Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Πτώση στη Wall Street με το βλέμμα στη Fed

Απώλειες στη Wall Street σε μια συνεδρίαση ήπιων διακυμάνσεων. Στο επίκεντρο τα εταιρικά αποτελέσματα και η Fed. Ανησυχίες από το νέο sell off στο κινεζικό χρηματιστήριο. Ανέκαμψε η τιμή του πετρελαίου από χαμηλό 6,5 ετών. Τρίτη ημέρα ενίσχυσης για το δολάριο.

Τα μικτά εταιρικά αποτελέσματα προβλημάτισαν τους επενδυτές στη Wall Street εν αναμονή της δημοσίευσης των πρακτικών της τελευταίας συνεδρίασης της Fed.

Νωρίτερα τα καλύτερα των αναμενόμενων στοιχεία της στεγαστικής αγοράς στις ΗΠΑ, κόντεψαν να γυρίσουν ανοδικά τους δείκτες στη Wall Street.

Ωστόσο η αύξηση κατά 0,2% στις ενάρξεις ανέγερσης κατοικιών τον Ιούλιο δεν κατάφερε να τονώσει αισθητά το αγοραστικό ενδιαφέρον των επενδυτών.

Όπως επισημαίνουν οι αναλυτές, οι επενδυτές δεν πρόκειται να ενισχύσουν τη θέση τους στην αγορά πριν την Τετάρτη, όταν και θα δοθούν στη δημοσιότητα τα πρακτικά της τελευταίας συνεδρίασης της Κεντρικής Τράπεζας. Σημειώνεται ότι από τα πρακτικά αναμένεται να υπάρξουν ενδείξεις αναφορικά με τον χρόνο αύξησης των επιτοκίων.

Επιπλέον, αρνητικός ήταν ο αντίχτυπος στη Wall Street από τη «βουτιά» 6,1% του χρηματιστηριακού δείκτη της Σαγκάης, με τους επενδυτές να ανησυχούν για νέα, βαθύτερη υποτίμηση του γουάν.

Στο αμερικανικό χρηματιστήριο, ο Dow Jones έκλεισε με πτώση 0,19% στις 17.511 μονάδες, ο S&P κατέγραψε απώλειες 0,26% στις 2.096 μονάδες και ο τεχνολογικός δείκτης Nasdaq κινήθηκε χαμηλότερα 0,64% στις 5.059 μονάδες.

Στο δείκτη Dow Jones, τη μεγαλύτερη άνοδο κατέγραψαν οι μετοχές των Home Depot (+2,6%) και UnitedHealth (+1,3%) ενώ τη μεγαλύτερη πτώση σημείωσαν οι Wal-Mart (-3,6%) και Cisco (-2%).

Ειδικότερα, Ισχυρές πιέσεις ασκήθηκαν στη Wal-Mart Stores μετά την ανακοίνωση κατώτερων των αναμενόμενων αποτελεσμάτων και την υποβάθμιση των προοπτικών κερδοφορίας για το έτος.

Στον αντίποδα, ο τίτλος της Home Depot κατέγραψε τη μεγαλύτερη άνοδο για τον δείκτη Dow Jones καθώς οι πωλήσεις τριμήνου ξεπέρασαν τις προβλέψεις των αναλυτών.

Λίγο πριν το πέρας της συνεδρίασης, το δικαίωμα (ADR) της Εθνικής Τράπεζας διαμορφωνόταν στα 0,80 σεντς, με «βουτιά» 5,9%.

Στην αγορά συναλλάγματος, το δολάριο ενισχύθηκε για τρίτη διαδοχική ημέρα έναντι του ευρώ, τούτη τη φορά κατά 0,3% στο 1,1039 δολ. Παράλληλα, η τουρκική λίρα υποχώρησε σε νέο ιστορικό χαμηλό (τέταρτο διαδοχικό) έναντι του δολαρίου στα 2,8913 λόγω της συνεχιζόμενης πολιτικής αβεβαιότητας.

Στην αγορά ομολόγων η απόδοση του αμερικανικού 10ετούς σημείωσε άνοδο δύο μονάδων βάσης στο 2,19%. Στον ευρωπαϊκό νότο η απόδοση του ιταλικού 10ετούς ομολόγου ενισχύθηκε κατά τέσσερις μονάδες βάσης στο 1,80% και του ισπανικού 10ετούς κατά τρεις μονάδες βάσης στο 1,97%. Η απόδοση του γερμανικού 10ετούς κινήθηκε υψηλότερα κατά δύο μονάδες βάσης στο 0,65%.

Στην αγορά εμπορευμάτων, η τιμή του πετρελαίου ανέκαμψε από το χαμηλό σχεδόν 6,5 ετών, καταγράφοντας άνοδο 1,8% στα 42,62 δολάρια ανά βαρέλι. Στον αντίποδα η τιμή του χρυσού σημείωσε πτώση 0,2% στα 1.117 δολ./oz.

Γιάννης Μάρης [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v