Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Απέτυχε η προσπάθεια ανάκαμψης της Wall Street

Με πτώση έκλεισε η Wall Street παρά την άνοδο στην έναρξη της συνεδρίασης. Παραμένουν στο προσκήνιο οι ανησυχίες για πρόωρη αύξηση των επιτοκίων από τη Fed.Κέρδη άνω του 2% για BofA και Ctitigroup. Κάτω και από το 1,06 δολ. το ευρώ. Σε χαμηλό πέντε μηνών ο χρυσός.

Με οριακές απώλειες ολοκλήρωσε τη σημερινή συνεδρίαση η Wall Street μετά τη μεγαλύτερη πτώση των τελευταίων δύο μηνών που κατέγραψαν οι δείκτες την Τρίτη.

Η άνοδος του δολαρίου, σε νέο υψηλό 12 ετών έναντι του ευρώ συνεχίζει να προβληματίζει τους επενδυτές στη Wall Street καθώς εκτιμούν ότι το ακριβό δολάριο θα έχει αρνητικό αντίχτυπο στην κερδοφορία των μεγάλων αμερικανικών ομίλων.

Επιπλέον, οι ανησυχίες ότι η Fed θα προχωρήσει σε πρόωρη αύξηση των επιτοκίων (κίνηση που μπορεί να προκαλέσει ακόμα και επιβράδυνση της ανάπτυξης), την ώρα που η ΕΚΤ κρατά τα επιτόκια σε ιστορικά χαμηλά και εφαρμόζει πρόγραμμα αγοράς ομολόγων 1,1 τρισ. ευρώ, βαρύνει το κλίμα στο χρηματιστήριο της Wall Street.

Σημειώνεται ότι σήμερα η Societe Generale προέβλεψε ότι η πρώτη αύξηση των επιτοκίων στις ΗΠΑ θα πραγματοποιηθεί τον Ιούνιο.

Στη Wall Street, o Dow Jones έκλεισε με πτώση 0,16% στις 17.635,39 μονάδες, ο S&P κατέγραψε απώλειες 0,19% στις 2.040,24 μονάδες και ο τεχνολογικός δείκτης Nasdaq κινήθηκε χαμηλότερα 0,20% στις 4.849,94 μονάδες.

Από πλευράς τίτλων, οι Tyson Foods και Pilgrim's Corp. υποχώρησαν άνω του 4% μετά από αναφορές για ύποπτα κρούσμα της γρίπης των πτηνών στο Αρκάνσας.

Στον αντίποδα ανοδικά κινήθηκε ο τραπεζικός κλάδος με τις μετοχές των Bank of America και Citigroup να καταγράφουν κέρδη 2,15% και 2,25%.

Επιπλέον η μετοχή της Intel ενισχύθηκε 2% μετά τη χθεσινή πτώση η οποία ήταν η μεγαλύτερη του τελευταίου μήνα.

Λίγο πριν το πέρας της συνεδρίασης, το δικαίωμα της Εθνικής Τράπεζας διαμορφωνόταν στο 1,30 δολ., καταγράφοντας πτώση 3,4%.

Στην αγορά εμπορευμάτων, η τιμή του πετρελαίου ενισχύθηκε οριακά 0,1% στα 48,34 δολάρια ανά βαρέλι. Στον αντίποδα, η τιμή του χρυσού σημείωσε πτώση 0,6% στα 1.153 δολ./oz, σε χαμηλό πέντε μηνών.

Στην αγορά συναλλάγματος, το δολάριο ενισχύθηκε σήμερα σε νέο υψηλό 12 ετών έναντι του ευρώ. Ειδικότερα, το αμερικανικό νόμισμα κινήθηκε υψηλότερα 1,4% στο 1,0578 δολ. Σημειώνεται ότι το σημερινό εύρος διακύμανσης του δολαρίου κυμάνθηκε μεταξύ 1,0561 έως 1,0717. Επιπλέον το δολάριο σημείωσε άνοδο 0,2% σε σχέση με το ιαπωνικό νόμισμα στα 121,42 γεν έναντι 121,13 την προηγούμενη μέρα.

Στην αγορά ομολόγων η απόδοση του αμερικανικού 10ετούς υποχώρησε κατά δύο μονάδες βάσης στο 2,11%. Αντίστοιχα, χαμηλότερα κινήθηκαν οι αποδόσεις στα ομόλογα του ευρωπαϊκού νότου καθώς το ιταλικό 10ετές διαμορφώθηκε στο 1,13% (-9 μ.β.) και το ισπανικό 10ετές στο 1,17% (-8 μ.β.). Παράλληλα, το γερμανικό 10ετές ομόλογο έπιασε νέο ιστορικό χαμηλό καθώς σημείωσε πτώση δύο μονάδων βάσης στο 0,17%.

Γιάννης Μάρης [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v