Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Tα εταιρικά deals ώθησαν τη Wall Street

Με κέρδη έκλεισε η Wall Street στην έκτη επέτειο από το χαμηλό της χρηματοπιστωτικής κρίσης στις ΗΠΑ. Στο επίκεντρο τα επιχειρηματικά deals. Άνοδος 140 μονάδων για τον Dow Jones. Πάνω από τα 50 δολ. το πετρέλαιο. Ανέκαμψε από το χαμηλό 12 ετών το ευρώ.

Άνοδο κατέγραψε η Wall Street με ώθηση από τα επιχειρηματικά deals στις ΗΠΑ.

Όπως αναφέρει ο αναλυτής της Philadelphia Trust Co., Richard Sichel, "Τα νέα της Δευτέρας περιλαμβάνουν επιχειρηματικές συμφωνίες, εξαγορές και συγχωνεύσεις. Δύο ή τρεις από αυτές (τις συμφωνίες) είναι αξιομνημόνευτες. Είναι πάντα ενθαρρυντικό γεγονός ότι οι εταιρείες βρίσκουν αξία σε άλλες εταιρείες».

Στη Wall Street, o Dow Jones έκλεισε με κέρδη 0,78% στις 17.995,72 μονάδες, ο S&P κατέγραψε άνοδο 0,39% στις 2.079,42 μονάδες και ο τεχνολογικός δείκτης Nasdaq κινήθηκε υψηλότερα 0,31% στις 4.942,44 μονάδες.

Σημειώνεται ότι η Wall Street γιόρτασε σήμερα την έκτη επέτειο από το χαμηλό της χρηματοπιστωτικής κρίσης. Ουσιαστικά γιόρτασε το έκτο διαδοχικό έτος που η αγορά κινείται στους ρυθμούς των «ταύρων» (Bull Market).

Όπως επισήμανε ο αναλυτής της RBC Capital Markets, Jonathan Golub, "οι αγορές δεν είναι συναισθηματικές και δεν αντιδρούν σε επετείους. Το γεγονός ωστόσο που θα κάνει τερματίσει την περίοδο των ταύρων στην αγορά είναι η ύφεση. Συνήθως η ύφεση χτυπά ξαφνικά και έως σήμερα δεν βλέπουμε αντίστοιχες ενδείξεις».

Από πλευράς τίτλων, η Macerich Co. ενισχύθηκε 6,9% μετά την πρόταση εξαγοράς της από την Simon Property Group έναντι 22,4 δισ. δολαρίων.

Επιπλέον η μετοχή της RTI International Metals Inc. "εκτοξεύτηκε" 39,3% μετά τη συμφωνία εξαγοράς του ομίλου από την Alcoa έναντι 1,26 δισ. δολαρίων.

Παράλληλα, η διοίκηση της General Motors ανακοίνωσε πρόγραμμα επαναγοράς μετοχών της τάξεως των 5 δισ. δολαρίων με τη μετοχή να ενισχύεται 3,2%.

Λίγο πριν το πέρας της συνεδρίασης, το δικαίωμα της Εθνικής Τράπεζας διαμορφωνόταν στο 1,34 δολ., καταγράφοντας πτώση 6,3%.

Στην αγορά εμπορευμάτων, η τιμή του πετρελαίου ενισχύθηκε 0,9% στα 50,06 δολάρια ανά βαρέλι. Αντίστοιχα η τιμή του χρυσού κινήθηκε υψηλότερα μόλις 0,15% στα 1.166 δολ./oz.

Στην αγορά συναλλάγματος, το ευρώ ανέκαμψε από το χαμηλό 12 ετών έναντι του δολαρίου. Ειδικότερα το κοινό ευρωπαϊκό νόμισμα στον απόηχο της έναρξης αγοράς ομολόγων από την ΕΚΤ ενισχύθηκε 0,2% στο 1,0862 δολ. Σημειώνεται ότι το σημερινό εύρος διακύμανσης του ευρώ κυμάνθηκε μεταξύ 1,0837 έως 1,0908. Επιπλέον το δολάριο ενισχύθηκε κινήθηκε ανοδικά 0,3% σε σχέση με ιαπωνικό νόμισμα στα 121,20 γεν έναντι 120,83 την Παρασκευή.

Στην αγορά ομολόγων η απόδοση του αμερικανικού 10ετούς υποχώρησε κατά τέσσερις μονάδες βάσης στο 2,20%. Παράλληλα, το γερμανικό 10ετές ομόλογο σημείωσε πτώση οχτώ μονάδων βάσης στο 0,27%. Αντίστοιχα, χαμηλότερα κινήθηκε και η απόδοση του ιταλικού 10ετούς ομολόγου στο 1,28% (-4 μ.β.) ενώ η απόδοση του ισπανικού 10ετούς έμεινε αμετάβλητη στο 1,29%.

Γιάννης Μάρης [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v