Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Στη Wall Street η σκυτάλη του sell-off

Τη χειρότερη ημερήσια πτώση από το 2008 καταγράφουν οι διεθνείς αγορές. Κραχ και στην αμερικανική αγορά, με τον Dow Jones να ξεκινά με τετραψήφια πτώση, την οποία περιόρισε μετά τα πρώτα λεπτά συναλλαγών. Εντείνονται οι απώλειες στην Ευρώπη. Κάτω και από τα 39 δολάρια το πετρέλαιο. Εκτίναξη του δείκτη «φόβου» Vix.

Ισχυρές πιέσεις δέχεται η αμερικανική αγορά, με τον Dow Jones καθ' οδόν για τη μεγαλύτερη ημερήσια πτώση από τον Μάρτιο του 2009, στη σκιά του ξεπουλήματος στις ασιατικές, στις ευρωπαϊκές αγορές και στα εμπορεύματα.

Το ξεπούλημα ξεκίνησε από τις αγορές της Ασίας, οι οποίες έχασαν όλα τα κέρδη του 2015, καθώς οι επενδυτές περίμεναν νέα παρέμβαση από την κεντρική τράπεζα της Κίνας, που δεν ήλθε ποτέ. Ο δείκτης Shanghai Composite έκλεισε με νέες απώλειες 8,5%.  

Με τις ευρωπαϊκές αγορές να ακολουθούν με απώλειες πέριξ του 4%, η αμερικανική αγορά ξεκινά τη συνεδρίαση έχοντας ήδη καταγράψει την προηγούμενη εβδομάδα τη χειρότερη εβδομαδιαία απόδοση από το 2011. 

Ο Dow Jones χάνει 780 μονάδες, στις 15.712 μονάδες με απώλειες 4,5%, στη μεγαλύτερη ημερήσια πτώση από τον Μάρτιο του 2009, υποχωρώντας κάτω από τις 16.000 μονάδες. Πτώση 5% για τον Nasdaq στις 4.468 μονάδες, ενώ απώλειες 4,3% εμφανίζει ο S&P 500, στις 1.885 μονάδες.  

Ο S&P 500 υποχωρεί πλέον του 120% σε σχέση με το υψηλό της 20ής Μαΐου, επιβεβαιώνοντας ότι βρίσκεται σε τροχιά διόρθωσης.

Στο κόκκινο βρίσκονται και οι 30 μετοχές του Dow Jones, καταγράφοντας απώλειες άνω του 3%. Ισχυρές απώλειες καταγράφουν οι τίτλοι των Chevron, VCisa, Apple, Cisco και Coca Cola. 

Την ίδια στιγμή, στα υψηλότερα επίπεδα των τελευταίων τριών ετών εκτινάσσεται ο δείκτης "φόβου" Vix, με άλμα 26% σε επίπεδα άνω του 25 για πρώτη φορά από τις 15 Ιουνίου του 2012. 

Στο επίκεντρο της ανησυχίας των επενδυτών, οι αναδυόμενες αγορές. "Εάν εξετάσει κανείς ότι μια επιβράδυνση στις αναδυόμενες αγορές θα έχει εκτεταμένη αρνητική επίδραση στην παγκόσμια οικονομία, θα πρέπει να είναι πολύ προσεκτικός προτού δει ευκαιρίες στην πτώση", σημειώνει ο Wouter Sturkenboom, αναλυτής της Russell.

Στην αγορά, ισχυρές πιέσεις δέχονται οι ενεργειακοί τίτλοι, αλλά και ο τεχνολογικός κλάδος, που αναμένεται να πληγεί περισσότερο από μια πιθανή επιβράδυνση στις αναδυόμενες αγορές. Σε χαμηλά έτους κινείται η Apple ενώ σε ιστορικά χαμηλά κινείται η μετοχή της κινεζικής μηχανής αναζήτησης Alibaba. 

Σε χαμηλό 16 ετών τα εμπορεύματα

Εν τω μεταξύ, στο χαμηλότερο επίπεδο των τελευταίων 16 ετών κινούνται οι τιμές των εμπορευμάτων, ακολουθώντας τη «βουτιά» των μετοχών στα παγκόσμια χρηματιστήρια και των νομισμάτων των αναδυόμενων αγορών, με τους επενδυτές να ανησυχούν πως η επιβράδυνση της κινεζικής οικονομίας θα κάνει εντονότερο το αίσθημα του κορεσμού στα εμπορεύματα -από το πετρέλαιο μέχρι τα μέταλλα.

Η Κίνα είναι ο μεγαλύτερος χρήστης ενέργειας, σιτηρών και μετάλλων παγκοσμίως, με αποτέλεσμα η πορεία της οικονομίας της συγκεκριμένης χώρας να επηρεάζει άμεσα τις τιμές των εμπορευμάτων.

Η τιμή του Brent υποχώρησε για πρώτη φορά από το 2009 κάτω και από τα 45 δολάρια το βαρέλι, καθώς οι παραγωγοί διατηρούν ή ακόμα και αυξάνουν την προμήθεια πετρελαίου παρά τον κορεσμό της αγοράς, δίνοντας προτεραιότητα στις πωλήσεις αντί για τις τιμές. Την ίδια ώρα, το Ιράν διαμηνύει ότι θα αυξήσει την παραγωγή του με κάθε κόστος, προκειμένου να αυξήσει το μερίδιό του στην αγορά.

Το Brent (παράδοση Οκτωβρίου) καταγράφει πτώση μεγαλύτερη των 2 δολαρίων, στα 43,3 δολάρια το βαρέλι, αγγίζοντας το χαμηλότερο επίπεδο από τον Μάρτιο του 2009, ενώ η τιμή του αμερικανικού αργού υποχώρησε κάτω και από τα 39 δολάρια, στα 38,8 δολάρια το βαρέλι. Σημειώνεται ότι το WTI έχει καταγράψει πτώση μεγαλύτερη του 58% τον τελευταίο χρόνο.

Ο χαλκός στο χρηματιστήριο μετάλλων του Λονδίνου υποχώρησε έως και 2,6% στα 4.922,5 δολάρια ανά μετρικό τόνο, το χαμηλότερο επίπεδο από το 2009, ενώ ούτε τα αγροτικά εμπορεύματα «γλίτωσαν», καθώς η σόγια, το σιτάρι και ο αραβόσιτος διευρύνουν τις απώλειές τους στο χρηματιστήριο του Σικάγο και το καουτσούκ υποχώρησε σε χαμηλό 10 μηνών στο χρηματιστήριο εμπορευμάτων του Τόκιο.

Ανοδικά κινείται ο χρυσός, επωφελούμενος από το status «ασφαλούς λιμένα», με την τιμή του στα 1.163 δολάρια την ουγκιά. 

Εικόνα κατάρρευσης στις ευρωπαϊκές αγορές 

Κάτω από τις 6.000 για πρώτη φορά από το 2013 βρίσκεται ο FTSE 100 στο Λονδίνο ενώ και ο CAC 40 στο Παρίσι, με απώλειες άνω του 7%, καταγράφει τη χειρότερη ημερήσια απόδοση από το 2008.  

Ο δείκτης FTSE Eurofirst 300 καταγράφει τη χειρότερη ημερήσια πτώση από τον Οκτώβριο του 2008, άνω του 6%, έχοντας χάσει πάνω από 1 τρισ. δολάρια από την αρχή του μήνα και εμφανίζοντας τη χειρότερη μηνιαία επίδοση από το 2008.

Ο δείκτης Stoxx 600 καταγράφει πτώση 7,5% στις 336 μονάδες, ο δείκτης FTSE 100 υποχωρεί για πρώτη φορά από τον Ιανουάριο του 2013 κάτω από τις 6.000 μονάδες, στις 5.836 με απώλειες 5,6%, ο δείκτης CAC του Παρισιού χάνει 8,6% στις 4.263 μονάδες και 7% ο δείκτης DAX της Φρανκφούρτης στις 9.425 μονάδες, ο οποίος "έσβησε" όλα τα κέρδη που είχε καταγράψει από την αρχή του έτους.

Κραχ στα ασιατικά χρηματιστήρια

Στις ασιατικές αγορές, η νέα πτώση των κινεζικών μετοχών οδήγησε σε μαζικό ξεπούλημα, με τους επενδυτές να ψάχνουν για έξοδο από τους τίτλους υψηλότερου κινδύνου, εν μέσω φόβων για επιβράδυνση της παγκόσμιας οικονομίας λόγω Κίνας.

Η αγορά της Σαγκάης απώλεσε όλα τα κέρδη που είχε αποκομίσει από την αρχή του έτους, καθώς οι επενδυτές έδειξαν να απογοητεύονται, διότι το Πεκίνο τελικά δεν προχώρησε σε κινήσεις στήριξης της αγοράς αυτό το Σαββατοκύριακο, παρά την πτώση 11% που είχαν καταγράψει τα κινεζικά χρηματιστήρια την προηγούμενη εβδομάδα.

Χαρακτηριστικό είναι ότι περισσότερες από 750 μετοχές του Shanghai Composite έκαναν limit down, με απώλειες 10%.

Χθες, δημοσίευμα της Wall Street Journal ανέφερε πως η Λαϊκή Τράπεζα της Κίνας, δηλαδή η Κεντρική Τράπεζα της χώρας, ετοιμάζεται να ενισχύσει τη ρευστότητα των τραπεζών, μειώνοντας το επίπεδο των αποθεματικών που απαιτείται να κατέχουν οι κινεζικές τράπεζες. Η κίνηση, σύμφωνα με την αμερικανική εφημερίδα, αναμένεται να γίνει μέχρι το τέλος αυτού ή τις αρχές του επόμενου μήνα και εκτιμάται ότι μπορεί να απελευθερώσει κεφάλαια άνω των 100 δισ. δολαρίων.

Ράλι για το γεν

Την ώρα που καταρρέουν τα παγκόσμια χρηματιστήρια, τα ομόλογα που θεωρούνται "ασφαλή καταφύγια" και το γεν κάνουν ράλι. Το ιαπωνικό νόμισμα αλλά και το ευρώ σημειώνουν σημαντικά κέρδη, με το γεν να ενισχύεται κατά 0,8% στα 121,07 δολάρια ενώ το ευρώ άγγιξε έως και το 1,17 δολάρια για πρώτη φορά από τον Ιανουάριο.

Η απόδοση του 10ετούς γερμανικού bund έφτασε να υποχωρεί έως το 0,53%, για να ανακάμψει λίγο αργότερα στο 2,57%, ενώ η απόδοση των αμερικανικών 10ετών ομολόγων υποχωρεί κάτω και από το 2%, στο χαμηλότερο επίπεδο από τις 29 Απριλίου.

 

Γιώργος Φλώκας [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v