Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Χριστουγεννιάτικο ρεκόρ για το Dow Jones

Ήπιες μεταβολές στο αμερικανικό χρηματιστήριο, με το δείκτη Dow να πετυχαίνει νέο ιστορικό υψηλό παρά την οριακή άνοδο. Στο προσκήνιο τα θετικά στοιχεία από την αγορά εργασίας. Νέες απώλειες για το πετρέλαιο. Υποχωρεί το ευρώ έναντι του δολαρίου.

Σταθεροποιητικά κινήθηκε η Wall Street με τους βασικούς δείκτες να καταγράφουν ήπιες μεταβολές, περιορίζοντας τα κέρδη τους προς το τέλος της συνεδρίασης και το Dow Jones να καταγράφει ένα ακόμη ρεκόρ.

Ο Dow Jones ολοκλήρωσε τη συνεδρίαση στις 18.030 μονάδες με οριακή άνοδο 0,03%, ενώ ο S&P έκλεισε στις 2.082 μονάδες με «απώλειες» 0,01%. Πτώση 0,16% για τον Nasdaq που έκλεισε στις 4.773 μονάδες.

Η συνεδρίαση ολοκληρωθηκε σήμερα νωρίτερα και η αγορά δεν θα λειτουργήσει αύριο λόγω των αργιών για τα Χριστούγεννα.

Οι βασικοί δείκτες του αμερικανικού χρηματιστηρίου κινούνται τις τελευταίες συνεδριάσεις σε επίπεδα ρεκόρ. Ο Dow τερμάτισε χθες πάνω από τις 18.000 μονάδες, ενώ ο S&P 500 «εξασφάλισε» το 51ο ρεκόρ της φετινής χρονιάς. 

Η ανοδική κίνηση της Wall Street καθώς κλείνει το έτος θεωρείται ιδιαίτερα ενθαρρυντική, εξηγούν οι αναλυτές, καθώς προηγείται του «φαινομένου του Ιανουαρίου», κατά τον οποίο παραδοσιακά οι επενδυτές τείνουν να ενισχύουν το εορταστικό ράλι τιμών.

Η μακροοικονομική εικόνα για την αμερικανική οικονομία παραμένει ευνοϊκή και προσφέρει στήριξη στις τιμές των μετοχών, τονίζειμερίδα αναλυτών. Χθες ανακοινώθηκε η αύξηση του ΑΕΠ κατά 5% το γ΄ τρίμηνο, ενώ σήμερα το υπουργείο εργασίας ανακοίνωσε πως ο αριθμός των αιτήσεων για επίδομα ανεργίας μειώθηκε κατά 9.000 την περασμένη εβδομάδα καθώς οι εργοδότες μείωσαν τις απολύσεις τον προηγούμενο μήνα.

Από το δείκτη Dow απώλειες κατέγραψαν σήμερα μεταξύ άλλων οι Home Depot, ΙΒΜ, Walt Disney, General Electric, Microsoft. Αντίθετα κέρδη σημείωσαν Johnson & Johnson, JPMorgan, Nike, Goldman Sachs.

Στους «χαμένους» της συνεδρίασης ο πετρελαικός κλάδος με τους τίτλους των Exxon Mobil, Chevron, Noble Corporation και Chesapeake Energy να καταγράφουν πτώση.

Η αγορά πετρελαίου υπέστη νέο «πλήγμα» από την ανακοίνωση για νέα αύξηση των αμερικανικών αποθεμάτων. Το συμβόλαιο του Brent διολίσθησε κατά 2,6% στα 60,11 δολ. ανά βαρέλι, ενώ το WTI στην Νέα Υόρκη υποχώρησε 2,2% στα 55,84 δολάρια ανά βαρέλι.

Το συμβόλαιο του χρυσού κινήθηκε κάτω και από τα 1.180 δολάρια, καταγράφοντας πτώση της τάξεως του 0,4%.

Σε ό,τι αφορά τις ισοτιμίες το ευρώ καταγράφει ήπια άνοδο σε σχέση με το δολάριο, με την ισοτιμία τους να κυμαίνεται στα επίπεδα του 1,22.

Σημειώνεται ότι το δικαίωμα της Εθνικής «κέρδισε» 3,1%, στα 1,95 δολάρια.

 

Αλέξανδρος Μανωλάτος [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v