Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Macro και Ελλάδα στήριξαν τη Wall Street

Κέρδη στη Wall Street με ώθηση από τα καλύτερα των αναμενόμενων οικονομικά στοιχεία στις ΗΠΑ. Θετικός ο αντίχτυπος από την έγκριση του ελληνικού πακέτου στήριξης. Εβδομαδιαία άνοδος για τους δείκτες. Ανέκαμψε το πετρέλαιο από το χαμηλό 6,5 ετών. Εβδομαδιαία άνοδος 1,6% για τον χρυσό.

Τα καλά στοιχεία βιομηχανικής παραγωγής οδήγησαν σε κέρδη τη Wall Street με τις ανησυχίες για το κινεζικό γουάν να περιορίζονται, έστω και προσωρινά.

Όπως αναφέρει ο αναλυτής της Voya Investment Management, Paul Zemsky, «Τα καλύτερα των αναμενόμενων στοιχεία βιομηχανικής παραγωγής και λιανικών πωλήσεων (την Πέμπτη) σε συνδυασμό με την σταθεροποίηση του γουάν, στήριξαν τη χρηματιστηριακή αγορά».

Η βιομηχανική παραγωγή στον Ιούλιο στις ΗΠΑ αυξήθηκε 0,6% έναντι 0,4% που ανέμεναν οι αναλυτές. Επιπλέον οι τιμές παραγωγού αυξήθηκαν 0,2% ενώ η καταναλωτική εμπιστοσύνη υποχώρησε οριακά τον Αύγουστο στις 92,9 μονάδες από 93,1 τον προηγούμενο μήνα.

Παράλληλα θετικός ήταν ο αντίχτυπος στη Wall Street από την έγκριση του πακέτου στήριξης της Ελλάδας. Αμέσως μόλις γνωστοποιήθηκε η επιτυχής κατάληξη του Eurogroup, οι δείκτες στο αμερικανικό χρηματιστήριο διεύρυναν τα κέρδη τους.

Επιπλέον στο επίκεντρο του επενδυτικού ενδιαφέροντος παραμένει και ο χρόνος αύξησης των επιτοκίων από τη Fed. Οι αναλυτές επισημαίνουν ότι τα καλά οικονομικά στοιχεία ενδεχομένως να "υποχρεώσουν" τη Κεντρική Τράπεζα να αυξήσει τα επιτόκια νωρίτερα, ακόμα και τον Σεπτέμβριο.

Στη Wall Street, ο Dow Jones έκλεισε με άνοδο 0,4% στις 17.477 μονάδες, ο S&P κατέγραψε κέρδη 0,39% στις 2.091 μονάδες και ο τεχνολογικός δείκτης Nasdaq κινήθηκε υψηλότερα 0,29% στις 5.048 μονάδες.

Εβδομαδιαία κέρδη 0,6% για τον Dow Jones, 0,7% για τον S&P και μόλις 0,1% για τον Nasdaq.

Στο δείκτη Dow Jones, τη μεγαλύτερη άνοδο κατέγραψαν οι μετοχές των DuPont (+1,6%) και Cisco (+1,3%) ενώ τη μεγαλύτερη πτώση σημείωσαν οι Exxon Mobil (-0,4%) και Verizon (-0,3%).

Λίγο πριν το πέρας της συνεδρίασης, το δικαίωμα (ADR) της Εθνικής Τράπεζας διαμορφωνόταν στα 0,85 σεντς, με άνοδο 3,7%.

Στην αγορά συναλλάγματος, το δολάριο ενισχύθηκε 0,2% έναντι του ευρώ στο 1,1136 δολ. Σημειώνεται ότι το αμερικανικό νόμισμα κινήθηκε σε ένα εύρος διακύμανσης μεταξύ 1,1125 έως 1,1190 δολ. Επιπλέον η τουρκική λίρα υποχώρησε σε νέο ιστορικό χαμηλό έναντι του δολαρίου στις 2,839 λίρες καθώς η χώρα προετοιμάζεται για νέες εκλογές.

Στην αγορά ομολόγων η απόδοση του αμερικανικού 10ετούς σημείωσε πτώση μίας μονάδας βάσης στο 2,19% ενώ η απόδοση του γερμανικού 10ετούς ενισχύθηκε κατά τρεις μονάδες βάσης στο 0,66%. Στον ευρωπαϊκό νότο, η απόδοση του ιταλικού 10ετούς ομολόγου κινήθηκε υψηλότερα κατά δύο μονάδες βάσης στο 1,81% και η απόδοση του ισπανικού 10ετούς κατά τέσσερις μονάδες βάσης στο 1,99%.

Στην αγορά εμπορευμάτων, η τιμή του πετρελαίου ανέκαμψε από το χαμηλό 6,5 ετών καθώς ενισχύθηκε 1,1% στα 42,7 δολάρια ανά βαρέλι. Σημειώνεται ότι αυτή είναι η έβδομη εβδομάδα πτώσης για το αργο. Επιπλέον η τιμή του χρυσού σημείωσε απώλειες 0,3% στα 1.112 δολ./oz, καταγράφοντας ωστόσο εβδομαδιαία άνοδο 1,6%.

Γιάννης Μάρης [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v