Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Warren Buffett: Τα χαμένα "στοιχήματα" και το ράλι της Berkshire

Βλέποντας τους τίτλους των ΜΜΕ, θα πίστευε κανείς πως η εταιρεία του, η Berkshire Hathaway έχει υποστεί μεγάλες απώλειες. Αυτό όμως είναι λάθος, αφού ο Warren Buffett έχει πολλούς λόγους να χαμογελά.

Warren Buffett: Τα χαμένα στοιχήματα και το ράλι της Berkshire
Κάποια από τα μεγαλύτερα μετοχικά «στοιχήματα» του Warren Buffet «βούλιαξαν» το 2014, κάτι που δεν πέρασε απαρατήρητο από την αγορά. Μάλιστα, κάθε φορά που μια μετοχή του Buffett κινείται πτωτικά, οι εφημερίδες κάνουν λόγο για «απώλειες δισεκατομμυρίων».

Ορισμένα χαρακτηριστικά παραδείγματα:

-Η βρετανική αλυσίδα σούπερ μάρκετ Tesco έκανε βουτιά και αντιμετωπίζει λογιστικά προβλήματα (ο Buffett «άδειασε» τις μετοχές)
-Ορισμένες μετοχές, μεταξύ των οποίων η Coca Cola και η Exxon Mobil «σέρνονταν» στη διάρκεια των τελευταίων φάσεων του bull market.
IBM, το πρώτο μεγάλο τεχνολογικό στοίχημα του Buffett, δέχεται «πυρά» για τα κακά οικονομικά της αποτελέσματα και για το ότι βασίζεται σε επαναγορές μετοχών και μερίσματα.
-Την περασμένη εβδομάδα, οι New York Times έκαναν λόγο για κατάρρευση της κινεζικής εταιρείας ηλεκτρικών αυτοκινήτων BYD –στην οποία ο Buffett κατέχει σημαντικό μερίδιο.

Βλέποντας τους τίτλους των ΜΜΕ, θα πίστευε κανείς πως η εταιρεία του, η Berkshire Hathaway έχει υποστεί μεγάλες απώλειες. Αυτό όμως είναι λάθος, σύμφωνα με το CNBC, αφού ο Buffett έχει πολλούς λόγους να χαμογελά.

Ωστόσο, αν και τα ΜΜΕ μπορεί να μην υπερβάλλουν σε ότι αφορά το πραγματικό μέγεθος των πιθανών ζημιών για συγκεκριμένες μετοχές, υπερβάλλουν όμως ως προς τη σημασία που έχουν αυτές οι ζημιές για την Berkshire Hathaway ως επιχείρηση.

Έτσι, παρά τα προβλήματα σε ορισμένες μετοχές, η εταιρεία του Buffett έχει καταφέρει να υπεραποδώσει έναντι του S&P 500, έχοντας καταγράψει άνοδο 28% από την αρχή του έτους, έναντι του 12% για τον S&P.

 

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v