Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Επικράτησαν οι αγοραστές στη Wall Street

Κέρδη στη Wall Street σε μια συνεδρίαση με έντονες διακυμάνσεις. Στο επίκεντρο τα μακροοικονομικά στοιχεία στις ΗΠΑ. Ανησυχίες για νέα υποτίμηση του κινεζικού γουάν. «Βουτιά» 6,7% για τη μετοχή της Estee Lauder. Κάτω από τα 42 δολ. το πετρέλαιο.

Με ισχυρές πιέσεις ξεκίνησε η συνεδρίαση της Wall Street εξαιτίας των κατώτερων των αναμενόμενων στοιχείων μεταποίησης στις ΗΠΑ.

Συγκεκριμένα, σε χαμηλό 2009 υποχώρησε ο δείκτης μεταποιητικής δραστηριότητας Empire State τον Αύγουστο, καταγράφοντας πτώση στις -14,92 μονάδες έναντι +3,86 τον προηγούμενο μήνα. Σημειώνεται ότι οι αναλυτές ανέμεναν αύξηση στις +5 μονάδες.

Ωστόσο αργότερα, οι χρηματιστηριακοί δείκτες γύρισαν ανοδικά καθώς η κατασκευαστική εμπιστοσύνη στις ΗΠΑ ανήλθε σε υψηλό σχεδόν 10 ετών στις 61 μονάδες έναντι 59 που ανέμεναν οι αναλυτές.

Αξίζει να αναφερθεί ότι στο επίκεντρο του ενδιαφέροντος βρέθηκε και η δημοσίευση των πρακτικών της τελευταίας συνεδρίασης της Fed, η οποία έχει προγραμματιστεί για την Τετάρτη. Οι επενδυτές αναμένουν ενδείξεις από την Κεντρική Τράπεζα για τον χρόνο αύξησης των επιτοκίων.

Παράλληλα, εντείνονται οι ανησυχίες για τις κινεζικές εξελίξεις, καθώς οι επενδυτές φοβούνται μια νέα υποτίμηση του γουάν.

Στη Wall Street, ο Dow Jones έκλεισε με άνοδο 0,39% στις 17.545 μονάδες, ο S&P κατέγραψε κέρδη 0,52% στις 2.102 μονάδες και ο τεχνολογικός δείκτης Nasdaq κινήθηκε υψηλότερα 0,86% στις 5.091 μονάδες.

Στο δείκτη Dow Jones, τη μεγαλύτερη άνοδο κατέγραψαν οι μετοχές των UnitedHealth (+2,4%) και Walt Disney (+1,7%), ενώ τη μεγαλύτερη πτώση σημείωσαν οι Chevron (-2,1%) και Wal-Mart (-0,8%).

Η μετοχή της Tesla Motors ενισχύθηκε 5% μετά την αναβάθμιση της τιμής-στόχου από τη Morgan Stanley.

Στον αντίποδα, ο τίτλος της Estee Lauder κατέγραψε «βουτιά» 6,7% καθώς η διοίκηση ανακοίνωσε κατώτερα των αναμενόμενων αποτελέσματα τριμήνου.

Λίγο πριν το πέρας της συνεδρίασης, το δικαίωμα (ADR) της Εθνικής Τράπεζας διαμορφωνόταν στο 0,86 σεντς, με άνοδο 1,3%.

Στην αγορά συναλλάγματος, το δολάριο ενισχύθηκε 0,2% έναντι του ευρώ στο 1,1095 δολ. Σημειώνεται ότι το αμερικανικό νόμισμα κινήθηκε σε ένα εύρος διακύμανσης μεταξύ 1,1064 έως 1,1125 δολ. Επιπλέον η τουρκική λίρα υποχώρησε σε νέο ιστορικό χαμηλό (τρίτο διαδοχικό) έναντι του δολαρίου στις 2,8494 λίρες, λόγω της πολιτικής αβεβαιότητας στη χώρα.

Στην αγορά ομολόγων η απόδοση του αμερικανικού 10ετούς σημείωσε πτώση τεσσάρων μονάδων βάσης στο 2,16%. Στον ευρωπαϊκό νότο, η απόδοση του ιταλικού 10ετούς ομολόγου και του ισπανικού 10ετούς κινήθηκαν χαμηλότερα κατά πέντε μονάδες βάσης, στο 1,76% και 1,94% αντίστοιχα.

Στην αγορά εμπορευμάτων, η τιμή του πετρελαίου υποχώρησε σε χαμηλό σχεδόν 6,5 ετών, καταγράφοντας πτώση 1,5% στα 41,87 δολάρια ανά βαρέλι. Στον αντίποδα, η τιμή του χρυσού σημείωσε άνοδο 0,3%, στα 1.116 δολ./oz.

Γιάννης Μάρης [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v