Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Ο φόβος των επιτοκίων «βούλιαξε» τη Wall Street

Με πτώση 333 μονάδων έκλεισε ο Dow Jones. Απώλειες άνω του 1,5% για τους S&P και Nasdaq. Στο επίκεντρο οι ανησυχίες για αύξηση των επιτοκίων από τη Fed. Πτώση 3,1% για τη μετοχή της Intel. Σε χαμηλό 12 ετών το ευρώ. Κάτω από τα 49 δολάρια το πετρέλαιο.

Ισχυρές πιέσεις ασκήθηκαν σήμερα στη Wall Street με τους δείκτες να γυρίζουν σε αρνητικό πρόσημο για το 2015 καθώς το ισχυρό δολάριο προκαλεί ανησυχίες ότι η Fed θα προχωρήσει σύντομα σε αύξηση των επιτοκίων.

Υπενθυμίζεται ότι ο πρόεδρος της Fed του Ντάλας, Richard Fisher, είχε υποστηρίξει ότι η Κεντρική Τράπεζα των ΗΠΑ θα πρέπει να προχωρήσει σε σταδιακή αύξηση των επιτοκίων, πριν η οικονομία πετύχει απόλυτη απασχόληση (5% ανεργία) προκειμένου να αποφευχθεί ο κίνδυνος της ύφεσης.

Στην αγορά συναλλάγματος, το δολάριο ενισχύθηκε σήμερα σε υψηλό 12 ετών έναντι του ευρώ. Ειδικότερα, το αμερικανικό νόμισμα κινήθηκε υψηλότερα 1,2% στο 1,0723. Σημειώνεται ότι το σημερινό εύρος διακύμανσης του δολαρίου κυμάνθηκε μεταξύ 1,0717 έως 1,0857.

Όπως σχολιάζει ο αναλυτής της Wells Capital Management, Jim Paulsen, «Το δολάριο ενισχύεται τόσο πολύ και τόσο γρήγορα που οι επενδυτές αναρωτιούνται για τον αντίχτυπο που προκαλεί στην αμερικανική ανάπτυξη και στην κερδοφορία των επιχειρήσεων».

Στη Wall Street, o Dow Jones έκλεισε με πτώση 1,85% στις 17.662,94 μονάδες, ο S&P κατέγραψε απώλειες 1,69% στις 2.044,22 μονάδες και ο τεχνολογικός δείκτης Nasdaq κινήθηκε χαμηλότερα 1,67% στις 4.859,80 μονάδες.

Από πλευράς τίτλων, πρωταγωνιστές στις απώλειες του δείκτη S&P ήταν οι μετοχές των Intel και Cisco οι οποίες υποχώρησαν άνω του 2%.

Επιπλέον η μετοχή της Apple κινήθηκε χαμηλότερα 2,1% μετά τη χθεσινή παρουσίαση νέων προϊόντων και υπηρεσιών από τον όμιλο όπως το smartwatch.

Ισχυρές πιέσεις ασκήθηκαν και στον ενεργειακό κλάδο καθώς η τιμή του πετρελαίου υποχώρησε κάτω από τα 49 δολ. ανά βαρέλι, με τις μετοχές των Chevron και Exxon Mobil να καταγράφουν πτώση 1%.

Λίγο πριν το πέρας της συνεδρίασης, το δικαίωμα της Εθνικής Τράπεζας διαμορφωνόταν στο 1,34 δολ., καταγράφοντας άνοδο 0,7%.

Στην αγορά εμπορευμάτων, η τιμή του πετρελαίου υποχώρησε 2,8%% στα 48,62 δολάρια ανά βαρέλι. Αντίστοιχα η τιμή του χρυσού κινήθηκε χαμηλότερα 0,5% στα 1.161 δολ./oz.

Στην αγορά ομολόγων η απόδοση του αμερικανικού 10ετούς υποχώρησε κατά έξι μονάδες βάσης στο 2,13%. Αντίστοιχα, χαμηλότερα κινήθηκαν οι αποδόσεις στα ομόλογα του ευρωπαϊκού νότου καθώς το ιταλικό 10ετές διαμορφώθηκε στο 1,22% (-6 μ.β.) και το ισπανικό 10ετές στο 1,25% (-4 μ.β.). Παράλληλα, το γερμανικό 10ετές ομόλογο σημείωσε πτώση τεσσάρων μονάδων βάσης στο 0,30%.

Γιάννης Μάρης [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v