείκτης κινήθηκε χαμηλότερα 4,66% στις 5.899 μονάδες. Πρωταγωνιστές των απωλειών ήταν οι μετοχές των BHP Billiton και Glencore, οι οποίες υποχώρησαν άνω του 6%.
Στη Φρανκφούρτη, ο δείκτης DAX 30 σημείωσε τις μεγαλύτερες απώλειες από το Νοέμβριο του 2011, καταγράφοντας πτώση 4,71% στις 9.648 μονάδες. Πλέον ο δείκτης βρίσκεται 22% χαμηλότερα από το υψηλό έτους.
Παράλληλα τη χειρότερη χρηματιστηριακή επίδοση από το Νοέμβριο του 2011 σημείωσε και ο γαλλικός δείκτης CAC 40 καθώς υποχώρησε 5,36% στις 4.383 μονάδες.
Στα χρηματιστήρια του ευρωπαϊκού νότου, ο δείκτης IBEX της Μαδρίτης υποχώρησε 5,01% στις 9.757 μονάδες και ο δείκτης MIB στο Μιλάνο κινήθηκε χαμηλότερα 5,96% στις 20.450 μονάδες.
Κραχ στα ασιατικά χρηματιστήρια
Στις ασιατικές αγορές, η νέα πτώση των κινεζικών μετοχών οδήγησε σε μαζικό ξεπούλημα, με τους επενδυτές να ψάχνουν για έξοδο από τους τίτλους υψηλότερου κινδύνου, εν μέσω φόβων για επιβράδυνση της παγκόσμιας οικονομίας λόγω Κίνας.
Η αγορά της Σαγκάης απώλεσε όλα τα κέρδη που είχε αποκομίσει από την αρχή του έτους, καθώς οι επενδυτές έδειξαν να απογοητεύονται, διότι το Πεκίνο τελικά δεν προχώρησε σε κινήσεις στήριξης της αγοράς αυτό το Σαββατοκύριακο, παρά την πτώση 11% που είχαν καταγράψει τα κινεζικά χρηματιστήρια την προηγούμενη εβδομάδα.
Σήμερα το χρηματιστήριο της Σαγκάης έκλεισε με απώλειες 8,5%.
Χθες, δημοσίευμα της Wall Street Journal ανέφερε πως η Λαϊκή Τράπεζα της Κίνας, δηλαδή η Κεντρική Τράπεζα της χώρας, ετοιμάζεται να ενισχύσει τη ρευστότητα των τραπεζών, μειώνοντας το επίπεδο των αποθεματικών που απαιτείται να κατέχουν οι κινεζικές τράπεζες. Η κίνηση, σύμφωνα με την αμερικανική εφημερίδα, αναμένεται να γίνει μέχρι το τέλος αυτού ή τις αρχές του επόμενου μήνα και εκτιμάται ότι μπορεί να απελευθερώσει κεφάλαια άνω των 100 δισ. δολαρίων.