Εντάθηκαν οι ρευστοποιήσεις στη Wall Street μία ώρα πριν το πέρας της συνεδρίασης.
Στη Wall Street, ο Dow Jones υποχωρεί 3,6% στις 15.854 μονάδες, ο S&P καταγράφει απώλειες 4,05% στις 1.892 μονάδες και ο τεχνολογικός δείκτης Nasdaq κινείται χαμηλότερα 3,83% στις 4.524 μονάδες. Στο ξεκίνημα οι απώλειες είχαν ξεπεράσει τις 1.000 μονάδες(!)
Παράλληλα, στα υψηλότερα επίπεδα των τελευταίων τριών ετών εκτινάχθηκε ο δείκτης "φόβου" Vix, με άλμα 26% σε επίπεδα άνω του 25 για πρώτη φορά από τις 15 Ιουνίου του 2012.
Στο επίκεντρο της ανησυχίας των επενδυτών, βρίσκονται οι αναδυόμενες αγορές. "Εάν εξετάσει κανείς ότι μια επιβράδυνση στις αναδυόμενες αγορές θα έχει εκτεταμένη αρνητική επίδραση στην παγκόσμια οικονομία, θα πρέπει να είναι πολύ προσεκτικός προτού δει ευκαιρίες στην πτώση", σημειώνει ο Wouter Sturkenboom, αναλυτής της Russell.
Στην χρηματιστηριακή αγορά, ισχυρές πιέσεις δέχονται οι ενεργειακοί τίτλοι, αλλά και ο τεχνολογικός κλάδος, που αναμένεται να πληγεί περισσότερο από μια πιθανή επιβράδυνση στις αναδυόμενες αγορές. Σε χαμηλά έτους κινείται η Apple ενώ σε ιστορικά χαμηλά κινείται η μετοχή της κινεζικής μηχανής αναζήτησης Alibaba.
"Βουτιά" στα ευρωπαικά χρηματιστήρια
Τη μεγαλύτερη «βουτιά» από τον Οκτώβριο του 2008 κατέγραψε ο ευρωπαϊκός δείκτης Stoxx 600, μετά τη μεγαλύτερη εβδομαδιαία πτώση των τελευταίων τεσσάρων ετών.
«Το νέο ισχυρό ξεπούλημα στην Ασία σπέρνει για μία ακόμα φορά τον φόβο σε όλες τις χρηματαγορές στην αρχή της εβδομάδας, εντείνοντας τις πιέσεις προς την Κεντρική Τράπεζα της Κίνας να προχωρήσει σε νέες ενέσεις ρευστότητας προκειμένου να σταματήσει την κατρακύλα των αγορών», σχολιάζει ο αναλυτής της OANDA, Craig Erlam.
Αντίστοιχα, ο αναλυτής της Lampe Asset Management GmbH, Michael Woischneck, σημειώνει "Σήμερα υπήρξε πανικός, δεν υπήρξε καμία λογική επιλογή, καμία λογική αντίδραση». Και συμπλήρωσε: « O γερμανικός DAX θα είναι ανάμεσα στους χρηματιστηριακούς δείκτες που θα δεχτούν το ισχυρότερο πλήγμα λόγω της μεγάλης έκθεσής της Γερμανίας στην Κινεζική οικονομία».
Ο ευρωπαϊκός δείκτης Stoxx 600 «βούλιαξε» 5,34% στις 342 μονάδες. Αυτή ήταν η μεγαλύτερη πτώση του δείκτη από τον Οκτώβριο του 2008. Σημειώνεται πως η Abengoa ήταν η μόνη μετοχή που κατάφερε να κρατηθεί με θετικό έδαφος.
Αντίστοιχα, σε χαμηλό 2012 και κάτω από τις 6000 μονάδες έκλεισε ο δείκτης FTSE 100 στο Λονδίνο. Συγκεκριμένα ο δείκτης κινήθηκε χαμηλότερα 4,66% στις 5.899 μονάδες. Πρωταγωνιστές των απωλειών ήταν οι μετοχές των BHP Billiton και Glencore, οι οποίες υποχώρησαν άνω του 6%.
Στη Φρανκφούρτη, ο δείκτης DAX 30 σημείωσε τις μεγαλύτερες απώλειες από το Νοέμβριο του 2011, καταγράφοντας πτώση 4,71% στις 9.648 μονάδες. Πλέον ο δείκτης βρίσκεται 22% χαμηλότερα από το υψηλό έτους.
Παράλληλα τη χειρότερη χρηματιστηριακή επίδοση από το Νοέμβριο του 2011 σημείωσε και ο γαλλικός δείκτης CAC 40 καθώς υποχώρησε 5,36% στις 4.383 μονάδες.
Στα χρηματιστήρια του ευρωπαϊκού νότου, ο δείκτης IBEX της Μαδρίτης υποχώρησε 5,01% στις 9.757 μονάδες και ο δείκτης MIB στο Μιλάνο κινήθηκε χαμηλότερα 5,96% στις 20.450 μονάδες.
Κραχ στα ασιατικά χρηματιστήρια
Στις ασιατικές αγορές, η νέα πτώση των κινεζικών μετοχών οδήγησε σε μαζικό ξεπούλημα, με τους επενδυτές να ψάχνουν για έξοδο από τους τίτλους υψηλότερου κινδύνου, εν μέσω φόβων για επιβράδυνση της παγκόσμιας οικονομίας λόγω Κίνας.
Η αγορά της Σαγκάης απώλεσε όλα τα κέρδη που είχε αποκομίσει από την αρχή του έτους, καθώς οι επενδυτές έδειξαν να απογοητεύονται, διότι το Πεκίνο τελικά δεν προχώρησε σε κινήσεις στήριξης της αγοράς αυτό το Σαββατοκύριακο, παρά την πτώση 11% που είχαν καταγράψει τα κινεζικά χρηματιστήρια την προηγούμενη εβδομάδα.
Χαρακτηριστικό είναι ότι περισσότερες από 750 μετοχές του Shanghai Composite έκαναν limit down, με απώλειες 10%.
Χθες, δημοσίευμα της Wall Street Journal ανέφερε πως η Λαϊκή Τράπεζα της Κίνας, δηλαδή η Κεντρική Τράπεζα της χώρας, ετοιμάζεται να ενισχύσει τη ρευστότητα των τραπεζών, μειώνοντας το επίπεδο των αποθεματικών που απαιτείται να κατέχουν οι κινεζικές τράπεζες. Η κίνηση, σύμφωνα με την αμερικανική εφημερίδα, αναμένεται να γίνει μέχρι το τέλος αυτού ή τις αρχές του επόμενου μήνα και εκτιμάται ότι μπορεί να απελευθερώσει κεφάλαια άνω των 100 δισ. δολαρίων.
Σε χαμηλό 16 ετών τα εμπορεύματα
Εν τω μεταξύ, στο χαμηλότερο επίπεδο των τελευταίων 16 ετών κινούνται οι τιμές των εμπορευμάτων, ακολουθώντας τη «βουτιά» των μετοχών στα παγκόσμια χρηματιστήρια και των νομισμάτων των αναδυόμενων αγορών, με τους επενδυτές να ανησυχούν πως η επιβράδυνση της κινεζικής οικονομίας θα κάνει εντονότερο το αίσθημα του κορεσμού στα εμπορεύματα -από το πετρέλαιο μέχρι τα μέταλλα.
Η Κίνα είναι ο μεγαλύτερος χρήστης ενέργειας, σιτηρών και μετάλλων παγκοσμίως, με αποτέλεσμα η πορεία της οικονομίας της συγκεκριμένης χώρας να επηρεάζει άμεσα τις τιμές των εμπορευμάτων.
Η τιμή του Brent υποχώρησε για πρώτη φορά από το 2009 κάτω και από τα 45 δολάρια το βαρέλι, καθώς οι παραγωγοί διατηρούν ή ακόμα και αυξάνουν την προμήθεια πετρελαίου παρά τον κορεσμό της αγοράς, δίνοντας προτεραιότητα στις πωλήσεις αντί για τις τιμές. Την ίδια ώρα, το Ιράν διαμηνύει ότι θα αυξήσει την παραγωγή του με κάθε κόστος, προκειμένου να αυξήσει το μερίδιό του στην αγορά.
Το Brent (παράδοση Οκτωβρίου) καταγράφει πτώση μεγαλύτερη των 2 δολαρίων, στα 43,3 δολάρια το βαρέλι, αγγίζοντας το χαμηλότερο επίπεδο από τον Μάρτιο του 2009, ενώ η τιμή του αμερικανικού αργού υποχώρησε κάτω και από τα 39 δολάρια, στα 38,8 δολάρια το βαρέλι. Σημειώνεται ότι το WTI έχει καταγράψει πτώση μεγαλύτερη του 58% τον τελευταίο χρόνο.
Ο χαλκός στο χρηματιστήριο μετάλλων του Λονδίνου υποχώρησε έως και 2,6% στα 4.922,5 δολάρια ανά μετρικό τόνο, το χαμηλότερο επίπεδο από το 2009, ενώ ούτε τα αγροτικά εμπορεύματα «γλίτωσαν», καθώς η σόγια, το σιτάρι και ο αραβόσιτος διευρύνουν τις απώλειές τους στο χρηματιστήριο του Σικάγο και το καουτσούκ υποχώρησε σε χαμηλό 10 μηνών στο χρηματιστήριο εμπορευμάτων του Τόκιο.
Στο 1,17 δολ. το ευρώ
Πάνω από το 1,17 δολ. διαπραγματεύεται το ευρώ για πρώτη φορά από τις 15 Ιανουαρίου καθώς το δολάριο αποδυναμώνεται έναντι των υπολοίπων ισχυρών νομισμάτων.
Το δολάριο υποχωρεί αισθητά καθώς οι επενδυτές εκτιμούν ότι η Fed θα καθυστερήσει την πρώτη αύξηση των επιτοκίων λόγω των οικονομικών εξελίξεων στην Κίνα.
Σημειώνεται ότι τις προηγούμενες εβδομάδες το δολάριο είχε ενισχυθεί έναντι του ευρώ εξαιτίας των προσδοκιών ότι η Fed θα προχωρούσε σε αύξηση των επιτοκίων τον Σεπτέμβριο. Αύτη θα ήταν και η πρώτη αύξηση επιτοκίων μετά το πέρας της κρίσης.
Ωστόσο το σενάριο αυτό άρχισε να ξεθωριάζει τις τελευταίες εβδομάδες καθώς η παγκόσμια αναταραχή στις χρηματιστηριακές αγορές και οι ενδείξεις επιβράδυνσης της κινεζικής οικονομίας αποτελούν βαρίδι για τις προοπτικές του εγχώριου πληθωρισμού.
Το ευρώ ενισχύεται 2,25% σε σχέση με το δολάριο με την ισοτιμία να διαμορφώνεται στο 1,1645 δολ. από 1,1389 την Παρασκευή. Σημειώνεται ότι νωρίτερα το κοινό ευρωπαικό νόμισμα είχε ανέλθει πάνω από το 1,17 δολ.
Παράλληλα, το δολάριο κινείται χαμηλότερα 3,3% έναντι του ιαπωνικού νομίσματος στα 118,02 γεν από 122,0520 την προηγούμενη μέρα.
Σημειώνεται ότι σε περιόδους γεωπολιτικών και χρηματοοικονομικών αναταραχών οι επενδυτές στρέφονται στο ιαπωνικό νόμισμα καθώς θεωρείται ασφαλές καταφύγιο.